• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA će žestoko kazniti turskog heroja nacije!

Turski fudbaler donio pobjedu, ali je slavio tako da će biti žestoko sankcionisan zbog svojih poteza.

 Merih Demiral će biti suspendovan na dvije utakmice Izvor: Ronny HARTMANN / AFP / Profimedia

Reprezentativac Turske Merih Demiral (26) biće suspendovan na dvije utakmice zbog proslave gola protiv Austrije gestikuliranjem "sivog vuka". Strijelac dva gola u pobjedi Turske u osmini finala Evropskog prvenstva podigao je obje ruke u vazduh gestikulirajući uspravljenim kažiprstom i malim prstom, što je simbol koji se dovodi u vezu sa ultranacionalističkom turskom oružanom organizacijom koja postoji od 1968. godine.

Zbog popularizovanja tog pokreta "panturkizma", Merih Demiral neće igrati u četvrtfinalu Evropskog prvenstva protiv Holandije u subotu, a potom ni u eventualnom polufinalu, ako tim Vinćenca Montele ostane na turniru i posle četvrtfinala. Prvi meč na kojem bi mu bio dozvoljen nastup bilo bi tek finale, 14. jula. Pogledajte kako je Demiral slavio:

 "Sivi vukovi" nastali su krajem šezdesetih, kao omladina tada nove nacionalističke stranke "MHP", vodio ih je i osnovao general Alpaslan Turkeš, sa idejom da zaustave ljevičarski politički život koji je počeo da živi na univerzitetima i u većim gradovima Turske.

Sedamdesetih su "Sivi vukovi" optuživani kao podstrekači talasa političkog nasilja, a prolazili su i vojnu obuku u kampovima, što ih je učinilo i paravojnom formacijom.

Prethodnih godina bilo je navoda da je ova organizacija pomagala predsjedniku Redžepa Tajipa Erdogana da se obračuna sa svojim protivnicima, pristalicama Fetulaha Gulena koji su 2016. organizovali pokušaj puča. Među Gulenovim pristalicama bio je i slavni fudbaler Hakan Šukur, kome je zaplijenjena imovina i od 2016. godine ne živi u Turskoj, niti je dozvoljeno pominjanje njegovog imena na nacionalnoj televiziji.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC