• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminula legenda Jugoslavije - Srbin kojeg je volio Split: Deset godina igrao za Hajduk, pa se četiri puta vraćao!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nekadašnji fudbaler, golgeter koji je kasnije ostao u fudbalu, preminuo je u 81. godini.

 Preminuo Petar Nadoveza Izvor: MN Press

Tužne vijesti stižu iz Hrvatske, a pogodile su hrvatsku fudbalsku javnost i sve ljubitelje fudbala u regionu. Kako prenosi zvanični sajt Hajduka iz Splita, u 81. godini preminuo legendarni fudbaler, trener, sportski direktor fudbalske škole Hajduka Petar Nadoveza. Nekadašnji golgeter je punih deset godina proveo u Hajduku kao igrač, a zatim u četiri navrata bio trener tima koji mu je obilježio karijeru i u kojem je stekao nadimak "Pere, splitski Pele".

Nekadašnji as Šibenika, Hajduka i Lokerena stigao je u tim iz Splita u najtežim godinama kluba. Zapazio ga je u dresu drugoligaša Šibenika bivši fudbaler Hajduka Vojko Andrijašević. Tada su Šibenčani imali strahovitu ekipu na čelu sa trenerom, legendarnim hajdukovcem, Slavkom Lušticom. Nadoveza je njihov dres nosio od 1959. do 1963. godine. Isticao je da ga je prvoj fudbalskoj abecedi učio pokojni "šjor" Stojan Mileta te napominje da je u Šibeniku Mileta bio ono što je u Hajduku bio Luka Kaliterna.

Pero Nadoveza rođen je u srpskoj porodici u Šibeniku 9. aprila 1942. godine, kada je ovaj grad u današnjoj Hrvatskoj pripadao Italiji koja je tokom Drugog svjetskog rata zauzela dio Jadranske obale. Bio je reprezentativac Jugoslavije na samo jednom meču, a do odlaska u belgijski Lokeren 1973. godine za Hajduk je odigrao 460 utakmica i postigao 296 pogodaka. Sa Hajdukom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1970/71, učestvovao u osvajanju kupa u sezoni 1966/67 i 1972. godine. Najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije bio je u prvenstvenim sezonama 1965/66 sa 21 postignutim golom i 1970/71 s 20 postignutih golova.

Nakon veoma uspješne igračke karijere posvetio se trenerskom poslu i kao što smo rekli četiri puta je vodio Hajduk. Pored toga bio je trener Šibenika u svom rodnom gradu, a radio je još u Tunisu, Sloveniji i Japanu. U velikanu jugoslovenskog fudbala iz Splita imao je i ulogu direktora omladinske škole.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC