• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo "ne vreba" samo fudbalere sa slobodnim papirima: Za transfere izdvojili više od milion KM

Autor Haris Krhalić

Ekipa sa Koševa je ove zime dovela osam pojačanja, od čega su za četvoricu platili obeštećenja.

 Sarajevo transferi u zimskom prelaznom roku Izvor: Promo/FK Sarajevo

I dok je prelazni rok u većini evropskih zemalja zatvoren, u Premijer ligi BiH se još trguje. Većina timova iz našeg šampionata će u drugu polusezonu ući sa znatno drugačijim timovima.

To se posebno odnosi na ekipu Sarajeva koja je najviše trgovala od svih domaćih timova.

Nakon ne tako uspješne polusezone bordo tim zauzima petu poziciju sa 25 bodova, odnosno osam bodova manje od Borca koji se nalazi na trećem mjestu koje garantuje nastup na evropskoj sceni. Pored toga Sarajevo je, ranije od svih očekivanja, završilo i nastup u Kupu BiH nakon eliminacije od zeničkog Čelika u osmini finala ovog takmičenja.

Možda će vas zanimati

Zbog toga su čelni ljudi odlučili da reaguju i da dovedu osam novih fudbalera. Takođe, klub sa Koševa se "riješio" isto toliko fudbalera, od čega su dva igrača otišla na pozajmicu.

Ipak, za razliku od ostalih prelaznih rokova, prva stvar koja "upada u oči" je činjenica da je Sarajevo platilo obeštećenje za dovođenje četvorice igrača. Do sada su klubovi iz BiH uglavnom dovodili igrače sa "slobodnim papirima" pa je ovo svakako pozitivan trend.

Najskuplji ulazni transfer ove zime je objavljen jutros, a radi se o povratku Besima Šerbečića kojeg je Sarajevo norveškom Alesundu platilo 200.000 evra. Šerbečić je sa dosta uspjeha nastupao već na Koševu, gdje je u sezoni 2019/20 osvojio šampionsku titulu.

Brazilski napadač Renan Oliveira je u glavni grad BiH stigao je iz ukrajinskog Kolosa za 170.000 evra, dok je mladi re prezentativac Gruzije Đorđi Gulijašivili prešao u Sarajevo za 120.000 evra.

Posljednji na listi je bivši prvotimac Borca, Almedin Ziljkić za čije je usluge Sarajevo moralo isplatiti Olimpiji 100.000 evra.

Dakle, Sarajevo je u zimskom prelaznom roku uložilo u dovođenje novih fudbalera ukupno oko 590 hiljada evra. Naravno, ne radi se o nekom velikom novcu u današnjem fudbalu, ali za prilike u BiH radi se ipak o ozbiljnoj cifri.

Ipak, uprkos ovom ulaganju bordo tim je uspio da posluje pozitivno s obzirom da je prije nekoliko dana prodao Andreja Đokanovića turskom Ankaragučuu. Ovaj transfer je šesti najveći u istoriji Premijer lige, a prvo mjesto drži još jedan bivši fudbaler Sarajeva – Gojko Cimirot.

Pored ovih transfera u bordo tim je na posudbu iz Visle Krakov doveo Ivana Bornu Jelića Baltu, a kao slobodni igrači došli su Slaviša Radović, Ilija Martinović i Fransis Kjereme.

Međutim, postavlja se pitanje kako klub sa Koševa planira riješiti pitanje prevelikog broja stranaca u timu. Naime, Sarajevo trenutno u svom rosteru ima devet fudbalera koji ne posjeduju bh. državljanstvo dok se po propozicijama PL u ekipi može naći samo pet stranih fudbalera u jednoj utakmici.

Odlukom Komiteta za hitnost Fudbalskog saveza BiH "zimska pijaca" biće otvorena do 24. februara ove godine pa će tako Sarajeva imati još vremena da se riješi ugovora nekih igrača, ali i da eventualno dovede još neka pojača.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC