• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maradonin dres se prodaje za 5.000.000 evra: U njemu je nastala "Božja ruka", ali i najbolji gol 20. vijeka!

Autor Dragan Šutvić

Na aukciju izlazi dres legendarnog Argentinca koji je zauvijek promijenio istoriju fudbala.

 maradonin dres se prodaje za pet miliona evra  Izvor: Profimedia/MN Press

Neponovljivi gol Dijega Maradone "Božjom rukom" ušao je u istoriju fudbala i učvrstio legendarni status nekadašnje argentinske superzvezde.

Sada se procjenjuje da će dres koji je nosio kada je postigao taj gol na Svjetskom prvenstvu 1986. godine biti prodat za oko 5.000.000 evra!

Možda će vas zanimati

Odjeknula je vijest u svjetskom fudbalu o licitaciji za dres u kojem je promijenjena istorija sporta. Maradonin dres sa brojem 10 je posljednjih 35 godina u vlasništvu bivšeg veznog fudbalera Engleske Stiva Hodža. Dvojica igrača zamijenili su dresove na kraju četvrtfinala između Argentine i Engleske, a taj dres će sada dobiti novog vlasnika.

Argentina je pobijedila 2:1 u četvrtfinalu Mundijala nakon što je tada 25-godišnji Maradona postigao gol "Božjom rukom", kao i čuveni "slalom" preko polovine terena koji je kasnije bio nazvan najboljim golom 20. vijeka. Poslije te pobjede nad Englezima, Argentina je na kraju uspjela i da osvoji Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1986.

Taj pogodak Maradone bio je veoma kontroverzan. Englez Hodž je šutnuo loptu ka golmanu Piteru Šiltonu. I Maradona i Šilton su skočili da stignu do lopte, koja je dodirnula Maradoninu lijevu ruku prije nego što je sletjela u gol Engleza.

Pogledajte kako je Maradona prevario sve i dao gol rukom.
Izvor: YouTube/ClassicEngland

Iako je to protivno fudbalskim pravilima, sudija nije imao jasan pogled na susret Maradone i lopte. Priznao je gol, a linijski sudija je potvrdio odluku. Maradona je nakon utakmice rekao da je gol malo postigao on, malo "Božja ruka", što je do današnjih dana ostalo kao jedan od najpoznatijih događaja u istoriji fudbala.

Ovaj meč Argentine i Engleske bio je i pun naboja zbog nedavnog rata na Folklandskim (Malvinskim) ostrvima, a Maradonin dres će 36 godina nakon te utakmice dobiti novog vlasnika.

"Gardijan" piše da se očekuje da cijena dresa prebaci 4.000.000 funti, što je oko 4.800.000 evra. Aukcija startuje 20. aprila.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC