• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda zaslužuje ovakvu počast: Mural posvećen "Dudi" krasi Lauš - spojene dvije Ivkovićeve ljubavi! (FOTO)

Autor Dragan Šutvić

Pogledajte!

 dušan ivković mural lauš banja luka  Izvor: MONDO

Polovinom septembra, košarkašku javnost potresla je tužna vijest – u 78. godini je preminuo legendarni srpski trener Dušan "Duda" Ivković.

Proslavljeni stručnjak i jedan od najboljih stratega ikad koje je Evropa dala imao je impozantnu trenersku karijeru. Trajala je skoro pet decenija, a sve je počelo u matičnom Radničkom sa Crvenog krsta, gdje je, nakon igračke, počeo karijeru kao trener, komandujući mlađim kategorijama.

Možda će vas zanimati

Preselio se potom u Partizan – i počeo sa brojnim uspjesima. Sa crno-bijelima je bio osvajač prvenstva i Kupa Jugoslavije 1979. godine, a iste godine se okitio trofejom u Kupu Radivoja Koraća, koji je u to vrijeme bio takmičenje na evropskom nivou.

Daljim tokom karijere bio je trostruki šampion Grčke (jednom sa PAOK-om 1992. i dva puta sa Olimpijakosom, 1997. i 2012. godine) i Rusije – sva tri puta sa moskovskim CSKA (2003, 2004. i 2005. godine).

Sa crveno-bijelima iz Pireja bio je dvostruki prvak Evrope, a pored toga, ali i pomenutog Kupa Koraća, ima još dva trofeja u evropskim takmičenjima – u Kupu Rajmonda Saporte sa AEK-om i ULEB kupu sa moskovskim Dinamom.

Sa seniorskim reprezentacijama Jugoslavije i Srbije, kao glavni trener i pomoćnik, ima čak 14 medalja (sedam zlatnih, četiri srebrne i tri bronzane), što ga čini najuspješnijim selektorom "orlova" ikada.

Od "Dude", koji je sahranjen 21. septembra na Novom groblju u Beogradu, oprostili su se brojni igrači kojima je bio mnogo više od trenera, a uspjesi koje je ostvario cijenjeni su i u Banjaluci – gdje je dobio mural!

Naime, na jednoj stambenoj zgradi u banjalučkom naselju Lauš, osvanuo je grafit sa likom legendarnog "Dude", a neizostavan je i golub, kao simbol jedne od najvećih Ivkovićevih ljubavi nakon košarke – golubarstvu.

Pogledajte ovo remek-djelo!

Izvor: MONDO

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC