• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turčin napravio skandal - očekuje se reakcija UEFA!

Autor Dragan Šutvić

Merih Demiral pokazao je simbol "Velike Turske" koji je uznemirio i narode na Ex-Yu prostorima.

 Merih Demiral pokazao znak Velike Turske Izvor: Ronny HARTMANN / AFP / Profimedia

Turski reprezentativac Merih Demiral odveo je svoju reprezentaciju neočekivano u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj pošto je postigao dva gola protiv Austrije (2:1). Da stvar bude nevjerovatnija, Demiral je štoper, koji se dva puta sjajno našao poslije prekida u šesnaestercu protivnika, dok je besprekoran bio i u defanzivi, za jednu od sigurno najboljih partija na čitavom turniru do sada.

Međutim, zbog kontroverzne proslave gola, UEFA je otvorila istragu protiv njega i mogao bi čak da bude suspendovan za meč četvrtfinala protiv Holandije, odnosno u Turskoj jedino mogu da se nadaju da će proći samo sa novčanom kaznom zbog toga što je pokazao "vučji pozdrav".

O čemu se radi? Demiral je skupio prste na rukama i pokazao simbol "Sivih vukova", pokreta koji se zalaže za ujedinjenje svih turskih naroda u jednu državu, preciznije "Veliku Tursku". Ideologija ove kontroverzne organizacije je da su Turci "superiorni u odnosu na ostale" i njihov cilj je da se jednoga dana Turska ujedini u jednu zemlju, koja bi se širila od Balkana, preko Kavkaza, centralne Azije, sve do Kine.

U nekim, ekstremnijim delovima grupe, spominje se i ponovo preuzimanje određenih dijelova bivše Jugoslavije, na kojoj je nekada Osmansko carstvo vodilo glavnu riječ, pa zbog toga UEFA želi da što prije sprovede istragu i utvrdi da li se Demiral kaje zbog svog nepromišljenog poteza. Za sada djeluje da se kaje.

"Način na koji sam slavio gol ima veze sa mojim turskim identitetom, zato sam napravio taj gest. Vidio sam ljude na stadionu koji su napravili isti potez, u njemu ne postoji skrivena poruka. Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. Samo sam tako želio da pokažem koliko sam srećan, tako da se nadam da će biti još više prilika da ponovo pokažem isto", poručio je Demiral čija se izjava neće dopasti onima van Turske.

Zbog kontroverzne prirode "Sivih vukova", inače paravojne organizacije, zabranjen im je "rad" u većem dijelu Evrope (ima ih u Njemačkoj recimo), dok se spekulisalo da imaju uticaja i na prostoru Ex-Yu, što nije potvrđeno.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC