• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na Dijega Maradonu trajaće zauvijek: Dan kad je rođen "El Pibe de Oro" - najveći ikada!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nadimak mu je bio Zlatni dječak, bijele noći su mu uništile život, ali je karijera Dijega Armanda Maradone bila veća od fudbala.

 Rodjendan Dijega Armanda Maradone Izvor: Profimedia

/Piše Marina Periškić/

Danas obilježavamo rođenje legendarnog fudbalera, Dijega Armanda Maradone, koji je došao na svijet upravo na ovaj dan 1960. godine. Iako je potekao iz siromašne porodice u kojoj se maštalo o tome da djeca završe školu, veoma brzo se pokazalo da je prava sudbina "zlatnog" dečka zapravo fudbal.

Već sa devet godina, Dijego se pridružio timu "Little Onion", a već sa 15 godina dobio je priliku da zaigra profesionalno za Argentinos Juniors. Nakon pet sezona u ovom klubu, prešao je u Boku Juniors za četiri miliona dolara, klub koji je oduvijek bio u njegovom srcu. Iako je u Argentini tih godina bilo izuzetno teško živjeti (samo) od igranja fudbala, Dijego je odbio ponudu Rivera kako bi obukao dres u bojama koje su njemu bile bliske!

Njegova magija brzo je osvojila svijet, prvo Španiju kada je prešao u Barselonu za tada rekordnih sedam i po miliona dolara. Maradona je postao legenda ovog kluba i ostavio je neizbrisiv trag sa 38 golova na 58 utakmica u samo dvije sezone, mnogi od njih pamte se i dan danas. Iako je Barselona bila oduševljena njegovim talentom, čelnici kluba nisu mogli kontrolisati njegov karakter, pa je tako incident na finalu Kupa Kralja protiv Atletik Bilbaoa označio kraj njegove karijere u Barseloni.

Nakon toga, Maradona je prešao u Napoli za rekordnu cifru od 10,5 miliona dolara. Napoli nije bio tadašnji klub kao danas, ali pod Maradoninim vodstvom postao je sila na italijanskoj fudbalskoj sceni. Osvojio je dvije titule i postao simbol južne Italije koja je bila siromašna poput njegove porodice u djetinjstvu. Životna priča omalenog Argentinca koji je iz siromaštva stigao do neslućenih visina bili su podstrek za ljude na raznim krajevima svijeta - Maradona je zbog toga bio rado viđen gost u Srbiji i Beogradu, o kojima je uvijek govorio biranim riječima. Argentinac je takođe često izražavao svoje divljenje prema Novaku Đokoviću i Emiru Kusturici - prijatelju koji je čak režirao film o njemu.

Maradona je igrao za argentinsku reprezentaciju na četiri Svjetska prvenstva, a njegova "božja ruka" ostala je upamćena kao jedan od najslavnijih trenutaka u istoriji fudbala. Nacionalni tim je odveo do trofeja na Mundijalu 1986. godine, zbog čega je bio idol nacije. Tokom karijere Maradona je nastupao na 680 utakmica i postigao 345 golova, a za dres nacionalnog tima upisao je 91 utakmicu i 34 gola.

Bogatu karijeru jednog od najboljih sportista svih vremena obilježile su kontroverzne priče, uključujući kontakte sa mafijom i "bijela žena", odnosno krivudave kokainske noći. Talent i strast koje je unio na teren ostali su zapamćeni, daleko više od svega drugog što ga je pratilo. Tragično, Dijego Maradona preminuo je 25. novembra u Tigreu od srčanog udara, nekoliko sedmica nakon što je podvrgnut operaciji mozga. Ljekari koji su bili zaduženi za njegovo liječenje sada su pod istragom zbog mogućih grešaka tokom tog procesa.

Danas, neka bude sjećanje na Dijega Armanda Maradonu, najvećeg fudbalera svih vremena. Rođen je samo jednom, a trag koji je ostavio za sobom trajaće zauvijek.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:23
LEGENDA FUDBALA OVEKOVEČENA U ŠUMADIJSKOM SELU: U Boraču kod Kragujevca osvanuo mural posvećen Maradoni (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC