• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li šta se krije iza Maradoninog murala u Napulju? Mesijeva "boginja" i Osimenov "skudeto" oživjeli mit (FOTO)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Kada Napoli osvoji titulu, događa se nešto nevjerovatno...

 Mural Maradona, Maradonin mural Izvor: Paky Cassano/Shutterstock

Napulj je jedan od gradova gdje je strast za fudbalom veća nego na većini drugih mjesta na svijetu, a sve zahvaljujući Dijegu Armandu Maradoni, fudbaleru koji je postao bog (D10S) za navijače Napolija.

Kako objasniti ovaj fenomen? Jednostavno, zahvaljujući njemu Napoli je mogao da sanja o uspjehu, uživa u njemu i hvali se time, jer prije njega gotovo da je bilo zabranjeno razmišljati o trijumfima.

U Italiji, kako u fudbalu tako i u svakodnevnom životu, sjever dominira u svim aspektima. Fokusirajmo se na zeleni teren: Milan, Inter i Juventus - oni su većinom "kupili kajmak", dok jug zemlje samo gledao iz daljine kako se ti divovi dočepavaju titula, pobjeđuju stotine puta i još više... Ali, sve se promijenilo kada je Maradona potpisao za Napoli.

Bio je jedan od najvećih igrača na svijetu. Iako u Barseloni nije uspio da iskaže kao što se očekivalo od njega. Prodat je Napoliju, skromnom timu koji je platio nešto više od deset miliona dolara za argentinskog igrača. To se dogodilo 5. jula 1984. godine, kada se istorija Napulja i Napolija zauvijek promijenila. Od njegovog dolaska i sa svojim nemarnim stavom na terenu i u životu, otežao je život klubovima u sjevernoj Italiji.

Nekoliko godina kasnije i kao svjetski šampion, Dijego Armando Maradona je stao na crtu divovima tog vremena i jednog po jednog ih savladao, dok je navijačima Napolija omogućio da sanjaju. Jer sa svojom magijom, postigao je nešto što je nekoliko mjeseci ranije bilo gotovo nemoguće: osvojio je "skudeto" - Napoli je postao prvak Italije prvi put u istoriji.

Ali ne samo to, pobunjenik i buntovnik kao niko drugi, nije samo dominirao u italijanskoj ligi, već i u kupu - stigao je do istorijske duple krune za Napoli.

DRUGI "SKUDETO", OPROŠTAJ, SKANDALI...

A man waves a flag commemorating soccer legend Diego Maradona outside the San Paolo stadium, in Naples, southern Italy, Thursday, Nov. 26, 2020. Maradona died Wednesday, Nov. 25, 2020 in Buenos Aires. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
Izvor: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Maradona je gradu Napulju dao najveću radost u istoriji, toliko dugo čekanu titulu. Ali, to nije bilo sve - još jedna titula došla je u ligi, i to mnogo značajnija za Napoli.

Sezona 1989/90. Napoli više nije bio mali tim u Italiji, prošao je kroz nevjerovatnu transformaciju, postao je tim kojeg se svi plaše. Osvojena je nova titula, ali u brutalnoj konkurenciji. Većina timova u Italiji tada je bila ispunjena legendarnim zvijezdama.

Maradona je Napoliju donio ukupno pet titula (dva "skudeta", jedan Kup Italije, jedan Kup UEFA i jedan Italijanski Superkup), a prije dolaska Argentinca Napolitanci su imali samo dva trofeja u istoriji (Kup Italije 1962. i 1976. godine).

Sada se fanatizam prema Dijegu Armandu Maradoni u Napulju malo bolje razumije? Za njih, govoriti o "Pelusi" (Pahuljica - nadimak koji su mu dali roditelji) znači govoriti o samom D10S-u.

KRAJ LJUBAVI

Svaka ljubavna priča ima svoje uspone i padove, a ona između Maradone i Napolija nije izuzetak. Između Maradoninih uvreda italijanskim zvaničnicima na Svjetskom prvenstvu 1990. zbog zviždanja argentinskoj himni, između problema fudbalera sa zabranjenim supstancama i slučaja dopinga koji ga je držao dalje od profesionalnog fudbala, Maradona je napustio grad i tim.

Činjenica da je napustio Napulj ne znači da je ljubav prestala, naprotiv, nedostajao im je svaki minut postojanja, jer nakon njegovog odlaska upali su u duboku krizu i na novu titulu čekali više od tri decenije.

PRIČA O MURALU I ZATVORENOM PROZORU

Postoji jedan izuzetno poznati Dijegov mural u Napulju i takođe postoji mit o tom muralu.

Nalazi se u ulici Emanuele de Deo, u španskoj četvrti. Nastao je 1990. godine, nakon drugog "skudeta" Napolija i vjerovatno je jedan od najpoznatiji murala o Maradoni.

Ali, osim što je poznat po svojoj ljepoti, ima i prilično neobičnu istoriju. Stvoren je u zgradi apartmana, a jedan od prozora se nalazi tačno u licu Maradone. Inicijalno, Maradonino lice nije bilo na prozoru, ali je naknadno postavljen baš na tom mjestu. Zahvaljujući tome, rođen je urbani mit koji naglašava da će prozor otvoriti kada Napoli osvoji trofej u Seriji A.

Vlasnik stana sa Maradoninim prozorom u jednoj izjavi pomenuo je da se na tom mjestu nalazi prozor kupatila, te da ne bi imao problem da ga uvijek drži zatvorenog kako bi mural ostao neoštećen.

Urbani mit tvrdio je da će se prozor otvoriti kada Napoli podigne "skudeto", i to se desilo nakon remija Napolitanaca sa Udinezeom (1:1), kada je zvanično postalo jasno da je Napoli novi šampion Italije.

Ipak, ovo nije bilo prvi put da je prozor otvoren. Vlasnik stana već jednom ga je otvorio. Iako Maradona više nije mogao da ga vidi, bio bi zahvalan za razlog zbog kojeg je mitski prozor otvoren.

Decembra 2022. godine, nakon što su Lionel Mesi i Argentina pobijedili Francusku u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru, taj prozor je otvoren.

Nakon što je Argentinac podigao "boginju", uslijedilo je veliko slavlje, a onda manje od pola godine kasnije, iz drugog razloga, mural je ponovo "zaživio". Ovaj put za to su bili zaslužni Viktor Osimen i saigrači iz Napolija, koji su u grad pod Vezuvom donijeli treću titulu u istoriji, a prvu nakon pune 33 godine i legendarne Maradonine generacije.

Pogledajte i ostale murale posvećene Maradoni...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC