• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno! Zvezda prolazi grupu Lige Evrope: Izračunali im šanse - Favoriti da budu prvi, ni četvrtfinale nije nemoguće!

Autor Dragan Šutvić

Statističari su dali svoje prognoze, evo kako se kotiraju crveno-bijeli.

 fk crvena zvezda liga evrope šanse za prolazak grupe  Izvor: MN Press/fivethirtyeight.com/Printscreen

Uspjela je Crvena zvezda da savlada Ludogorec u Bugarskoj uprkos svim zdrvastvenim problemima u timu i sa nova tri boda zaposjednu prvo mjesto grupe F u Ligi Evrope.

Mnogi ih već vide "jednom nogom" u nokaut fazi tog takmičenja, a sada je poznato i kolike im se šanse daju procentualno da u tome i uspiju!

Možda će vas zanimati

Zaključak je jasan - Crvena zvezda je jako blizu plasmana u makar 1/16 finala Lige Evrope, sa čak 83% vjerovatnoće!

To je zaključak statističke analize specijalizovanog sajta "Projekat 538", koji se bavi statističkim modelima i predviđanjima.

Ovaj sajt je napravio analizu glavnih favorita za osvajanje Lige Evrope, ali i za prolazak timova po fazama takmičenja. Zvezdi se daje čak 83% šansi da će završiti na jednom od prva dva mjesta, od čega je 51% šansi da će biti prvoplasirani u svojoj grupi!

Prvo mjesto u grupi od ove sezone vodi direktno u osminu finala, a za takav uspjeh (bilo preko prvog mjesta, bilo preko drugog mjesta i dodatne plej-of runde), Zvezdi se daje 58% šansi. Da će ekipa Dejana Stankovića napraviti podvig i doći do četvrtfinala, vjerovatnoća je sasvim dobrih 16 odsto, četiri odsto za polufinale, 1 odsto za finale i manje od 1 odsto za osvajanje Lige Evrope.

Izvor: fivethirtyeight.com

Primjera radi, Zvezdi se daju veće šanse za plasman u četvrtfinale nego što ih imaju Dinamo Zagreb, Galatasaraj, Sparta Prag, Klub Briž, Genk, Legija, MIdtjiland, pa čak i brojni klubovi iz Lige šampiona koji bi mogli da nastave takmičenje u Ligi Evrope, poput Milana, Viljareala, Intera...

Inače, po ovoj kalkulaciji, najveći favorit za osvajanje Lige Evrope je - Barselona! Oni su glatko izgubili oba meča u Ligi šampiona pa očigledno "Projekat 538" vjeruje da će Katalonci preći u Ligu Evrope narednog proljeća...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC