• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 španija jamal

Španci u finalu bolji od Engleza!

 španija jamal Izvor: Bradley Collyer / PA Images / Profimedia

Španija je po četvrti put u svojoj istoriji postala prvak Evrope nakon što je u finalu Eura 2024 sa 2:1 pobijedila Englesku. 

Nakon što u prvom poluvremenu nismo vidjeli mnogo uzbuđenja, nastavak je donio meč vrijedan finala. Već u 46. minutu vidjeli smo pogodak, a poveli su Španci preko Vilijamsa. Mladi krilni napadač iskoristio je prvu dobru šansu pred golom Pikforda. Niko Vilijams je imao dovoljno vremena da se namjesti na lijevom boku, a zatim je loptu po zemlji poslao u suprotan ugao.

U 73. minutu Englezi stižu do izjednačenja.  Bukajo Saka je povukao akciju po desnoj strani i sjajno uposlio Džuda Belingema koji je majstorski odložio loptu na ivicu kaznenog prostora. Tamo je Kol Palmer bio spreman da "zategne", a izuzetno precizno pogodio je dalji ugao.

Krenuli su Španci po drugi gol, koji su dočekali u 86. minutu.  Sa lijeve strane je loptu u kazneni prostor ubacio Niko Vilijams, a Mikel Ojarzabal je uspio da ukliza i savlada Pikforda. Morali smo da sačekamo, ali VAR je potvrdio da nema ofsajda!

Englezi su minut prije kraja imali odličnu priliku. Prvo je Unai Simon odbranio odličan udarac Engleza, zatim je Dani Olmo izbacio sa gol-linije drugi pokušaj glavom protivnika, a treći udarac ka golu Španije otišao je pored gola i tu je bio kraj.

Više detalja klikom na "RAZVOJ DOGAĐAJA".

22:53

KRAJ! ŠPANIJA JE NOVI ŠAMPION EVROPE

22:48

89. minut - Kakva odbrana!

Prvo je Unai Simon odbranio odličan udarac Engleza, zatim je Dani Olmo izbacio sa gol-linije drugi pokušaj glavom protivnika, a treći udarac ka golu Španije otišao je pored gola. U međuvremenu je Mikel Merino ušao umesto Jamala, a sudija pokazao da će se igrati još četiri minuta!

22:45

86. minut - GOL, Ojarzabal - 2:1!

Kakav su napad odigrali Španci... Sa lijeve strane je loptu u kazneni prostor ubacio Niko Vilijams, a Mikel Ojarzabal je uspio da ukliza i savlada Pikforda. Morali smo da sačekamo, ali VAR je potvrdio da nema ofsajda!

22:41

83. minut - Još jedna izmjena!

Doskorašnji fudbaler Reala Naćo igraće u finišu meča na mjestu štopera, umjesto Le Normana.

22:40

82. minut - Kakva prilika za Španiju

Kakvu je šansu golman Evertona odbranio ofanzivcu Barselone, mladom Laminu Jamalu... Bio je to pokušaj iz izgledne pozicije, sa otprilike deset metara iskosa, ali je lopta završila na rukavicama najboljeg pojedinca Engleske na ovom meču.

22:31

73. minut - GOL, Palmer, 1:1!

Prva prava akcija reprezentacije Engleske i odmah dolazimo do izjednačenja u Berlinu. Bukajo Saka je povukao akciju po desnoj strani i sjajno uposlio Džuda Belingema koji je majstorski odložio loptu na ivicu kaznenog prostora. Tamo je Kol Palmer bio spreman da "zategne", a izuzetno precizno pogodio je dalji ugao.

22:28

70. minut - Englezi kreću u napad!

Sautgejt je uveo Kola Palmera umjesto Mejnua, a to znači i promenu formacije - iz 4-2-3-1 prelazi se u 4-1-4-1. Ofanzivac Čelsija trebalo bi da donese novu opasnost pred gol reprezentacije Španije.

22:26

68. minut - Nova izmjena!

Drugi put mijenja selektor Španije. Umesto kapitena Alvara Morate na terenu je Mikel Ojarzabal. Čini se da je to promjena koju Luis de la Fuente najviše voli da napravi.

22:24

66. minut - Jamal!

Fantastično se oslobodio Luka Šoa, kojeg je pustio da protrči pored, a zatim je udarac Lamina Jamala vrhovima prstiju Džordan Pikford izbacio u korner.

22:19

61. minut - Izmjena!

Prvu promjenu pravi i Garet Sautgejt. Vadi iz igre kapitena Harija Kejna, a na terenu je Oli Votkins, junak polufinala protiv Holandije kada je u posljednjim sekundama postigao gol za pobjedu.

22:14

56. minut - Rešetaju Španci!

U ovim trenucima pucaju iz svih oružja. Nakon što je Vilijams pogodio na assitenciju Jamala, selekcija Španije krenula je i po drugi pogodak. Prvo je ozbiljno zaprijetio Alvaro Morata, a zatim je udarac sa distance oprobao i Niko Vilijams.

22:05

47. minut - GOL, Vilijams!

Mladi krilni napadač iskoristio je prvu dobru šansu pred golom Pikforda i Španci vode u finalu Evropskog prvenstva.

22:04

46. minut - Nastavljamo!

Pratimo i drugi dio meča Španije i Engleske, a selektor Luis de la Fuente morao je već na poluvremenu da pravi izmjenu. Umjesto Rodrija koji se sudario sa Laportom nakon blokiranog udarca Kejna, sada će igrati Zubimendi.

21:57

Najmlađi ikad!

Tokom čitavog Evropskog prvenstva fudbaler Barselone Lamin Jamal obara rekorde. Postao je najmlađi učesnik Evropskih prvenstava, najmlađi strijelac na Evropskim prvenstvima, najmlađi asistent Evropskih prvenstava, a od danas je i najmlađi učesnik finalnog meča na nekom velikom takmičenju. Oborio je rekord slavnog Pelea, ikone Brazila i jednog od najboljih u istoriji.

21:48

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 0:0

Što se tiče broja stvorenih prilika, možda i najslabiji meč na čitavom turniru gledali smo u prvom dijelu finala. Španci su imali terensku inicijativu, ali nisu uspevali da ugroze Pikforda. Jedini šut u okvir gola izveo je Foden, koji je u posljednjim trenucima neuspješno pokušao da savlada Simona.

21:44

45. minut - Kejn, pa Foden!

Mogla je ovo da bude sasvim dobra prilika za Englesku, da udarac Harija Kejna sa ivice kaznenog prostora nije izblokirao Rodri. Prilikom te intervencije vezni fudbaler Mančester sitija je povrijedio štopera Ejmerika Laporta, nekadašnjeg saigrača i na klupskom nivou.

U nastavku akcije su Englezi prvi put ozbiljnije zaprijetili. Već je počela da teče nadoknada vremena kada je Fil Foden sačekao loptu na drugoj stativi i šutirao u bliži ugao, u ruke Unaija Simona.

21:43

44. minut - Bliži se pauza!

A na drugi dio meča će timovi izaći ofanzivnije, nadamo se. Stvarno nam je mnogo "dužno" ostalo finale Evropskog prvenstva.

21:34

35. minut - Bez šuta u okvir gola!

Gledamo fudbal već više od pola sata, a nijedna reprezentacija nije uputila u darac u okvir gola. Španci imaju incijativu i više pokušaja, ali ništa konkretno.

21:24

25. minut - Prvi karton!

Napadač reprezentacije Engleske Hari Kejn opomenut je žutim kartonom zbog prekršaja nad Fabijanom Ruizom, na polovini terena gdje je gol koji brane Španci.

21:21

22. minut - Bez pravih šansi!

Još nismo vidjeli zicere pred golovima koje brane Unai Simon i Džordan Pikford. Nadamo se da će biti više uzbuđenja u narednom periodu.

21:19

Kakva ekipa!

Nekadašnji španski reprezentativci Inijesta, Ćavi i Vilja zajedno gledaju finale Evropskog prvenstva:

21:11

12. minut - Stons!

Imao je mnogo prostora ispred sebe Niko Vilijams, ali nije mogao da prođe Džona Stonsa, koji je fantastično reagovao i klizećim startom loptu izbacio u korner. Prije nego što se meč nastavi mora da se ukaže pomoć Kajlu Vokeru, koji se žali na povredu.

21:08

8. minut - Španci su uzeli loptu

Uvodni minuti finala Evropskog prvenstva prolaze u dominaciji i terenskoj incijativi reprezentacije Španije. Na samom početku meča lopta je u njihovom posjedu gotovo 80 odsto.

21:00

1. minut - Počinjemo!

20:55

Sve spremno za početak

U toku je intoniranje himni nakn čega će započeti posljednja utakmica na ovom izdanju Evropskog prvenstva.

20:52

Meč nije još počeo, Osim dominira

Utakmica između Španije i Engleske se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu što se nije dopalo Amaru Osimu.

"Jedino je šteta što se igra na ovom ružnom stadionu. Finale se igra na najružnijem stadionu, na jednom nefudbalskom stadionu", poručio je Osim u studiju BHT-a.

20:44

Lamin Jamal

Sve oči će biti uprte u ovog fudbalera koji je juče napunio 17 godina

20:40

Put do finala

Španija je do meča za titulu stigla uz šest ostvarenih pobjeda. Jedini su tim koji je grupnu fazu završio sa maksimalnim učinkom, iako nisu imali lak posao protiv Italije, Hrvatske i Albanije. Nizali su se zatim Gruzija, Njemačka i Francuska, pa se može reći da je četa Luisa de la Fuentea eliminisala već četiri ozbiljna favorita za osvajanje turnira.

Sa druge strane, Englezima je pobjeda nad Srbijom uz remije protiv Danske i Slovenije bila dovoljna za plasman u nokaut fazu. Zatim su savladali Slovačku nakon produžetaka, Švajcarsku na penale i Holandiju u 90. minutu. Nimalo ubjedljivo, ali dok daje rezultate ne žale se na selektora Sautgejta.

20:36

Prethodni mečevi

Iako spadaju u najbolje evropske selekcije, Španija i Engleska godinama nisu odmjerile snage. Posljednji put su se ove dvije selekcije sastale 2018. godine, u okviru Lige nacija. Prvo se igralo u Engleskoj i Španija je početkom septembra bila bolja (2:1) na tom meču, a zatim su se sredinom oktobra Englezi revanširali (3:2) na gostovanju.

20:24

Iznenađenje

Selektor Engleske Garet Sautgejt odlučio je da iz startne postave skloni Kirana Tripijea, a da mjesto u timu zauzme Luk Šo. Lijevi bek Mančester junajteda prvi put je starter na ovom turniru, jer se pred i tokom Evropskog prvenstva mučio sa povredom. Ipak, sad će se naći na terenu i zauzeće poziciju koju je Tripije prinudno popunjavao. Vidjećemo da li će to iznenaditi Špance.

20:12

Šampion davno ispao...

Na EURO 2024 titulu je trebalo da brani Italija, ali taj plan nije uspio. Ekipa selektora Lućana Spaletija ispala je od Švajcarske već na prvoj prepreci u nokaut fazi. I do nje su stigli "slučajno" - tako što su u posljednjim sekundama meča protiv Hrvatske postigli gol za izjednačenje i prolaz.

Izvor: Nick Potts / PA Images / Profimedia

20:12

SASTAVI

Španija: Simon - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Rodri, Ruiz - Jamal, Olmo, Vilijams - Morata


Engleska: Pikford - Voker, Stons, Gej - Saka, Mainu, Rajs, Šo - Foden, Belingem - Kejn

20:10

Trofej!

Za ovaj pehar večeras se bore Španija i Engleska

Izvor: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

20:01

Dobro veče

Fudbaleri reprezentacija Španije i Engleske boriće se za trofej u posljednjem meču ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Ostanite uz MONDO i u tekstualnom prenosu pratite sve detalje iz Berlina, sa Olimpijskog stadiona.

UKRATKO

  • Španija osvojila titulu
  • Rekordna četvrta titula
učitaj još +

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije