• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 10 doping skandala u Seriji A: Pep Gvardiola dva puta bio pozitivan! "Padali" zbog vaginalne kreme, roštilja...

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Francuski fudbaler Pol Pogba suočen je sa problemima u vezi sa korištenjem nedozvoljenih supstanci, ali vezista Juventusa nije jedini igrač koji je "pao" na doping testu u italijanskoj Seriji A.

 Top 10 doping skandala u Seriji A Izvor: EPA/Alabiso/ANSA

Francuz je bio pozitivan na testosteron na standardnom doping testu poslije prošlosezonske utakmice Juventusa i Udinezea, a ako bude proglašen krivim, mogao bi bi biti suspendovan na četiri godine, praktično do kraja karijere. Tridesetogodišnji Pogba sada ima tri dana da podnese protivanalizu Antidoping sudu Italije.

Zabrane zbog korištenja nedozvoljenih supstanci nisu novost u Seriji A, pa je "Gazeta delo Sport" napravila pregled najpoznatijih doping skandala u italijanskom fudbalu.

ANĐELO PERUCI

Izvor: EPA/Alessandro Bianchi/ANSA

U oktobru 1990. objavljeno je da je golman bio pozitivan na fentermin nakon utakmice između Rome i Barija mjesec dana prije. Proglašen je krivim za uzimanje "Lipopila", lijeka za mršavljenje.

Peruci se nije žalio na zabranu i bio je izvan terena na godinu dana. Prodan je poslije u Juventus za oko 2.3 miliona evra, gdje je oživio karijeru, osvojivši Ligu šampiona i tri "skudeta".

KRISTIJAN BUKI

U sezoni 2000/01, centarfor je igrao za Peruđu i bio je pozitivan na nandrolon. Tvrdio je da je razlog pozitivnog nalaza pretjerana konzumacija mesa od vepra na roštilju. Kažnjen je jednogodišnjom zabranom igranja, propustivši ostatak sezone.

SALVATORE MONAKO

Tadašnji Bukijev suigrač, bek je bio pozitivan na istom nasumičnom testu na droge kao i napadač. I on je jeo roštilj od divlje svinje, ali ni njegovo objašnjenje nije pomoglo, pa je dobio jednogodišnju zabranu.

Monako sada radi kao glavni skaut engleskog Brajtona nakon što je ostatak svoje igračke karijere proveo u raznim provincijskim klubovima.

FERNANDO KOUTO

Portugalski defanzivac bio je pozitivan na nandrolon u januaru 2001. nakon pobjede Lacija nad Fiorentinom. Tvrdio je da je rezultat rezultat nekog šampona koji je koristio. Kouto je kažnjen 10 mjeseci zabrane igranje, ali je kasnije kazna smanjena na četiri.

Nakon što je objesio kopačke o klin, Kouto je radio kao sportski direktor Brage, nakon što je svoju igračku karijeru završio u Parmi 2008.

JAP STAM

FUDBAL - EURO 2000 - Jap Stam (Jaap Stam), holandski fudbaler. Roterdam, 25.06.2000. snimio:N.Parausic
Izvor: MN PRESS

Snažni Holanđanin pridružio se Laciju u ljeto 2001, ali je bio pozitivan na nandrolon samo šest sedmica kasnije, nakon pobjede od 2-0 nad Atalantom. Kažnjen je s pet mjeseci zabrane igranja, kasnije mu je smanjeno na četiri, a na teren se vratio u drugom dijelu sezone.

Stam je proveo još tri godine u Laciju prije nego što je nastupao za Milan i Ajaks, u kojem je završio karijeru 2007. Nakon igračke karijere prešao je u trenerske vode, vodeći ekipe Redinga i Fejenorda.

EDGAR DAVIDS

Tadašnji vezista Juventusa bio je pozitivan na nandrolon u martu 2001. nakon 2-0 pobjede nad Udinezeom. Nastavio je da igra mjesecima, tačnije na još osam utakmica Serije A prije nego što je u martu dobio zabranu.

Davids je pauzirao pet mjeseci, ali je kasnije kazna smanjena na mjesec manje. Zaigrao je ponovo za "bjankonere" u oktobru.

PEP GVARDIOLA

Izvor: Profimedia

Sada već legendarni trener imao je kratak, ali buran period u Seriji A. Došao je u Brešu u septembru 2001. godine, a do novembra iste godine je dva puta bio pozitivan na nandrolon, nakon mečeva sa Pjanćencom i Laciom.

Gvardiola je bio uvjeren u svoju nevinost, ali je dobio četveromjesečnu zabranu u januaru 2002. Olakšavajuća okolnost u njegovoj kazni bila je to što navodno nije znao da uzima zabranjene supstance. Godinama kasnije, bivši vezista je bio oslobođen optužbi.

MARKO BORIJELO

Izvor: EPA/CLAUDIO ONORATI

Tadašnji napadač Milana bio je pozitivan na prednizon i prednizolon u decembru 2006. nakon okršaja s Romom. Njegova odbrana bila je da nikada nije svjesno uzeo nedozvoljenu supstancu.

Njegova tadašnja djevojka Belen Rodrigez iznijela je na vidjelo vaginalnu kremu koju je koristila, a koja je navodno bila izvor njegovog pozitivnog testa. Kažnjen je s tri mjeseca i vratio se na teren do kraja sezone.

FABIO LUĆONI

Centralni defanzivac bio je pozitivan na anabolički steroid u septembru 2017. nakon poraza od Torina 1-0. Klupski ljekar Beneventa preuzeo je punu odgovornost, ali je igrač bez obzira na to dobio jednogodišnju zabranu.

Lućoniju je kasnije smanjena kazna pe je prešao u Leće. Sada nastupa za Palermo u Seriji B.

ŽOAO PEDRO

Izvor: EPA/FABIO MURRU

Tadašnji napadač Kaljarija bio je dva puta pozitivan na hidroklorotiazid, diuretik, u februaru 2018. nakon utakmica protiv Sasuola i Kjeva. U maju je kažnjen šestomjesečnom zabranom, ali se vratio na teren u septembru i postigao ključni gol za sardinijski klub u remiju s Milanom.

Ostao je u Kaljariju do jula 2022. i čak je dobio poziv od tadašnjeg selektora "azura" Roberta Manćinija. Debi je zabilježio u neslavnom porazu od Sjeverne Makedonije u kvalifikacijama za Mundijal 2022. godine.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC