• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ušao sam u "selo" u Kataru gdje je noć 200$: Kućica u pustinji bez hlada, svuda smrdi katran, a jedna stvar je najluđa!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Posjetili smo navijačko selo sa kamp kućicama koje koštaju i po 200 dolara za noć. Evo šta smo zatekli tamo i kako su nas iznenadili "stanovnici" kojima to nije skupo... /od reportera MONDA Milutina Vujičića iz Katara/

 Smještaj na Svjetskom prvenstvu u Kataru od 200 dolara Izvor: Profimedia

Ako ste pogledali bilo koji prilog o Svjetskom prvenstvu u Kataru - sigurno ste primijetili da sve sija i blješti, djeluje luksuzno i samo za "duboki džep", međutim takva slika može da zavara. To je samo djelimično tačno za Dohu, gdje je jedino centar grada u ruhu spektakla, dok već dvije-tri metro stanica odatle pokazuju nešto drugačiju sliku prestonice Katara.

To posebno važi za pustinju u kojoj je odjednom "nikao" stadion "Lusail", na kome se igrao meč Argentine i Saudijske Arabije i na kome će u četvrtak odigrano Srbija - Brazil, dok je slično i kada se krene na zapad. Tamo je smješten veliki broj navijača koji su jedva skupili novac da gledaju Svjetsko prvenstvo i koji nisu sebi mogli da priušte hotele u centru u kome uglavnom odsijedaju Englezi, žene fudbalera...

Gotovo na samom kraju narandžaste metro linije nalazi se takozvano "selo" za navijače koji u Dohi borave u kamp kućicama, odnosno prikolicama za kampovanje - takođe usred ničega. Kod nas bi to bila livada, a kod njih je prašnjava pustara bez hlada u kojoj će ove kućice biti još mjesec dana, a poslije toga ko zna šta.

Iako je vremenska prognoza za Dohu pokazivala 26 stepeni Celzijusa, izlazak iz metroa na "pustinjsko Sunce" i odluka da do navijačkog sela pješačim dvadesetak minuta nije se pokazala naročito pametno. Osjećao sam se kao likovi iz crtanih filmova koji traže oazu za okrepljenje, s tim da je "pakao" počeo tek nakon ulaska u prostor sa kamp kućicama, gdje me je čuvar čudno pogledao i želio da čuje objašnjenje zašto ulazim unutra, međutim napravio sam se lud kao i svaki Srbin i iskoristio njegovo slabo poznavanje engleskog jezika. Doduše, tražio sam prije polaska dozvolu za ulazak u "selo", ali nisam imao volje da se bavim birokratijom dok je Sunce spaljivalo zemlju.

Kućice za kampovanje, neki bi rekli i kontejneri, poređani su u vrlo gustim i zbijenim redovima, a tokom duge šetnje među njima, gdje je opet trebalo izbjeći radoznale čuvare, osjećao se jak miris katrana. Rijetko ko od stanovnika ovog "navijačkog sela" bio je raspoložen za priču i kao da se plašio da razgovara sa medijima, osim dva meksikanska para koja su upravo napuštala smještaj i odlazila na utakmice koje ih očekuju u toku današnjeg dana.

Pogledajte

00:15
Navijačko selo u Dohi
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Momak i djevojka koje sam zaustavio, i čija sam imena nažalost zaboravio, objasnili su mi da su smještaj uzeli zato što im služi tek da prespavaju u njemu i da cijeli dan provode napolju u Dohi. Generalno su zadovoljni, poručuju da u kućicama nije prevruće na ovoj temperaturi pošto svaka posjeduje klima uređaj, dok dodaju i da im je osoblje na usluzi.

Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

"Bilo je skupo, platili smo smještaj oko 200 dolara za noć, ali je u redu (molim?). U to nije uključena hrana, nemamo ni doručak, međutim tu je recepcija koja radi po cijeli dan, odnosno blizu je restoran. Takođe, blizu je i metro, tako da smo dobro spojeni sa centrom grada iako je potrebno neko vrijeme da se stigne do navijačke zone. Ovdje je mnogo Meksikanaca, a viđali smo i puno Japanaca, Kanađana, Argentinaca, Nijemaca...", rekao nam je Meksikanac sa sombrerom koji se nasmijao na moje riječi da ću navijati za Argentinu protiv njegove reprezentacije u meču drugog kola na "Lusailu".

Drugi par iz Meksika nije bio naročito zadovoljan smještajem, iako su platili oko 120 dolara noć (očigledno postoje i lošije kamp kućice), ali kada su čuli da ih ispituje novinar, požurili su na prevoz. O otvaranju smještaja za dvije-tri fotografije ili snimak od 15 sekundi - nisu željeli ni da razmisle, pa sam se brže-bolje izgubio sa pješčanog parkinga na kome je skupocjeni smještaj u kamp kućicama, kako me ne bi prijavili čuvarima. Ništa nisam skrivio, ali nikad se ne zna...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC