• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legendarni selektor Jugoslavije dobija spomenik: Na njemu će biti izjava nakon koje je otišao iz Partizana!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Grad Sarajevo odlučilo je da podigne spomen ploču u čast velikog trenera Ivice Osima.

 Ivica Osim dobija spomenik u Sarajevu Izvor: Tomislav Mihajlovic/© MN press, all rights reserved

Na posljednjoj sjednici skupštine grada Sarajeva, donesena je odluka da će taj grad o svom trošku finansirati izgradnju spomen ploče u čast legendardnog fudbalera i trenera Ivice Osima. Na toj spomen ploči biće napisan tekst iz njegove izjave, koju je dao 1992. godine, kada je napustio kormilo reprezentacije Jugoslavije. 

"Odlazim i gotovo je...jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava", tako je govorio bivši selektor, ali i trener Partizana, tih ratnih godina. Još uvijek nije poznato gdje će se spomen ploča nalaziti.

Osim je kao jedan od najcjenjenijih stručnjaka stigao u Partizan 1991. godine i prema riječima sagovornika MONDA Gorana Bogdanovića imao je ideju da godinama ostane u Beogradu i stvara šampionski tim crno-bijelih. To bi se i ostvarilo, samo da nije izbio rat!

"Zbog toga je i Osim napustio Partizan, pred rat i pred raspad Jugoslavije. Njegova supruga nije htjela da dođe za Beograd, onda on nije htio da produži ugovor i vratio se da bude sa familijom. Da nije bilo rata vjerovatno bi ostao mnogo, mnogo dugo u Partizanu. Nažalost, eto to se desilo", iskren je bio Bogdanović.

Ivica Osim je preminuo 1.maja 2022. godine u Gracu, a bio je legenda u svim klubovima za koje je igrao i koje je predvodio. Igračku karijeru je počeo u svom Željezničaru, a pored "plavih" igrao je još za Strazbur, Sedan i Valensijen. Bogatu trenersku karijeru započeo je na Grbavici, gdje je i počeo i kao fudbaler, nakon Želje vodio je Partizan, čiji su se navijači na emotivan način oprostili od njega i reprezentaciju Jugoslavije, čiji je poslednji selektor i bio prije raspada zajedničke države. Dugi niz godina vodio je Panatinaikos i Šturm iz Graca, a posljednji angažman imao je u "zemlji izlazećeg sunca" tu je prevodio Džef Junajted i nacionalnu selekciju Japana.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC