• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velež se prisjetio legendarnog trenera Miloša Milutinovića: Plava čigra, zauvijek u našim srcima

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Legendarni fudbaler i trener Partizana Miloš Milutinović je bio jedan od najboljih igrača velike Jugoslavije u njenoj istoriji, a kao šef struke najviše uspjeha je ostvario na klupi mostarskog Veleža.

 FK Velež Miloš Milutinović Izvor: MN PRESS

Mostarski Velež nije zaboravio na "Plavu čigru", kako je glasio nadimak Miloša Milutinovića, koji je na današnji dan preminuo 2013. godine u Beogradu.

Na zvaničnom sajtu "rođeni" su objavili prigodan tekst o Milutinoviću, koji je na klupi Veleža osvojio Kup maršala Tita i Balkanski kup 1981. godine.

"Navršava se 21 godina kako nas je napustio Miloš Milutinović, jedan od najboljih igrača Jugoslavije svih vremena, a kasnije uspješan trener koji je sa Veležom osvojio dva trofeja", saopšteno je iz mostarskog kluba.

Miloš Milutinović rođen je 05. februara 1933. godine. Igrao je na poziciji napadača. U dresu FK Partizan odigrao je 213 utakmica u kojima je postigao 231 gol. Zbog velike pokretljivosti i snalažljivosti dobio je nadimak “Plava čigra”. U svojoj karijeri igrao je još za OFK Beograd, slavnog bavarskog giganta Bajern Minhen, zatim u Rasing i Stad Franse, dva kluba iz Pariza, da bi karijeru završio u OFK Beograd 1969. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 33 utakmice i postigao 16 golova.

U istoriju se upisao kao prvi najbolji strijelac u istoriji Kupa šampiona. U toj prvoj sezoni novog takmičenja UEFA (1955/56), Milutinović je postao najbolji strijelac takmičenja sa osam golova. Ostalo je zapisano da je bio velika želja Real Madrida, koji je na svom stadionu u prvom meču slavio 4:0, iako su Milutinoviću dva regularna pogotka bila poništena. U revanšu, na januarskom snijegu 1956. godine u Beogradu, na stadionu “JNA”, Miloš je izluđivao igrače Reala. Bilo je 3:0, Milutinović je dao dva gola, ali nije bilo dovoljno za prolaz u polufinale Kupa šampiona. Tadašnji režim nije imao prijateljski stav prema španskom diktatoru Franku, pored toga što FSJ nije dozvoljavao da odlaze u inostrane klubove, zbog čega Miloš nije previše razmišljao o transferu u Real Madrid.

Svoju trenersku karijeru započeo je u OFK Beograda, a najviše uspjeha imao je vodeći FK Velež u periodu od 1980. do 1982. godine sa kojim je osvojio Kup maršala Tita i Balkanski kup 1981. godine.

Nakon Veleža odlazi u FK Partizan kojeg vodi od 1982. do 1984. godine sa kojim je osvojio prvenstvo 1983. godine, a bio je kratko i selektor Jugoslavije u periodu od 1984. do 1985. godine. U dva navrata vodio je i Bešiktaš, da bi trenersku karijeru završio na klupi Partizana 1991. godine.

Miloš Milutinović preminuo je u Beogradu 28.01.2003. godine u 70. godini života.

"Zauvijek u našim srcima", saopštili su Mostarci.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC