• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Pele - otišao je jedan od najvećih ikad!

Autor Haris Krhalić

Najveći brazilski igrač ikad, a za mnoge i najbolji fudbaler u istoriji, preminuo je poslije duge borbe sa teškom bolešću.

 Preminuo Pele Izvor: Profimedia

Slavni Brazilac Pele preminuo je u 83. godini. Bio je kralj fudbala i tako su ga nazivali do zadnjeg dana. Brazilu je donio tri titule prvaka svijeta i bio je jedan od najvećih koji su ikad igrali najpopularniji sport.

Preminuo je u rodnoj zemlji, od posledica raka debelog crijeva, sa kojim se borio od 2021. godine. Posljednjih mjesec dana bio je u bolnici i iz dana u dan stizale su loše vijesti o njegovom stanju. Njegov agent Žo Fraga potvrdio je da je Pele preminuo.

Pele je donio Brazilu titule prvaka svijeta 1958, 1962. i 1970. godine. Biće diskusije zauvijek oko toga da li je bio najveći fudbaler ikad, ali teško da će iko moći da se nazove tako velikim šampionom.

Sve do ove godine je bio neprikosnoveni strijelac "karioka", a njegov rekord oborio je Nejmar. U klupskom fudbalu Pele je odigrao 636 utakmica za Santos i postigao je 618 golova.

Skupio je i 64 nastupa za Njujork Kosmos za koji je dao 37 pogodaka.

Odlazak kultne brazilske "desetke" ujediniće njegovu naciju u tuzi. Britanska kraljica Elizabeta Druga proglasila ga je vitezom 1997, a popularizovao je svoj sport i tamo gde do tada nije bio popularan - u SAD.

"Ja sam Ronald Regan i predsjednik sam SAD. A vi ne morate da se predstavljate, jer cijeli svijet zna ko je Pele", slušao je od predsjednika Amerike na prijemu koji je pokazao koliko je bio veliki.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Kralju, naklon ti do zemlje, niko ti nije ni do koljena. Da se tvoj fudbal mjeri današnjim , menadžerskim kursnim listama, trebalo bi dodati tri nule na ove "zvijezde"

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC