• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će najbogatiji klub na svijetu ispasti iz elitnog takmičenja? Njukasl čeka teška borba do samog kraja

Autor Haris Krhalić

Njukasl je u problemu jer je već izgubio dosta bodova na mečevima protiv direktnih konkurenata u borbi za ostanak, a sada ih čeka izuzetno težak raspored.

 NJukasl, Sent Džejms Park Izvor: Shutterstock

Njukasl je dolaskom arapskih vlasnika postao najbogatiji klub na svijetu, ali već u prvoj sezoni pod novim rukovodstvom čeka ga vrlo težak zadatak - borba za ostanak u Premijer ligi.

Momčad je bez pobjede i posljednja je u prvenstvu, a do Nove godine ima brutalno težak raspored.

Navijači s nestrpljenjem čekaju januar i otvaranje zimskog prelaznog roka, kada će bogati vlasnici krenuti u kupovinu, ali postavlja se pitanje koliko će bodova do tad Njukasl imati.

Možda će vas zanimati

Ekipa sada ima statistiku s kojom nitko nikad nije ostao u ligi. Samo su još tri ekipe u eri Premijer lige, Svindon taun, QPR, Šefild junajted, bile bez pobjede nakon prvih 14 kola i sve tri su ispale.

Kako stvari stoje, Njukasl će se boriti za ostanak protiv najmanje pet klubova, među kojima jedino Norvič djeluje kao potpuni autsajder, ali Kanarinci ne znaju poraz u posljednje četiri utakmice i djeluju preporođeno nakon dolaska trenera Dina Smita.

U prošlom kolu su osvojili bod na gostovanju Njukaslu, ali su od devete minute imali igrača više.

Svrake su na domaćem terenu osvojile samo četiri boda protiv Lidsa (15.), Sautemptona (16.), Brentforda (12.) i Norviča (19.), koji su timovi sa dna tabele. Slično je bilo i na gostovanju protiv ekipa koje su ispod 10. mjesta, pa je protiv Votforda (17.), Kristal palasa (11.) i Aston vile (13.) osvojile samo dva boda.

Nijedan tim nije primio više golova od Njukasla (30) niti je dozvolio više udaraca na gol (227) od tima koji vodi Hove. Nevjerovatno je i to da su fudbaleri ovog tima u dosadašnjih 14 utakmica izgubili čak 14 bodova, jer su vodili u čak šest utakmica, koje su na kraju izgubili ili remizirali.

U narednih šest kola ekipa sa Sent Džejms Parka ima jedan od najtežih rasporeda u prvenstvu. Nakon današnjeg meča protiv Barnlija, gostuje kod Lestera i Liverpula, nakon čega će dočekati Siti i Junajted, a posljednji ovogodišnji prvenstveni meč igra u gostima kod Evertona.

Ako je ekipa do sada u 14 kola osvojila samo sedam bodova, teško je zamisliti koliko može osvojiti u narednih šest mečeva.

Ni veliki podvig u ovim utakmicama, vjerovatno ne bi bio dovoljan za izlazak iz zone ispadanja jer Njukals sada ima šest bodova manje od prvog tima u sigurnoj zoni, Votforda, koji ima 13 bodova.

Stoga bi veliko iznenađenje bilo da najbogatiji klub na svijetu dočekuje zimski prelazni rok iznad 18. mjesta u Premijer ligi.

Kao takav, moraće da traži pojačanja koja bi mu spasila sezonu pa nije teško zamisliti koliko će biti teže dovesti kvalitetnog igrača kada je ekipa na dnu ili na samom dnu.

Pozitivna vijest za klub je da nema problema sa finansijskim fer-plejem, pa prema pisanju Dejli mejla na nove igrače može potrošiti oko 220 miliona evra. Ostaje da se vidi koliko će uložiti odmah u januaru.

Šta ako Njukasl ipak ispadne, hoće li to biti katastrofa za klub? Ne bi trebalo, čak i takav epilog bi mogao biti dobar.

Svakako da bi ispadanje sa stvaranjem baze za budućnost bilo bolje od mukotrpnog ostanka sa igračima čija karijera ide silaznom putanjom, jer bi klub vrlo brzo morao ponovo da promijeni skoro kompletan tim.

Kratkoročno bi mogao ispuniti cilj, ali za visoke ambicije na duge staze ne bi riješio mnogo toga.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

milos

Za njih bi najbolje bilo da ispadnu u Championship i od sledeće sezone ga napadnu svim snagama.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC