• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je Gruzija tamo gdje Srbija ne može da stigne? Ključ je jedan čovjek i ne - to nije Hviča Kvarachelija!

Autor Dragan Šutvić

Kako je Gruzija uspjela da prođe u osminu finala Evropskog prvenstva? Rad, rad i rad...

 Kako je Gruzija stigla do osmine finala na EURO 2024 Izvor: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP / Profimedia

Napravila je Gruzija jedno od najprijatnijih iznenađenja na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Uspjela je da prođe u osminu finala i da zakaže meč sa Španijom (30. jun u Kelnu). Borbeno do samog kraja, nije bilo predaje, a nagrada za to stigla je u vidu pobjede protiv Portugala (2:0).

Kako je u tome uspjela? Odgovor leži u bivšem fudbaleru Levanu Kobijašviliju (46). On je predsjednik fudbalskog saveza te zemlje. Izabran je prvi put 3. oktobra 2015. godine, opet je izabran 15. februar 2019. godine i onda je dobio novi mandat 4. februara 2023. godine. Rezultati su tu, vidljivi su, a o tome je pričao Miroslav Vjetrović, bivši fudbaler koji ga odlično poznaje, s obzirom na to da su obojica igrali fudbal u Njemačkoj.

"Turci su fudbalska zemlja i Česi su mi dragi, ali bih više pričao o Gruziji ako mogu. Znam njihovog predsjednika, to je Levan Kobijašvili, igrao je 16 godina u Bundesligi (Frajburg, Šalke i Herta prim. novin), završio je karijeru u 37. godini i sa 38 izabran je za predsjednika. Bio je odličan lijevi bek, pametan momak", rekao je Vjetrović u studiju RTS-a.

Vjetrović pažljivo godinama prati šta Kobijašvili radi.

"Došao je tamo, vratio se kući, našao je svoju zemlju na 180. mjestu FIFA rang liste. Napravio je pomak. Od januara 2021. godine ima kontinuitet, išli su korak po korak. Sada mi se čini, evo kroz priču, kao da su zamijenili neku našu reprezentaciju. Gledamo sa nekim simpatijama i zadovoljstvom. Pokazali su da može nešto da se uradi ako se radi dobro i pametno.. Pobrali su simpatije svih", rekao je Vjetrović.

Ko igra za Gruziju?

Uz svjetski poznatog asa Kvaracheliju, velike simpatije ljubitelja fudbala stekao je i gruzijski reprezentativac sa brojem "deset", igrač Meca Žorž Mikautadze (23) koji je postigao tri gola i pokazao da je hladnokrvni egzekutor u šesnaestercu. On je rođen u Francuskoj, u Lionu, a selektor Vili Sanjol 2021. godine ga je pozvao u nacionalni tim prvi put. Naravno, šira fudbalska javnost vjerovatno bolje poznaje golmana Valensije Georgija Mamardašvilija, koji od 2021. godine brani za Valensiju.

"Mnogi od njih su bolji u reprezentaciji nego u timu"

Na Vjetrovićeve reijči o Gruziji se nadovezao bivši trener Crvene zvezde i nekadašnji selektor mlade reprezentacije Srbije Aleksandar Janković.

"Svako se snalazi, ako se postavi igranje i uloga u timu kao prioritet za odabir igrača za reprezentaciju, onda se igrači tako određuju. U cijeloj ovoj nesrećnoj situaciji gdje je Rusija izopštena, smanjuje se broj evropskih i svjetskih igrača koji tamo igraju. Otvorio se prostor sa prostora bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima dosta Gruzina, Uzbekistanaca, čak i nekih Tadžikistanaca koji imaju neku ulogu. Te minute koje skupljaju u ruskoj ligi donose u nacionalni tim. Kada se na to nadoveže ekstra kvalitet, ne u vidu 10 igrača, već nekolicine poput Kvarachelije, ima tu još nekoliko igrača koji dolaze iz jakih timova sa bitnim ulogama. Ako gledamo taktički aspekt, bez mnogo dilema i promjena, stabilan sistem koji izvlači maksimum iz svačijeg potencijala. Mnogi od njih bolje igraju za reprezentaciju nego za klub", zaključio je Janković.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC