• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvak Srbije u Ligi šampiona - evo šta je potrebno: Partizan pogurao, Zvezda će tek igrati, a ulog je 15.640.000€!

Autor Dragan Šutvić

Nova dobra vijest za srpski fudbal, a tu su i nove računice kako bi Srbija mogla da stigne do istorijskog uspjeha.

 šta je potrebno da prvak srbije ide direktno u ligu šampiona Izvor: MN PRESS

Velika i važna pobjeda za Partizan prethodne noći u Pragu! Golom Kvinsija Meniga, crno-bijeli su srušili Spartu i načinili prvi korak ka plasmanu u osminu finala Konferencijske lige.

Ali time su učinili i uslugu srpskom fudbalu - Srbija je sve bliže tome da uskoro ima direktnog učesnika grupne faze Lige šampiona!

Možda će vas zanimati

Srbija i dalje ima dva predstavnika na evropskoj sceni, a dok čeka da se Crvena zvezda vrati igrama u Ligi Evrope u osmini finala nakon sjajne jeseni, i crno-bijeli rade odličan dio posla.

Partizan je pobjedom protiv Sparte dao sebi dobru šansu da u Beogradu narednog četvrtka izbori plasman među 16 najboljih u novom UEFA takmičenju, a kako stvari stoje, to bi moglo da znači i direktnog učesnika za Srbiju u Ligi šampiona 2023/24!

Naravno, radi se o UEFA koeficijentima, u kojem je Srbija napredovala zahvaljujući pobjedi Partizana. Trijumf u Pragu je Srbiji donio novih 0.500 bodova, a u odnosu na glavne rivale - niko nije toliko napredovao!

Srbija je ostala na 11. mjestu trenutne liste koeficijenata, koje je presudno u borbi za direktnog učesnika Lige šampiona. Sada je "skočila" na 32.375 bodova, čak 0.575 više od Ukrajine koja je prvi pratilac i više nema nijednog učesnika.

Samim tim, Ukrajinaca ne treba da se plaši, ali to nije jedina dobra vijest. Belgija i Švajcarska su ostale na istom broju bodova jer Gent i Bazel u Konferencijskoj ligi svoje mečeve igraju tek od osmine finala.

Danska je napredovala za 0.400 bodova i sada su oni na 15. mjestu, Turska je nastavila da "miruje" poslije poraza Fenerbahčea od Slavije Prag, dok je 17-plasirana Češka takođe napredovala za 0.400 poena.

To znači da Srbija ima 1.750 bodova više od Belgije, 1.700 bodova više od Švajcarske i čak 5.400 bodova više od Danske. I to nas navodi na dva veoma važna zaključka:

  • Prvi - da će od sezone 2023/24 u borbi za Ligu šampiona sigurno imati dva tima, što plasman među 15 najboljih garantuje.
  • Drugi - pobjeda Partizana je dodatno pogurala Srbiju ka tome da ostane 11. na kraju sezone i time stekne (skoro) sve uslove da u sezoni 2023/24 Srbija ima direktnog učesnika grupne faze Lige šampiona, još jednog u kvalifikacijama i ukupno pet na evropskoj sceni!
Izvor: Profimedia/MN Press

Skoro sve, jer 11. mjesto vodi direktno u Ligu šampiona samo ako u prethodnoj sezoni to takmičenje osvoji neko ko se u Ligu šampiona već kvalifikovao kroz domaće prvenstvo - što se u daleko najvećoj meri i dešava.

Ako bi Srbija uspjela da zadrži 11. mjesto, a Partizan i Zvezda će se za to boriti ovog proljeća, onda bi čak trećeplasirani u narednoj sezoni Superlige izborio kvalifikacije za Ligu Evrope, a još dva kluba bi išla u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Do prije samo nekoliko godina, ovo je djelovalo nezamislivo. Naročito kada znamo da bi u tom scenariju prvak Srbije u sezoni 2022/23 automatski inkasirao 15.640.000 evra koliko nosi plasman u grupnu fazu Lige šampiona...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC