• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o novoj Ligi šampiona! UEFA je promijenila sve - ovako će izgledati od jeseni!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nova Liga šampiona neće imati previše dodirnih tačaka sa starom. Pročitajte kako će izgledati.

 Novi format Lige sampiona objasnjenje Izvor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

UEFA je predstavila novi format Lige šampiona, koji će zaživjeti od sezone 2024/25. Šta će biti novo, šta će ostati isto, šta će te promjene donijeti navijačima? Evropska "kuća fudbala" pokušala je da ukratko objasni. Uz podsjećanje da je od formiranja takmičenja, Kupa šampiona, 1955. godine, UEFA konstantno mijenjala izgled borbe za titulu prvaka Evrope, objašnjeno je da su sve izmjene učinjene da bi zadržale ritam sa širim promjenama u igri.

Pređimo na stvar, osnovna problema je da više neće biti grupne faze kakvu sada znamo, sa 32 učesniika podijeljenih u osam grupa sa po četiri tima. Od sezone 2024/25, u Ligi šampiona učestvovaće 36 timova i grupna faza će biti pretvorena u "ligašku fazu". Tih 36 tiumova igraće u ligaškom sistemu, biće bodovani na istom tabeli i svaki tim igraće osam mečeva. Više neće biti formata u kojem će timovi igrati protiv tri protivnika dva puta, kod kuće i u gostima, već će igrati osam mečeva protiv osam različitih timova - polovinu utakmica kod kuće, polovinu na strani.

Da bi odredila imena osam različitih protivnika, UEFA će se poslužiti "šeširima", u koja će rankirati ekipe u četiri "šešira". Svaka ekipa dobiće po dva protivnika iz svakog "šešira" i igraće protiv jednog na svom terenu, a protiv drugog u gostima. "To će pružiti šansu ekipama da se testiraju protiv šireg opsega protivnika i povećava šansu da navijači gledaju više međusobnih utakmica 'top timova' i u ranijoj fazi Lige šampiona", objašnjeno je.

Kvalifikacije za Ligu šampiona ostaju "otvorene" i zavise od plasmana timova u domaćim prvenstvima, uključujući i računanje koeficijenata liga i klubova.

Ekipe će se plasirati u nokaut fazu na osnovu ukupnog plasmana u novoj ligi, u kojoj će se kao i inače pobjeda nagrađivati sa tri osvojena boda, a remi sa bodom. Prvih osam timova u toj ligi automatski će biti kvalifikovano za osminu finala Liga šampiona, a ekipe od devetog do 24. mesta igraće u nokaut fazi, u dvomečmia u kojima će igrati utakmice kod kuće i na strani i tako će izboriti plasman u osminu finala. Timovi koji završe na 25. mestu ili ispod njega, neće imati prohodnost u Ligu Evrope.

Od osmine finala, takmičenje će biti identično aktuelnom formatu i biće završno finalom na neutralnom terenu - odnosno na Alijanc areni u proljeće 2025. godine. Takođe, utakmice će i dalje biti igrane usred nedjelje, dok će domaća prvenstva biti igrana vikendom. Finale ostaje zakazano za subotu.

Takođe, važno je reći da i da će "nova" Liga šampiona, kao i Liga Evrope trajati od septembra do januara, dok će Konferencijska liga biti igrana od septembra do decembra. Utakmice Lige šampiona u uobičajenim nedjeljama ostaju zakazane za utorak i srijedu, a Liga Evrope i Konferencijska liga biće igrane četvrtkom. Liga šampiona uvela je i "ekskluzivnu" nedjelju, tokom koje će svoje utakmice igrati utorkom, sredom i četvrtkom. I važno je istaći da će svi mečevi posljednjeg ligaškog kola biti igrani istovremeno.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:14
Delije Koreografija Crvena Zvezda Lajpcig Liga Šampiona
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC