• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko ide u Katar, a ko se nije kvalifikovao: Prvak Evrope "izvisio", Ukrajinci htjeli umjesto drugih, ispao i 10. na svije

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Koje timove ćemo gledati na Mundijalu, a ko nije uspio da prođe. Ovako su izgledate konačne tabele kvalifikacija.

 Ko se sve kvalifikovao na Mundijal 2022 Izvor: Profimedia/Jonathan Moscrop / Sportimage via PA Images

Dok odbrojavamo dane do početka Svjetskog prvenstva u Kataru, mnogi bez razmišljanja traže po internetu spisak Italije za Mundijal, ali onda se brzo prisjete da se aktuelni šampion Evrope ponovo nije kvalifikovao za najveće takmičenje na svijetu. Prvak svijeta iz 2006. ispao je u baražu porazom od Sjeverne Makedonije i tako propustio drugi uzastopni Mundijal, pa nevjerovatno zvuči da tamošnji asovi poput Đanluiđija Donarume (23) i Nikola Barele (25) još nemaju nijedan nastup na Svjetskom prvenstvu, niti će ga imati prije eventualnog odlaska na SP 2026.

Takođe, zbog rata u Ukrajini simpatije mnogih bile su na strani reprezentacije te zemlje, ali ona nije uspjela da se u jako teškom trenutku u domovini domogne najvećeg sportskog takmičenja. Ukrajinci su se nekako kvalifikovali za baraž uz čak šest remija u osam mečeva i sa samo bodom više od Finske, ali su u doigravanju i pored pobjede protiv Škotske u polufinalu ipak izgubili u meču protiv Velsa – 1:0. Potom su pokušali da se inicijativom svog saveza "ubace" na Mundijal preko Irana, ali FIFA to očekivano nije dozvolila.

Kada je u pitanju Rusija, ona je takođe izborila mjesto u baražu u žestokoj borbi sa Hrvatskom u grupi, ali zbog agresije na Ukrajinu njena reprezentacija je automatski izbačena i zato će ovo veliko takmičenje gledati od kuće, a djeluje da će tako biti i sa narednim, Evropskim prvenstvom u Njemačkoj za dvije godine.

Ovo je spisak kvalifikovanih timova iz Evrope, naveden hronološki, po datumu na koji se svaka ekipa plasirala na Svjetsko prvenstvo: Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Engleska, Švajcarska, Holandija, Portugal, Poljska i Vels.

Na drugom kontinentu, u Južnoj Americi, kvalifikacije su ponovo sprovedene po "ligaškom" sistemu, u kojem je prva ispod crte ostala Kolumbija – petoplasirana sa Svjetskog prvenstva 2014. i devetoplasirana sa Mundijala u Rusiji. Na žrijebanju pred početak kvalifikacionog ciklusa ta reprezentacija bila je deseta na svijetu (u međuvremenu je pala na trenutno 17. mjesto), ali će Katar 2022. gledati od kuće, dok su direktno učešće izborili Brazil, Argentina, Urugvaj i Ekvador. Petoplasirani Peru otišao je u inter-konfederacijski plej-of i u njemu u polufinalu izgubio na penale od Australije, koja je otišla na Mundijal na isti način kao i Kostarika, koja je savladala Novi Zeland 1:0.

U Aziji je 46 zemalja od početka kvalifikacija igralo za mjesto na Mundijalu i plasman je izborilo šest ekipa – Katar, kao domaćin, Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija, kao pobjednici grupa i na kraju navedena Australija, kao posljednja koja je to uspjela kroz baraž. U odlučujućim grupama nije bilo velike neizvjesnosti, osim u meču "četvrte" runde, u kojoj je Australija igrala protiv reprezentacije Ujedinjenih Arapskih Emirata i kroz dramu otišla u nastavak kvalifikacija.

U sjevernoameričkoj, KONKAKAF zoni, u glavnoj ulozi bila je reprezentacija Kanade, koja se vratila na Svjetsko prvenstvo poslije 36 godina. Zbog golmana Crvene zvezde Milana Borjana na njeniom golu ta selekcija bila je dosta praćena u Srbiji, pa je mnogima poznato da se kvalifikovala kao prvoplasirana u grupi, iznad tradicionalnih favorita u trokružnom sistemu te zone. U Katar su otišle i reprezentacije Meksika, SAD i navedene Kostarike.

Za kraj, iz Afrike dolazi i jedan od rivala Srbije, Kamerun. "Nepobjedivi lavovi" jedna su od pet ekipa sa Crnog kontinenta koje su uspjele da se kvalifikuju u trokružnom sistemu. Vizu za put na Mundijal u martu su izvadili i Senegal, Tunis, Maroko i Gana, dok ovog puta na najvećem turniru neće biti Obale Slonovače, Južne Afrike, Egipta, Alžira i Nigerije, svojevremeno pete reprezentacije svijeta iz 1993. godine. "Super orlovi" se nisu kvalifikovali za samo dva Mundijala od 1990. godine - 2006. za Njemačku i sada za Katar.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC