• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokrali Jugoslaviju i izbacili je sa Mundijala! Sudija izmislio penal i srušio "plave": 40 godina španske sramote!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Tog 20. juna 1982. godine, dvije sudijske odluke pogurale su domaćina Španiju u narednu fazu turnira, a Jugoslaviji "potpisale" ispadanje.

 Jugoslavija-Spanija-kradja-sudija-na-Svjetskom-prvenstvu-1982 Izvor: YouTube/screenshot/sp1873

Prošlo je tačno 40 godina od jedne od najvećih sudijskih krađa u istoriji Mundijala. Fudbalska reprezentacija Jugoslavije je prije ravno četiri decenije bila žrtva sudijskog pomaganja domaćinu Svjetskog prvenstva, zbog čega su "plavi" i ispali sa turnira.

Bilo je to 20. juna 1982. godine, kada su se sastale selekcije Španije i Jugoslavije, a domaćini uz pomoć danskog sudije Heninga Lunda Sorensena uspjeli da savladaju tim Miljana Miljanića - 2:1!

Jugoslavija je na startu turnira u Španiji remizirala 0:0 protiv Sjeverne Irske, potom su u trećem kolu savladali Honduras 1:0, a da danski sudija nije umiješao prste, remi protiv Španije bi domaćina koštao prolaska u narednu fazu turnira, a "plavi" bi napravili veliki uspjeh.

Ipak, nije bilo tako. Jugoslavija je povela golom Ivana Gudelja u 10. minutu meča, ali dobru igru našeg tima "presjekao" je danski sudija. On je prekršaj Velimira Zajeca nad Alonsom, očigledno van kaznenog prostora, okarakterisao kao jedanaesterac.

Huanito je šutirao penal i promašio čitav gol, ali to kao da nije odgovaralo Dancu. On je zahtijevao da se penal ponovi pod izgovorom da je golman Jugoslavije Dragan Pantelić ranije napustio gol-liniju.

Španija - Jugoslavija 2:1, 1982.
Izvor: YouTube/sp1873

U tom drugom pokušaju, Huanito je ipak pogodio i donio izjednačenje Špancima, da bi Enrike Saura u drugom poluvremenu presudio Jugoslovenima. Ali nije to bila jedina sporna stvar u ovoj grupi.

JUGOSLAVIJA: Pantelić, Jovanović, Stojković, Gudelj, Zajec, Krmpotić, Petrović, Šljivo, Šurjak, Sušić, Vujović.

Jugoslavija je u posljednjem kolu savladala Honduras, ali u to vrijeme se mečevi posljednje runde grupne faze nisu igrali u isto vrijeme. Španci su svoj meč sa Sjevernom Irskom zakazali dan kasnije, pa su znali šta im je potrebno da obje selekcije prođu dalje.

Sjeverna Irska je slavila 1:0 i zajedno sa Španijom otišla u drugu grupnu fazu, gdje su i jedni i drugi završili na posljednjim pozicijama u svojim grupama. Na ovom turniru se dogodila i "Sramota iz Hihona", kada su Zapadna Njemačka i Austrija učinili isto kako bi oni prošli dalje, a Alžir ispao iz takmičenja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC