• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija razočarala, ali po kvalitetu je mogla kao Maroko! Meša Baždarević za MONDO: Ne znam da li Petev treba da ode...

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Bivši selektor Bosne i Hercegovine i legenda jugoslovenskog fudbala Mehmed Baždarević u intervjuu za MONDO govorio o nedavno završenom Mundijalu, selekcijama Srbije i Hrvatske, selektoru "zmajeva" Ivajlu Petevu...

 Mehmed Baždarević intervju za MONDO Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

Mehmed Baždarević nije imao dilemu kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje je po njemu jedno od najbolje organizovanih u istoriji fudbala. Na prvom zimskom Mundijalu postignuto je najviše golova, nije zabilježen nijedan incident u vezi navijača niti bilo kakvih drugih problema, iako su mnogi sumnjali u to.

"Iako su mnogi pokazali dosta skepse, bilo je ovo jedno od najljepših i najorganizovanijih Svjetskih prvenstava. Na žalost nisam bio na licu mjesta u Kataru, mnogi moji prijatelji su mi potvrdili da je bilo sve u najboljem redu. Nije bilo nikakvih incidenata, ispada, bilo je lijepo vrijeme, nije bilo nijednog problema sa navijačima, odličan fudbal i sve u svemu jako dobar Mundijal", rekao je Baždarević na početku razgovora.

NIKAD KAO U SPLITU - PA STVARNO, JE LI TO MOGUĆE

Krajem prošle godine, preciznije 23. decembra, bilo je 39 godina od čuvene utakmice Jugoslavije protiv Bugarske, u kojoj je nastupio Baždarević. Taj meč ostao je upamćen po pobjedonosnom golu Ljubomira Radanovića i komentaru pokojnog Mladena Delića.
"Sjećam se ambijenta kakav nisam nikad doživio iako sam igrao velike utakmice. Vratili smo se tada iz mrtvih, bilo je stvarno nemoguće da izborimo Evropsko prvenstvo, a otišli smo. Mogli smo tada da napravimo velike stvari u Francuskoj, ali eto zbog nekih nefudbalskih stvari smo ostali uskraćeni za dobar rezultat".

Prema njegovom mišljenju Srbija je imala kvalitet i talenat da prođe u narednu rundu, ali su brojni razlozi uticali da se to ne desi u Kataru.

"Kao prvo, mislim da je neiskustvo bilo problem za razliku od Hrvatske, koja ima kontinuitet nastupa na takvim turnirima. Drugo, imali su kvalitet da naprave prolazak u drugi krug. Nisu bili spremni ni taktički, niti fizički, a malo su podlegli pritisku, posebno u posljednjem meču protiv Švajcarske. Nisu igrali dobro, po meni, dovoljno organizovano i dovoljno spretno da taktički odgovori zahtjevima Mundijala. Ali, što se tiče talenta, mislim da je Srbija imala igrače za prolaz u nokaut fazu. Nije djelovala organizovano, a to je vjerujem baza svakog tima. Tu su bili nedovoljno spremni za ovo takmičenje. Razočaranje je svakako, po meni su morali proći dalje, imali su kvaliteta i kapaciteta, ali... Srbi nisu bili dovoljno spremni za takmičenje, morala je da bude bolja organizacija, pa možda i odnosi unutra nisu bili dovoljno dobri, iako po kvalitetu je mogla da bude veoma blizu onome što je napravio na primjer Maroko. Turnirski tip takmičenja je bio problem i siguran sam da će već na narednom biti spremniji da naprave bolji rezultat", istakao je bosanskohercegovački stručnjak.

Maroko je po njemu, bez dileme, najveće iznenađenje šampionata za one koji ne prate dovoljno afrički fudbal.

"Maroko je iznenadio mnoge u Evropi, ali ja nisam bio iznenađen jer znam gdje igraju njihovi igrači. Imali su doduše i malo sreće, ali sigurno su napravili veliki uspjeh plasmanom u polufinale, što je prvi put da neka afrička selekcija to uspije. Zasluge idu i Vahidu Halilhodžiću, koji je napravio dobar posao, kao i njegovom nasljedniku (Validu Regragiju, prim.aut), koji je dodao neke svoje ideje. Bili su spremni taktički, dobro su se branili i igrali generalno na visokom nivou".

Iako je kasnije osvojila treću titulu na šampionatima svijeta, Argentina je startovala šokantnim porazom od Saudijske Arabije, što je prema Baždarevićem riječima, možda i najveće iznenađenje na Mundijalu.

"Gledao sam tu utakmicu, Argentina je možda igrala nonšalantno, malo i potcijenila protivnika jer je u pitanju prva utakmica, koja ništa nije odlučivala, ali ipak se mora priznati da je Saudijska Arabija taj meč jako dobro odigrala. Kasnije su pali pod protiskom igranja tih velikih utakmica i nisu uspjeli da prođu dalje".

OLIVIJE ŽIRU

Tokom Mundijala u Kataru, mediji su objavili i jednu Baždarevićevu izjavu datu francuskom "Le Mondu" u kojoj je navodno rekao da Olivije Žiru ne može igrati na "elitnom nivou", što je napadač Milana demantovao činjenicom da je postao najefikasniji u istoriji Francuske.
"Nisam Žirua trenirao uopšte, on je bio igrač Grenobla, koji je želio da ide na pozajmicu. Nisam nikad dao takvu izjavu da Olivije neće igrati na elitnom nivou, nisam ni mogao niti sam tako nešto rekao za bilo kog igrača tokom svoje trenerske karijere", rekao je Baždarević.

Baždarevića su u Kataru najviše razočarali Njemačka i Španija, za razliku od Engleske i Belgije, koje su uprkos ranijoj eliminaciji pokazale da igraju atraktivan fudbal.

"Nema sumnje da su to Nijemci i Španci, od kojih se očekivalo mnogo više jer su u pitanju fudbalske velesile. Španija pogotovo jednom sterilnom igrom. Pozitivno iznenađenje je Engleska, koja je po meni zaslužila da se nađe među najbolje reprezentacije. Igrali su jako dobro, kao i selekcija Belgije, koja je igrala brzo i atraktivno, ali nije uspjela da prođe dalje. Ona je ostavila dobar utisak od tih ekipa koje nisu prošle".

O Hrvatima i selektoru "vatrenih" Zlatku Daliću, nekadašnji fudbaler Željezničara ima izuzetno pozitivno mišljenje nakon osvojenog trećeg mjesta u Kataru.

"Ovo Svjetsko prvenstvo Hrvatska je odigrala rutinski, tako je meni to djelovalo. Svi u regiji moramo da uzmemo Hrvate kao primjer i samo im čestitati na novom velikom uspjehu".

Kao nekadašnji selektor BiH, koji je jedini u istoriji "zmajeva" osvojio trofej 2016. godine - Kirin kup, osvrnuo se i na aktuelnu situaciju u vezi sa Ivajlom Petevom, kojem je istekao ugovor početkom Nove godine.

"I mi ćemo (poput Hrvatske prim.aut) jednog dana drugačije raditi i razmišljati, te i otići na neka od narednih velikih takmičenja. O Petevu ne mogu reći da li treba da ostane ili ode, o tome treba da odluče oni koji su kompetentni a to su ljudi u Savezu. Imam i dalje najbolji prosjek pobjeda od svih selektora, ali to BiH ne interesuje",dodao je popularni Meša.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC