• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribina se srušila, ljudi ginuli, predsjednik ubijen prije suđenja: Francuzi na ovaj datum ne igraju fudbal!

Autor Nemanja Majstorović

Gostovao je moćni Olimpik Marsej, ali taj meč nikad nije odigran zbog strašne tragedije. Igrači su pomagali povrijeđenima, a teren je odmah pretvoren u bolnicu!

 Tragedija na fudbalu u Francuskoj 1992 Izvor: Profimedia

Glasovima Senata, francuski parlament ovog četvrtka je usvojio odluku da u toj zemlji 5. maja više nikad ne bude odigrana zvanična fudbalska utakmica u profesionalnom rangu.

Francuzi su odlučili da na taj način očuvaju sjećanje na veliku tragediju na stadionu Furijani na Korzici, gdje je 19 osoba izgubilo život 5. maja 1992. uoči utakmice Bastija - Olimpik Marsej, u polufinalu tamošnjeg kupa.

Prizori srušene tribine, hiljada povrijeđenih pod njom, kao i tijela onih koji nisu preživjeli taj odlazak na utakmicu i dalje su urezane u sjećanje čitavoj naciji, koja i skoro 30 godina nakon toga ne dopušta da se tragedija zaboravi.

Pogledajte jezive fotografije:

Olimpik Marsej bio je tada daleko najmoćniji francuski tim, aktuelni vicešampion Evrope i dolazio je na Korziku da igra za finale, sa timom krcatim zvijzdama. Tu su bili Žan-Pjer Papen, Kris Vodl, Abedi Pele, Didije Dešan... Dragan Stojković Piksi napustio je klub prethodnog ljeta, poslije poraza od Zvezde u finalu Kupa šampiona.

Stadion Bastije, "Furijani" te sezone bio je proširen za utakmice u Kupu dodatnom tribinom koja je trebalo da poveća kapacitet za skoro 50 odsto mjesta.

Međutim, ta tribina bila je potpuno nestabilna i to su osjećali svi koji su došli na nju i satima prije tragedije. Stadion je bio pun sat i po prije utakmice, sve je podhrtavalo kada su igrači izašli na zagrijavanje u 20 časova, a čak je i spiker zamolio prisutne da se ne mrdaju previše, jer bi metalni dijelovi mogli da otpadnu.

Možda će vas zanimati

Tribina se srušila u 20.23 časa, neposredno prije početka utakmice. Navijači i novinari bili su priklješteni, scene su bile stravične i stradalo je 19 ljudi. Na prostoru gdje je bila tribina nastala je ogromna gomila metalnih cijevi, sjedišta i povrijeđenih i poginulih među njima.

Meč nikad nije odigran, a sve zdravstvene službe Korzike odmah su reagovale i spasavale povrijeđene, kojih je bilo više od dvije hiljade. Teren je odmah pretvoren u ogromnu bolnicu na otvorenom, sa helikopterima koji su ubrzano dolazili po povrijeđene, da ih transportuju u Nicu i Marsej.

Poslije istrage, u zvaničnom dokumentu o tragediji zaključeno je da "veče 5. maja nije bila stvar sudbine", već da je postojao niz prekršaja u konstruisanju i postavljanju dodatne tribine, zbog kojih je osmoro osuđeno na zatvorske kazne, među kojima je najduža iznosila dve godine iza rešetaka.

Predsednik Bastije Žan-Fransoa Filipi nije otišao u zatvor, jer je ubijen u napadu vatrenim oružjem u svom dvorištu dva dana prije početka suđenja 1994. Njegova supruga je u tom napadu ranjena.

Predsednik Bastije Žan-Fransoa Filipi i prvi čovek Olimpik Marseja Bernar Tapi na terenu stadiona Furijani u večeri tragedije
Izvor: Profimedia

Povrh svih propusta nevedenih u izvještaju, utvrđeno je i da povećane cijene ulaznica nisu bile prijavljene Fudbalskom savezu Francuske, pa je dodatni prihod trebalo da ode u džepove klupskih rukovodilaca.

Takođe, u jednom zaključku je navedeno da komesar za bezbjednost nikad nije dao dozvolu za korišćenje te tribine, nakon što je dobio negativnu preporuku od vatrogasaca. Međutim, direktori Bastije se nisu osvrtali ka tome, a ono što je poslije toga nastalo učiniće da 5. maj bude zauvijek zabranjeni dan za fudbal u Francuskoj.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC