• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvate čeka nemoguća misija za EURO 2024!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Hrvatska je na pragu da prvi put poslije mnogo godina propusti jedno veliko takmičenja.

 Hrvatska pred ispadanjem ne ide na Euro 2024 Izvor: Profimedia/IMAGO

Nakon dva uzastopna poraza, prvo od Turske, a onda i od Velsa Hrvatska je na korak od toga da se ne plasira na Evropsko prvenstvo. Dok je za Srbiju to realnost već dvije i po decenije, Hrvati nisu navikli da ne idu na velika takmičenja, pogotovo nakon dvije medalje na Mundijalima u prethodnom periodu.

"Razočaravajuće. Sve što smo mogli da uradimo loše i jesmo. Moramo da se pogledamo u ogledalo i razmislimo. Poslije velikih rezultata zaboravili smo taj osjećaj kako je kvalifikovati na veliko takmičenje", iskren je bio bek "vatrenih" Josip Juranović poslije novog kiksa.

Ipak, Hrvatska i dalje ima čak dva puta na Euro. Jedan je da u posljednja dva kola osvoji više bodova od Velsa i tako bude druga u grupi. Do kraja takmičenja Hrvati igraju sa Letonijom I Jermenijom, a Velšani sa Jermenima i Turcima, pa ima tu četa Zlatka Dalića čemu da se nada. Ako tu ne uspiju čeka ih pravi pakao!

LIGA NACIJA DAJE PLAN B, ALI JE ON UŽASNO TEŽAK!

Izvor: Profimedia

Srbija je jednom dobila priliku da se preko Lige nacija nađe na velikom takmičenju, ali ne pamtito to po dobrom. Igrali smo sjajno protiv Norveške, a onda su nas penali koštali Eura protiv Škotske. Sada su Škoti otišli direktno na Euro, a možda će Hrvati kroz Ligu nacija morati da traže put ka EP.

Baraž funkcioniše tako što će četiri tima iz Lige A koji nisu obezbijedili direktan plasman dobiti šansu da idu u baraž, najboljih iz svake od četiri grupe koji se nije kvalifikovao na Evropsko prvenstvo. Hrvatska je u svojoj grupi bila prva i zato će biti nosilac, ali ostala tri takmaca bi mogla da budu paklena.

U drugoj grupi prva je bila Španija, drugi Portugal i oni su među pet timova koji su već obezbijedili plasman dalje, ali druga dva tima iz te grupe su Švajcarska i Češka. Švajcarci su napravili sebi problem remijem sa Bjelorusijom, a Česi za sada nisu u poziciji da prolaze dalje. Vidjećemo ko će odatle u baraž, ali oba rivala su nezgodna. Iz treće grupe potencijalni rivali su Italija ili Engleska koji su u grupi C kvalifikacija. Englezi su prvi, italijani drugi, ali im Ukrajina diše za vratom i mogla bi da izbaci nekoga.

Iz posljednje grupe rival je Holandija ili Poljska. Holanđani su sada treći u svojoj grupi i ako ne pobijede Grčku koja im bježi za tri boda na drugom mjestu u narednom meču sigurno ih čeka baraž, dok su Poljaci nizom loših rezultata sebi stvorili ogromne probleme u kvalifikacijama. Ipak, i dalje je to tim koji ima nekoliko fantastičnih pojedinaca, a kada se igra samo jedan meč sitnice mogu da prevagnu na bilo koju stranu.

Tako bi moglo da se desi - u najgorem slučaju po Hrvatsku - da joj protivnik u polufinalu baraža bude izuzetno jak tim Švajcarske, a da zatim u finalu igraju protiv boljeg tima iz okršaja Italije i Holandije. A u ovakvom društvu Hrvati u formi u kojoj su zaista nemaju šta da traže...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC