• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Leo Mesi osvojio Zlatnu loptu!

Autor Mladen Šolak

Priznanje za najboljeg otišlo je opet najboljem svih vremena!

 lionel mesi osvojio zlatnu loptu  Izvor: TV Arena sport/screenshot

Lionel Mesi je najbolji fudbaler svijeta i osvajač Zlatne lopte "Frans fudbala"! U Parizu, na svečanosti na kojoj je gost bio i Novak Đoković, Argentinac je rekordni osmi put dobio najprestižniju individualnu nagradu u fudbalu. Naravno, on je dobio nagradu prije svega za svoju magiju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gde je predvodio ekipu do titule, koja je bila jedini veliki pehar koji nije osvojio.

Mesi je stigao na ceremoniju iz Majamija, gdje igra za Inter, klub Dejvida Bekama, a uz njega je prestižnu nagradu "Lav Jašin" dobio najbolji golman Emilijano Martinez (31), koji je takođe bio jedan od heroja Argentine na Mundijalu.

Mesi je čak šest Zlatnih lopti osvojio kao igrač Barselone (2009, 2010, 2011, 2012, 2015 i 2019), potom je 2021. podigao taj trofej kao igrač Pari Sen Žermena, a sada je prvi dobitnik najveće nagrade koji igra u Americi.

Mnogi će se sjetiti Franca Bekenbauera, koji je dva puta osvajao Zlatnu loptu, a nakon što je osvojio to priznanje 1976. otišao je u Ameriku i od 1977. zaigrao za Njujork Kosmos. Tamo je sada i Mesi, koji pruža zadovoljstvo Amerikancima da uživaju u igrama vjerovatno najvećeg fudbalera svih vremena.

Drugi na "vječnoj listi" osvajača Zlatne lopte ostao je Kristijano Ronaldo, sa pet priznanja. I njemu je za eventualnu nominaciju bio potreban uspjeh na Mundijalu, jer će teško ući u konkurenciju igrajući u Saudijskoj Arabiji (uostalom, kao i Mesi golovima u Americi). Ipak, Portugalci su Svjetsko prvenstvo završili u četvrtfinalu, šokantnim porazom od Maroka (0:1) i tako je i Kristijano ispao iz konkurencije.

Norveški centarfor Erling Haland (23), gol-mašina Mančester sitija, osvojio je "Nagradu Gerd Miler", koja je ranije bila nazivana "nagradom za najboljeg napadača". Prethodne dvije godine to priznanje osvajao je golgeter Barselone Robert Levandovski, a sada je ipak u toku era čudesnog Norvežanina, koji je prošle sezone postigao čak 52 gola na 53 utakmice. Takođe očekivano, za najbolji muški klub na svijetu proglašen je Mančester siti, dominantni prvak Premijer lige i Starog kontinenta.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC