• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maradonin dres prodat za 8.500.000 evra - u njemu je dao čuvene golove: Dijego ga obukao, pa razbio Engleze!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Dijego Armando Maradona je 1986. godine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva postuigao dva gola protiv Engleza, a sada je taj dres prodat za 8.500.000 miliona evra.

 Maradonin dres prodat za 8,5 miliona evra Izvor: Profimedia

Jedan od najprepoznatljivijih detalja fudbalske istorije dobio je novog vlasnika. Na aukciji održanoj danas za 8.500.000 evra prodat je dres u kojem je Dijego Armando Maradona igrao četvrtfinalni meč Svjetskog prvenstva protiv Engleske, a taj susret kultan je zbog nekoliko detalja.

Maradona je razbijao Engleze na terenu, a na tom susretu postigao je dva gola o kojima se priča i decenijama kasnije. Prvo je Pitera Šiltona savladao "Božijom rukom", a zatim i "Golom vijeka", solo-prodorom koji je trajao od centra terena.

Možda će vas zanimati

Za Maradonu i saigrače bila je to jedna od prepreka na putu ka tituli na Mundijalu, ali taj meč nikako nije bio običan.

Argentinci su upravo pred ovaj susret promijenili opremu i zaigrali u dresovima koje su dan ranije kupili u Meksiku. Selektor Karlo Bilardo rekao je nakon meča protiv Urugvaja da su dresovi od pamuka koje su nosili do tada preteški i da smetaju igračima na velikim vrućinama kakve su bile tokom Svjetskog prvenstva.

Nakon dva dana potrage po Meksiko sitiju, ljudi iz argentinske delegacije pronašli su dvije garniture najobičnijih plavih dresova koje su kupljene kako bi se u njima turnir odigrao do kraja. "Ovo je lijep dres. U njemu ćemo pobijediti Englesku", rekao je Dijego Armando Maradona kada je vidio šta su uspjeli da kupe, a zatim i ispunio to obećanje.

Običan plavi dres u dvije nijanse postao je dio istorije. Na poleđinu su zalijepljeni ogromni brojevi kao u američkom fudbalu, a na prednju stranu improvizovani grbovi saveza i proizvođača opreme.

Takođe, susret u Meksiko sitiju imao je veliki značaj i za narod u Argentini...

Igrao se u svjetlu rata na Foklandskim ostrvima koji se dogodio samo nekoliko godina ranije, a zbog kojeg je mržnja Argentinaca prema Englezima bila ogromna. Sam Dijego nikada nije krio da ne podnosi Engleze, pa je i decenijama kasnije odbijao da se izvini zbog toga što ih je sa Mundijala izbacio pogotkom koji je postignut rukom.

Zapravo, taj susret na stadionu Asteka u Meksiku je sve ono što je Dijego Armando Maradona stvarno bio. Fudbalski majstor na terenu, ali i veliki borac protiv svjetskog poretka koji je kritikovao i tokom igračkih dana i nakon završetka karijere.

Sada će predmet u kojem je obilježio istoriju Mundijala, ali i svjetske istorije 20. vijeka, imati novog vlasnika. Neimenovani kupac platio je preko sedam miliona funti, odnosno oko osam i po miliona evra kako bi došao u posjed najskupljeg kolekcionarskog predmeta u istoriji sporta!

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC