• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će da vodi Borac u Evropi? Da li Ivković ostaje ili ćemo vidjeti novo (staro) ime na klupi? (ANKETA)

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Novi prelazni rok na Gradskom stadionu ponovo bi mogao da bude veoma zanimljiv, a nije isključeno ni da vidimo novo lice na klupi. Koga biste vi željeli vidjeti na klupi Borca od narednog ljeta?

 Da li Ivković ostaje na klupi FK Borac - kandidati Trivunović, Lalatović, Marinović, Maksimović Izvor: MONDO

Fudbaleri banjalučkog Borca prošle subote napravili su veliki korak ka ostvarenju zacrtanog cilja ove sezone – plasmana u Evropu.

Na Gradskom stadionu u Banjaluci viđena je lijepa slika, banjalučka publika odazvala se apelu prvotimaca da budu jedno sa timom u izuzetno važnom derbiju protiv Sarajeva i hiljade pristalica crveno-plavih prisustvovalo je pobjedi koja gotovo sigurno donosi plasman u Evropu.

Možda će vas zanimati

 Minimalnom, ali ogromnom pobjedom protiv Sarajeva ekipa Borca odmakla je direktnom konkurentu u borbi za treće mjesto na deset bodova pet kola prije kraja prvenstva i teško je vjerovati da će bordo tim, koji je u seriji od tri poraza uspjeti da nadoknadi taj zaostatak.

Ekipi Tomislava Ivkovića je ostalo da do kraja prvenstva odradi gostovanja Željezničaru, Slobodi i Posušju, dok će biti domaćin Širokom Brijegu i Veležu, ali bi borba za treće mjesto i plasman u Evropu praktično trebala i zvanično da bude završena u naredna dva kola.

Plasmanom u Evropu banjalučki tim bi ostvario cilj koji je zacrtan, a dok fudbaleri banjalučkog Borca budu završavali prilično zanimljivu i turbulentnu sezonu uprava kluba krenuće u pripreme za narednu sezonu u kojoj ćemo, po svemu sudeći, pratiti još jedan evropski nastup Banjalučana.

Prvo pitanje koje će čelnici Borca morati da riješe ovog ljeta je pitanje trenera, s obzirom da aktuelnom šefu stručnog štaba, Tomislavu Ivkoviću, ugovor na ovoj poziciji ističe 31. maja.

Ivković je preuzeo ekipu prije mjesec dana kada je Nemanja Miljanović podnio ostavku i sa funkcije sportskog direktora prešao na klupu Borca, na kojoj je odradio četiri utakmice.

Iako je Ivković u prvenstvu upisao dva remija i dvije pobjede, nije isključeno da Borac ovog ljeta promijeni trenera i da vidimo novo lice na klupi crveno-plavih, a da se Ivković vrati na mjesto sportskog direktora
Postoje razlozi i za i protiv takve odluke, a jedna od glavnih sumnji u njenu ispravnost je činjenica da bi time bio nastavljen kontinuitet čestih smjena trenera Borca tokom proteklih godina.

Naime, u posljednjih sedam godina, od ljeta 2015. na klupi Borca vidjeli smo čak 19 imena, od kojih su neki, poput Vlade Jagodića, Željka Vranješa i Zorana kize Milinkovića tu funkciju obavljali u više navrata.

Niz trenera izgledao je ovako: Vlado Jagodić, Petar Kurćubić, Željko Vranješ, Aleksandar Janjić, Borče Sredojević, Zoran Dragišić, Vlado Jagodić, Vule Trivunović, Marko Tešić (v.d.), Željko Vranješ, Zoran Milinković, Igor Janković, Darko Vojvodić, Branislav Krunić, Vlado Jagodić, Marko Maksimović, Zoran Milinković, Nemanja Miljanović i Tomislav Ivković.

Dovođenjem novog trenera to bi bilo “jubilarno” 20. ime, međutim, postoje i razlozi u korist ovakve odluke.

Tomislav Ivković imenovan je kao privremeno rješenje i njegovo odstupanje sa mjesta trenera ne bi bilo preveliko iznenađenje, dok bi dovođenje novog trenera sa jasnim dugoročnim planom pred početak nove sezone bio možda i logičan potez uprave s obzirom na želju da se klub stabilizuje i napravi kontinuitet kada su u pitanju i finansijsko stanje i rezultati na terenu.

Uz to, Ivković nije ni miljenik publike i navijača, tako da ne bi bilo pretjeranog protivljenja odluci da više ne vodi stručni štab.

Jedna od važnih stvari je i činjenica da ukoliko Borac ne vidi Ivkovića kao dugoročno rješenje, bolje bi bilo da novi trener bude imenovan prije početka priprema za narednu sezonu i ljetnog prelaznog roka, čime bi se izbjegla situacija sa kojom su se susretali mnogi njegovi prethodnici, a to je da tokom sezone ili nakon završetka prelaznog roka preuzimaju ekipu koju nisu selektovali.

Kada su u pitanju potencijalni kandidati za nasljednika Ivkovića, lista se ne razlikuje mnogo od one koja je bila aktuelna i tokom posljednjih smjena trenera, kada su odlazili Krunić, Jagodić, Maksimović…

Prvi favoriti za novog trenera Borca i ovog puta su poznata imena, od kojih su neki već vodili ekipu, te oni koji su se spominjali prethodne dve zime, pa i ljetos.

Ukoliko se uprava Borca odluči za promjenu, jedan od kandidata sigurno će biti Vinko Marinović, proslavljeni fudbaler i bivši trener Borca, koji je vodio Borac prije nego što je u martu 2015. godine prešao u Zrinjski.

Izvor: Anadolija/Kemal Zorlak

Marinović je na klupi Borca bio na 30 utakmica, od čega pet u kupu (4 pobjede i poraz), dok je u prvenstvu upisao 11 pobjeda pet remija i devet poraza.

Nakon Borca vodio je Zrinjski, mladu selekciju BIH, a potom Sarajevo u kojem je radio do maja prošle godina od kada je bez angažmana.

Jedno od dostupnih rješenja je i Vule Trivunović, koji je Slobodan još od ljeta 2020. kada je napustio GOŠK iz Gabele.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Trivunović je imao fantastičan učinak na klupi Borca u sezoni 2016/17, kada su crveno-plavi igrali Prvu ligu RS i borili se za povratak u Premijer ligu BIH. Na 19 mečeva upisao je 17 pobjeda i samo dva poraza, ali je napustio klupu nakon neslaganja sa tadašnjom upravom kluba.

Tokom prethodna sva prelazna roka, tokom kojih je Borac mijenjao trenera, Trivunović se pominjao kao jedno od potencijalnih rješenja, ali bilo je tu i još kandidata, koji su zagolicali maštu Borčevih navijača.

Prije svega riječ je o Nenadu Lalatoviću, koji se još tokom decembra 2020. godine pominjao kao mogući trener Borca, dok je vodio Vojvodinu.

Izvor: MN PRESS

Upravo je ugovor sa novosadskim klubom bio jedna od prepreka za njegov angažman, jer čelnici Borca nisu željeli da kvare bratske odnose sa Novosađanima i čekao se rasplet njegovih razgovora sa upravom Vojvodine.

Lalatović se tada odlučio da nastavi sa radom među “lalama”, a narednog ljeta otišao je da radi u Saudijsku Arabiju.

U međuvremenu, nekadašnji fudbaler i trener Crvene zvezde vratio se u Srbiju i preuzeo Radnički iz Kragujevca, a kako mu ugovor ističe 31. maja otvara se mogućnost za nove pregovore.

Dolazak Lalatovića sigurno bi obradovao navijače Borca, a uprkos i povremenim incidentima za koje se povezivao tokom rada u Srbiji, bio bi to prilično dobar i marketinški potez za Banjalučane.

Tu je i još jedan miljenik navijača, Marko Maksimović, koji je sa Borcem prošle sezone donio u Banjaluku šampionsku titulu poslije deset godina.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Njegov povratak bio bi pravo iznenađenje s obzirom da se prošlog ljeta rastao sa klubom nakon ostavke jer nije imao apsolutnu podršku uprave da nastavi s poslom.

Iznenađenja je, međutim, bilo mnogo tokom smjena i imenovanja novih trenera tokom prethodnih godina, a vidjećemo za koji potez će se odlučiti uprava Borca već krajem ovog mjeseca.

Koga biste vi voljeli da vidite na klupi Borca? Glasajte u ANKETI!

Anketa

Koga biste željeli na klupi Borca?

  • Marka Maksimovića

    40.68% (131)

  • Nenada Lalatovića

    33.54% (108)

  • Vinka Marinovića

    14.91% (48)

  • Vuleta Trivunovića

    8.7% (28)

  • Da ostane Tomislav Ivković

    2.17% (7)

Koga biste željeli na klupi Borca?

Rezultati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cudo nevideno

A fizioterapeut I to glavni je psihijatrijski tehnicar. 😂😂😂😂😂😂

Stajanje

Ivkovicima,Jagodicima,Kizama i slicnim zabraniti prilazak stadionu!Aj Borac!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC