• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA daje nikad više novca: Novi format Lige šampiona, učešće 19 miliona

Autor Milutin Vujičić

Evo šta je sve novo od sljedeće sezone u UEFA takmičenjima, prije svega u Ligi šampiona.

 UEFA povećala nagrade za Ligu šampiona Izvor: Profimedia/pressinphoto / ddp USA

/piše Milutin Vujičić - mondo.rs/

Dobro je poznato da se od sljedeće sezone menja sistem UEFA takmičenja, ubuduće ćemo gledati čak 36 klubova u Ligi šampiona koji će igrati po "švajcarskom" modelu, a sada je iz Kuće fudbala u Nionu stigla i vijest koja će dodatno obradovati sve učesnike jer se povećavaju nagradni fondovi.

Preciznije, u periodu od 2024. do 2027. godine nagradni fond će biti 4,4 milijarde evra. Od toga će 10 odsto biti u fondu solidarnosti, a većinski dio toga (308 miliona evra) biće podijeljen klubovima koji ne učestvuju, a manji onima koji učestvuju kroz kvalifikacije (132 miliona evra). Ono što ipak sve najviše zanima je koliko novca mogu da zarade od UEFA takmičenja? Tu je došlo do solidnog "skoka".

Učesnici grupne faze Lige šampiona zarađivaće čak 19 miliona evra samo za "ulazak" u elitu, naspram dosadašnjih 15 miliona, a svaka pobjeda će donositi i više novca- čak 2,6 miliona evra. Nagrađuje se i prolazak u naredne faze takmičenja (11, 12, 15, 20 i 25 miliona evra za osvajača).

Dakle, uz sve bonuse, osvajač takmičenja bi mogao da zaradi impozantnih 200 miliona evra, što je značajan skok i čini se da je UEFA na ovaj način (za sada) uspjela da zadrži bogate klubove u okviru svog takmičenja.

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA LIGA ŠAMPIONA?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Broj učesnika povećati sa 32 na čak 36. Istovremeno, ukidaju se i grupe, pošto ćemo ubuduće imati jednu zajedničku ligu i tabelu gdje će svaki od timova igrati po osam utakmica, odnosno na programu će biti čak 44 meča više nego što smo do sada navikli.

To znači po četiri utakmice kod kuće i na strani, a na žrijebu će biti određeno ko sa kim igra. Tako će se u prvom šeširu pronaći šampioni domaćih najjačih liga iz prethodne sezone, a naredna tri bi se određivala na osnovu UEFA koeficijenta koji je nikada važniji. Iako zvuči komplikovano, da probamo da uprostimo: svaki klub će igrati protiv dva kluba iz svakog šešira (četiri različita kod kuće, četiri različita u gostima).

Grupna faza Lige šampiona bi se igrala sve do kraja januara, a prolazak u nokaut fazu će direktno obezbijediti prvih osam. Što se tiče preostalih osam mjesta u osmini finala, njih ćemo saznati u dvomečima koji će igrati timovi rangirani od devetog do 24. mjesta.

Jasno, polovina bolje rangiranih biće privilegovana na žrijebu. Svi ispod (od 25. mjesta), biće eliminisani, bez daljeg nastavka takmičenja u Ligi Evrope kako je bio ranije slučaj.

ŠTA OVO ZNAČI ZA SRPSKI FUDBAL?

Izvor: MN PRESS

Što se tiče kvalifikacija za Ligu šampiona, vrijedi istaći da će šampion Srbije igrati kvalifikacije od plej-ofa, zbog pada na UEFA listi. Preciznije, potrebno je da prvak Srbije izbaci jednog protivnika da bi igrao u Ligi šampiona, a tamo mogu da ga čekaju prvaci iz Turske, Švajcarske, Ukrajine, ali i Češke, Norveške, Danske, Hrvatske, Grčke, Izraela, Kipra, Švedske, Poljske... Dakle, ne mnogo drugačije u odnosu na prošle godine, što znači da već naši klubovi znaju šta ih čeka, pošto se nismo pošteno ni navikli na "direktno učešće" u grupnoj fazi Lige šampiona.

Vrijedi istaći i da ukoliko osvajač Lige šampiona obezbijedi kroz ligu učešće u ovom takmičenju (što se gotovo uvijek dešava), otvara se jedno mjesto u grupnoj fazi najjačeg takmičenja. Prema pravilima, dobiće ga šampion zemlje koja je rangirana od 11. do 55. mjesta na UEFA listi, a koji ima najveći koeficijent. Srpski klubovi nisu blizu toga.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC