• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kataklizma na Mlakvama, igrači evakuisani, šteta nezamisliva – "Ni kopačke nismo stigli da spasimo!"

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"U pola tri noćas zvali su nas i rekli da voda nadire na stadionu, ali nismo uspjeli ni kopačke da uzmemo", kaže fudbaler Slobode Marin Samardžić.

 poplavljen stadion slobode u novom gradu  Izvor: Mondo/Slaven Petković

Velike poplave pogodile su sjeverozapadni dio BIH, a jedan od najugroženijih gradova je i Novi Grad u kojem stanovnici već nekoliko dana ne spavaju i prate vodostaje Sane i Une.

Nastava u školama je prekinuta, a voda je osim nekoliko desetaka stambenih objekata poplavila i stadion "Mlakve", na kojem igra najstariji klub u BIH, FK Sloboda.

Na teren je još u utorak ušla voda, ali to nije ni izbliza nagovještavalo katastrofu koja je uslijedila. Tokom noći Una se izlila i poplavila kompletan prvi sprat stadiona Mlakve do kojeg je kako smo se uvjerili u srijedu nemoguće doći.

Sve u kompleksu je potopljeno i većinom uništeno, a na stadiona i oko njega samo voda, zbog čega su tokom današnjeg dana i evakuisani igrači koji stanuju u kompleksu.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

"U 113 godina postojanja nije nas zadesilo ovako nešto. Ovo nije katastrofa, ovo je kataklizma", kaže nam predsjednik Slobode Mladen Bosančić i dodaje da se sve odigralo jako brzo u noći između utorka i srijede.

"U razmaku od 20 minuta voda je narasla dva metra. Evakuisali smo pet igrača koji su živjeli na stadionu. Vjerovatno ćemo danas raspustiti ekipu na par dana, ne možemo da igramo, ostali smo bez ičega. Nemamo bukvalno ništa. Tek ćemo vidjeti koliko je velika katasotrofa kada se voda povuče", dodaje Bosančić koji ističe da će Sloboda i ovo preživjeti.

Izvor: MONDO

"Šteta je ogromna, ali najvažnije je da je čovjek živ, sve može da se napravi i siguran sam da ćemo uz pomoć svih građana Republike Sprske da saniramo štetu."

Fudbaler Slobode Marin Samardžić kaže da iako je ranije bilo poplava na Mlakvama nisu ni naslućivali da će se desiti ovako nešto.

"Juče smo bili na stadionu, bilo je samo malo vode na terenu, pogledaj, zeleni se trava. Danas katastrofa. Još smo sinoć bili u klubu, imali sastanak da li će biti utakmice ili ne. I ostavimo tamo i kopačke. U sred noći, oko pola tri zovu nas da voda nadire na stadion, sve nam je uništeno. Ništa nismo stigli da uzmemo. Ostale i kopačke..."

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Fudbaleri Slobode još jednom su na prinudnom odmoru, a ovo je situacija koju su već nekoliko puta doživjeli, pošto su Novi Grad pogodile poplave treći put u godinu dana.

"Moramo ostati stabilni psihički prije svega. Nemamo druge nego da nastavimo da treniramo gdje možemo, da održimo formu. Nemamo izbora nego nastaviti kako možemo. Svi smo zajedno u ovome zadesila nas je ista sudbina i držimo se zajedno", zaključio je Marinov saigrač Semir Tiro.

Pogledajte kako izgleda stadion "Mlakve":

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Više vijesti o poplavama

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC