• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aleks Ferguson poludio kad mu je pomenuo "najljepšu suprugu": Venger ga je dovodio do ludila, uvrede su bile žestoke

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Priča o rivalstvu koje polako pada u zaborav, ali koje je bilo toliko oštro da je cijeli svijet pratio njihove svađe.

 rivalstvo aleksa fergusona i arsena vengera Izvor: Profimedia

Prije nego što je Roman Abramovič u junu 2003. kupio Čelsi i mnogo prije nego što je Mensur Bin Zajed u septembru kupio Mančester siti, u Engleskoj su postojala dva moćna tima koja su odlučivala o šampionu od 1995. do 2005. Bili su to, naravno, Mančester junajted Aleksa Fergusona i Arsenal Arsena Vengera.

Od Blekburnove titule 1995, pa do trijumfa Čelsija Žozea Murinja 2005, ta dva tima podijelila su devet šampionskih trofeja, od čega je šest otišlo na Old Traford, a tri na srušeni Hajberi. Zaključno sa Arsenalovom nepobjedivom generacijom iz 2004, ta dva tima obilježila su epohu, kao i rivalstvo njihovih menadžera, koje je nekad prerastalo u otvorene i javne sukobe.

Možda će vas zanimati

Iako su u prošloj deceniji javno razmjenjivali poklone i lijepe riječi, Škot i Francuz bili su strašni rivali i nisu krili netrpeljivost jedan prema drugome. Tako je Ferguson "zakuvao" nedugo poslije Vengerovog dolaska u Englesku iz Japana, gdje je "Profesor" radio sa Draganom Stojkovićem Piksijem i imao želju i da ga dovede sa sobom u London.

"Kažu da je Venger inteligentan čovjek, je l' da? Govori pet jezika? U timu imam 15-godišnjeg dječaka iz Obale Slonovače koji govori pet jezika", na ružan način je govorio Ferguson o velikom rivalu. Isto tako, jedan od najvećih trenera u istoriji znao je da kaže i "Venger nema iskustvo u engleskom fudbalu. Došao je iz Japana da nam govori kako da organizujemo naš fudbal."

Izvor: Mark Robinson/EPA

Sa druge strane, Venger je javno optuživao Fudbalsku asocijaciju Engleske da favorizuje Mančester junajted: "Pogrešno je da proširujemo kalendar takmičenja da bi Mančester junajted mogao da odmara i da osvaja sve", govorio je Francuz. Ferguson mu je na to odgovarao: "Ako nisi bio u takvoj situaciji i ako nemaš to iskustvo, onda treba da držiš zatvorena usta. Čvrsto začepljena!"

Kada je Venger 1998. osvojio "duplu krunu" (titulu Premijer lige i trofej FA kupa), Junajted je odmah odgovorio i 1999. osvojio isto to, kao i Ligu šampiona u kultnom finalu protiv Bajerna Barseloni. Arsenal je potom uzvratio kada je 2002. osvojio titulu, iako je Ferguson govorio da "Junajted ima najbolji tim i igra najbolji fudbal". "Bolji smo od svih", govorio je tada ser Aleks.

"U Arsenalu igraju kavgadžije koje se oslanjaju na ratobornost. Mi smo bolji tim", takođe je govorio te sezone Ferguson, a Venger je imao spreman odgovor koji je "ispalio" uz osmijeh.

"Šta želite da odgovorim na to što je rekao? Svako misli da ima najljepšu ženu kod kuće", rekao je Venger i potpuno razljutio menadžera Junajteda, koji je navodno pobjesnio zato što je Francuz, kako je tvrdio, "umiješao porodicu" u čitav sukob. Naravno, opšti zaključak je bio da Venger nije dirao Fergusonovu suprugu, već da je samo govorio figurativno.

"SAMO ON NEĆE NA PIĆE!"

Izvor: MN PRESS

"Venger nikad nije otišao na piće sa gostujućim trenerom poslije utakmice. On je jedini trener u Premijer ligi koji to ne radi. To je ovdje tradicija i moglo bi da bude dobro za njega da prihvati tu tradiciju", rekao je Ferguson, a Venger je i na to odgovorio: "Možda ću otići sljedeći put kada ga vidim. Kupiću mu flašu viskija."

Takve "strelice" su razmjenjivane godinama, sve dok rivalstvo nije polako počelo da pada u drugi plan pojavom moćnijih timova i slabljenjem Arsenala. U jednom trenutku, 2007. godine, Venger je rekao da "više nikad ne želi da priča o Fergusonu", ali je vremenom sve to prošlo, kao i sve u životu i oni su počeli da se poštuju, da lijepo govore jedan o drugome i da javno pokazuju koliko se cijene.

Izvor: Profimedia

Posebno će ostati upamćene lijepe riječi kojima je Ferguson dočekao Vengera na posljednjem gostovanju na Old Trafordu, kao i njegova dirljiva poruka kojom ga je ispratio u penziju.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC