• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džakin otac bio robijaš u Jugoslaviji - "Prebijali su me, plašio sam se smrti"!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Otac švajcarskog fudbalera imao je burnu prošlost u Jugoslaviji, a nakon boravka u zatvoru preselio se sa porodicom u Švajcarsku.

 Ko je otac Granita Džake Izvor: Profimedia/Shutterstock/Football Dataco

Utakmica Srbije i Švajcrske na Svjetskom prvenstvu u Kataru dobila je šokantan nastavak! Nakon što je u jednoj televizijskoj emisiji aktivistkinja za ljudska prava Zana Avdiu napala Granita Džaku i objasnila da su njegovi postupci uličarski, u emisiju se telefonski uključio otac fudbalera. Ragip Džaka napravio je skandal tokom telefonskog gostovanja u emisiji, a devojka koja je bila na meti fudbalerovog oca dobija prijetnje na društvenim mrežama.

Ovakav nastup Ragipa Džake šokirao je fudbalske fanatike u nekoliko država, a novinare u Albaniji, Srbiji i Švajcarskoj naterao da se zapitaju ko je taj čovek. Glava porodice koja je još osamdesetih spakovala kofere i iz Jugoslavije otišla u švajcarski grad Bazel ima veoma burnu prošlost.

O tome je svojevremeno govorio i Granit, koji je prilikom jednog intervjua za engleske medije otkrio kroz šta je njegov otac prošao. Tada je novinar sa kojim je razgovarao izvukao nekoliko pasusa o Ragipu. "Njegov otac Ragip je tri i po godine proveo kao politički zatvorenik u Jugoslaviji od 1986. godine. Šta je bio zločin starijeg Džake? To što je učestvovao u demonstracijama protiv komunističke centralne vlasti u Beogradu. Kao ponosan Kosovar, on je želio da se uzdigne zarad demokratskih prava za njegove ljude. Poslije njegovog izlaska iz zatvora, novi početak je potražio u Švajcarskoj sa njegovom suprugom Eli", navodi autor intervjua za engleski "Gardijan"-

U jednom intervjuu, Ragip Džaka prisjetio se kako je izgledalo hapšenje u porodičnoj kući u Podujevu. Tom prilikom otkrio je i zašto su mu jugoslovenski policajci stavili lisice, prije nego što je sproveden na šestomjesečni boravak u zatvoru.

"Zaspao sam u svom krevetu kod kuće u pet ujutru. Policajci su se popeli preko zidova kuće mojih roditelja. Majka je pitala šta hoće. 'Tvog sina', odgovorili su i upali u moju sobu. Doživio sam užasan šok. Dobio sam sekundu da obučem pantalone i džemper. Onda su mi stavili lisice, stavili me u kombi i odveli u zatvor. Pobunio sam se protiv države. Izmislili su neki razlog da smo bili nasilni. Bili smo studenti koji su željeli da mirno demonstriraju", rekao je Ragip svojevremeno.

Otac kapitena Švajcarske dobro se sjeća vremena provedenog u zatvoru. Prema njegovim riječima, uslovi su bili nehumani, a policajci su ga gotovo na svaka dva dana prebijali kako bi iznudili priznanje. To je bio užasan period za njega, ali ni u jednom trenutku nije popustio - tvrdio je da nije kriv i da je bio samo jedan od mirnih demonstranata.

"Onda su me stavili u ćeliju sa još četvoricom muškaraca. Skoro četiri metra puta dva metra uključujući i čučavac za svu petoricu. Bili smo tamo 23 sata i 50 minuta dnevno. Imali smo deset minuta vježbanja na otvorenom, ali zbog zatvorskih pravila nismo smeli ni da gledamo u nebo. Svaki drugi dan su me vodili u kancelariju za policajce kako bi iznudili priznanje. Mučili su me svaki drugi dan šest mjeseci. Tukli su me po dlanovima, po tabanima, po nogama, po rukama, po gornjem dijelu tijela. Policijskim pendrecima. Ne, nisam priznao jer nisam uradio ništa osim što sam demonstrirao. Bio sam nevin i osjećao sam se snažno. Naravno, uvijek je postojao strah da će me ubiti. Od drugih logoraša se čulo da su mučeni do smrti", ispričao je Ragip.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čova buraz

Kud te ostaviše živoga....greška...e moj Jožo Brožo, što smake druga Acu, on im je bio lijek za sve ...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC