• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanovih 13 pred istekom ugovora - ovdje ne smiju da pogriješe: Odbrana čeka, a šta sa Nathom, Markecom i "Zekom"?

Autor Nebojša Marković

Partizan iza sebe ima izvanrednu jesen, a pred posljednji meč u 2021. godini, jasno je da će crno-bijeli imati i mnogo posla u dvomjesečnoj pauzi. Veliki je broj igrača koji uskoro ulaze u posljednjih šest mjeseci ugovora i zato će u Humskoj morati da budu obazrivi.

 Partizan-ima-13-igraca-kojima-istice-ugovor-analiza Izvor: MN PRESS

Partizan je osvojio jesenju titulu, prvu poslije sedam godina! Stvorena je zaliha u odnosu na Crvenu zvezdu koja bi mogla da se vrati na pet bodova ukoliko crno-bijeli u subotu (13.00) savladaju Kolubaru u Humskoj. Tako bi se na najbolji način spustila zavjesa na 2021. godinu.

Ali to će biti samo početak napornog posla. Pred igračima je teška borba za titulu koju čekaju od 2017, ali i uprava će imati pune ruke posla. Čak 13 igrača Partizana bliži se isteku svojih ugovora!

U Partizanu i te kako mogu da budu zadovoljni dosadašnjim tokom sezone, a ukoliko se na dvomjesečnu pauzu ode sa pet bodova prednosti u odnosu na Zvezdu (uz evropske duele zakazane za februar), u Humskoj će na miru moći da spremaju strategiju za drugi dio sezone.

Važan aspekt u cijeloj priči biće pitanje koje ne smije da postane goruće - šta sa velikim brojem igrača kojima se bliži istek ugovora? Mnogi od njih su nosioci igre i crno-bijeli će morati pažljivo da rješavaju ta pitanja.

Ovo su igrači Partizana pred istekom ugovora:

ODBRANA JE NAJVEĆI PROBLEM - KO JE BEZBJEDAN?

Zapravo većina pomenutih igrača kojima ugovor ističe na ljeto 2022. jesu iz poslednje dvije linije tima. Dvojica su golmani - Milan Lukač i Nemanja Stevanović.

U slučaju prvog, iskusni Lukač se vratio u Humsku poslije odlaska Vladimira Stojkovića, ali do sada nije imao priliku ni da se nađe na terenu pored Stevanovića i naročito Aleksandra Popovića. Sa druge strane, Stevanović je bio junak crno-bijelih u penal-seriji protiv Sočija, a i u Superligi je svaki put bio na visini zadatka.

Uz Popovića koji odlično napreduje, pitanje je koliko će u Humskoj osjećati potrebu da produžuju saradnju sa 36-godišnjim Lukačom, kada u klubu postoje i drugi talentovani golmani, poput 18-godišnjeg Matije Gočmanca.

Izvor: MN PRESS

U posljednjoj liniji - čak šestorica su pred istekom ugovora. Na lijevom beku sva trojica: i Slobodan Urošević i Ivan Obradović i Rajko Brežančić. Posljednji u tom nizu je stigao još za vrijeme mandata Save Miloševića i nerijetko nije ni u protokolu. Za očekivati je da Brežančić po isteku ugovora napusti klub, jer trener Stanojević do sada nije računao na njega.

Na desnom beku i Aleksandar Miljković spada u one koji će razmišljati o novom ugovoru, dok su na štoperskim pozicijama to Bojan Ostojić i Nemanja Miletić. Ostojić će u februaru proslaviti 38. rođendan i ne bi bilo iznenađenje ukoliko poslije ove sezone završi karijeru.

Zbog toga će Partizanova odbrana biti najvažniji dio posla koji uprava mora da obavi - o pojačanjima u odbrani će morati da se razmišlja, kao i da se dodatna pažnja obrati na talente koje crno-bijeli imaju među omladincima, poput Mateje Đorđevića.

NATHO JE ZNAK PITANJA, JOJIĆ "MORA" DA OSTANE

Izvor: MN PRESS

Bibars Natho je ove sezone igrao odlično, o čemu je pričao i trener Stanojević, ali dogodilo se ono što niko nije očekivao - Izraelcu je ustanovljena anemija zbog koje je u novembru završio sa 2021. godinom i čeka se njegov povratak na teren u drugom dijelu sezone.

I to komplikuje stvari. Natho u februaru puni 34 godine, njegova primanja su očekivano među najvećim, a i dalje je prerano govoriti šta bi u Partizanu mogli da učine povodom njegovog statusa. Jednostavno je previše nepoznanica, na koje će crno-bijeli moći da spreme odgovor tek tokom naredne godine.

Drugo važno pitanje na sredini je Miloš Jojić. Momak iz Stare Pazove ove sezone igra vrlo važnu ulogu i briljira s asistencijama, kojih je već zabilježio 12 u svim takmičenjima.

Da li je Partizanu potreban? I te kako. Ali stvar je i što će Jojić tokom 2022. proslaviti 30. rođendan i ova sezona bi mogla da bude jedna od posljednjih prilika da crno-bijeli zarade na "Zekinom" novom odlasku u inostranstvo. Zavisiće to i od interesovanja klubova i od želje igrača. Čisto fudbalski gledano, Partizanu je neophodan ostanak Jojića.

Uz njih dvojicu, i Lazar Pavlović i Milan Smiljanić su pred istekom ugovora.

Partizanovi produžeci ugovora

Već je dosta posla obavio Partizan ove godine po pitanju produžetka saradnji. Saša Zdjelar, Aleksandar Šćekić, Nemanja Jović, Aleksandar Popović i Nikola Terzić - svi oni su dobili nove ugovore kao igrači od kojih se mnogo očekuje. Uz njih, i Bojan Ostojić je na još godinu dana produžio svoj boravak u Humskoj.

Pavlović je 20-godišnjak kojeg su u Humskoj ranije najavljivali kao velikog talenta, ali on to do sada nije uspio da pokaže na terenu. Rijetko dobija priliku u prvoj postavi, što se tek nedavno promijenilo zbog brojnih problema Stanojevića sa sastavljanjem tima.

U korist Pavlovića ide što će i naredne godine spadati pod "bonus" igrače (ukoliko pravilo ostane na snazi), pa je manje vjerovatno da će se Partizan olako odreći igrača iz svoje škole koji još uvijek ima mnogo prostora za napredak. Sa druge strane, "Lola" Smiljanić je povremeno ulazio u igru sa zadatkom da zatvori prilaze golu i sa punih 35 godina jasno je da on neće moći da bude budućnost ovog tima.

"MARKEC" ZA KRAJ, A TU JE I VUJAČIĆ

Posljednji od 13 igrača kojima na leto ističe ugovor je kapiten Lazar Marković. On i ove sezone kuburi s povredama, a protiv Flore u Talinu mu se desio maler u vidu povrede ključne kosti. U evropskim mečevima je često Partizanu donosio kvalitet, u Superligi je češće bio odmaran kako bi imao vremena da riješi sitnije zdravstvene probleme.

Marković je, slično kao Jojić, jedan od onih na kojima bi Partizan mogao da zaradi ukoliko opet ode u inostranstvo, ali za tako nešto će morati i da produži ugovor. Time bi se izbjegao njegov odlazak kao slobodnog igrača, što bi verovatno obje strane želele da izbjegnu, naročito kada se zna da je "Markec" dijete kluba.

Proljeće 2022. biće prilika za Markovića da privuče pažnju klubova, letos je bilo interesovanja iz Turske, ali i u Partizanu će gledati da u slučaju obnove saradnje smanje izdvajanja za kapitenova primanja. Kada se na sve doda i da je Igor Vujačić još ljetos bio tražen od strane Tuluza, kada je odbijena ponuda od 2.000.000 evra, jasno je da će Partizan i sa te strane morati da bude oprezan.

Mnogo je posla, mnogo važnih igrača se bliži isteku ugovora, a crno-bijeli za to vrijeme odlično "guraju" u svim takmičenjima.

U Humskoj će očito i van terena morati da prionu na novi posao.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC