• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Renato Gojković među najboljim defanzivcima svijeta! Štoper "zmajeva" dobije više vazdušnih duela nego Van Dajk!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Defanzivac Orenburga i reprezentacije BIH visoko na listi najboljih 100 odbrambenih igrača koju je objavio Međunarodni centar za sportske studije.

 renato gojković Izvor: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Međunarodni centar za sportske studije objavio je listu najboljih defanzivaca svijeta prema njihovim sposobnostima igre u vazduhu, a visoko na listi našao se i jedan bh. igrač – Renato Gojković.

Defanzivac ruskog Orenburga i reprezentacije BIH zauzeo je 11 mjesto na listi CIES-a, koju predvodi štoper Liverpula, Virdžil Van Dajk, sa indeksom 93,0.

Ova studija obuhvatila je isključivo defanzivce koji su odigrali najmanje 900 minuta u dosadašnjem toku sezone, a faktori koji su se računali su broj dobijenih vazdušnih duela u odnosu na minutažu i učestalost vazdušnih duela tima, procenat uspješnosti kao i kvalitativni nivo mečeva koje su odigrali.

Virdžil Van Dajk je prema ovoj studiji najuspješniji defanzivac svijeta kada su vazdušni dueli u pitanju, ali zanimljivo je da je Renato Gojković bolji u jednoj od glavnih statističkih kategorija od defanzivca Liverpula. Naime, reprezentativac BIH ima 5,43 dobijenih vazdušnih duela po utakmici, za razliku od Holanđanina koji prosječno dobije 4,97 duela, međutim, defanzivac Liverpula ima bolji procenat uspješnosti – 79 odsto, dok kod Gojkovića on iznosi 69 odsto.

Na drugom mjestu, iza Van Dajka, nalazi se defanzivac Bajerna Min-Jae Kim, a slijede Danilo Pereira (PSŽ), Džamal Laseles (Njukasl) i Dan-Aksel Zagadu (Štutgart). U TOP10 su još Bruno Duarte (Panatelikos), koji je najbolje rankiran defanzivac u Evropi van „Liga Petice“, Serhio Ramos (Sevilja), Hoakim Enrike (Santos), koji je nabolje plasirani defanzivac, računajući klubove van Evrope, a zatim slijede još Enrike Trevizan (Tokio) i Vilijan Roha (CSKA Moskva).

Najmlađi na listi najboljih 100 defanzivaca je Lukas Kvintana sa 19 godina, a najstariji je kapiten Sevilje Serhio Ramos sa 37 godina i deset mjeseci.

Kompletnu listu možete pročitati OVDJE.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC