• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aleksandar Stanojević nije vjerovao sebi! Znao šta treba, a nije uradio - zato Partizan pati!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Trener Partizana Aleksandar Stanojević pogriješio jer nije vjerovao sebi i svojim osjećajima.

 Aleksandar Stanojević nije napravio tim FK Partizian Izvor: MN PRESS

Fudbaleri Partizana eliminisani su iz sva tri evropska takmičenja, iako je Aleksandar Stanojević ponavljao da je Evropa veoma važna za klub i da je dobro plasirati se u takmičenje koje crno-bijelima nudi međunarodne utakmice tokom cijele jeseni. Među krivcima za neuspjeh u tri kvalifikacione runde nalazi se i šef stručnog štaba, ali njegova veća greška je nešto skroz drugačije.

Zna Stanojević povremeno da bude samokritičan i da u emotivnim obraćanjima javnosti istakne u prvi plan svoje greške. Ovog ljeta Aleksandar Stanojević je pogriješio jer nije slušao sebe - ni osjećaj koji je imao, ni svoje konferencije na kojima je pričao o igračkom kadru koji ima. Da je čvršće vjerovao u ideje koje su mu se rađale u glavi, Stanojević bi u prva dva i po mjeseca svog trećeg mandata uradio daleko bolji posao jer ne bi zakasnio sa "precrtavanjem".

"Ovaj grb je težak, moramo svi bolje, na čelu sa mnom. Ovo nije put kojim treba da idemo, pašćemo na prvoj prepreci. Jako moramo da radimo, nema kompromisa i to je to", rekao je Aleksandar Stanojević nakon pobjede na "gostovanju" Napretku iz Kruševca u Humskoj, u prvom kolu novog prvenstva Srbije.

Ispostavilo se da je trener crno-bijelih potpuno u pravu. Njegova ekipa ne samo da je pala na prvoj prepreci već je pala na sve tri evropske prepreke - protiv Dinama iz Kijeva, Lugana i Genta, u kvalifikacijama za sva tri evropska takmičenja. Tako su crno-bijeli ostali bez međunarodnih utakmica na jesen, a gorak početak sezone dodatno je pojačao utisak iz Zaječara, kada su odigrali bez golova protiv IMT-a. Ta utakmica, kao i odgađanje mečeva da bi se spremnije dočekala Evropa razlozi su zašto Partizan nije lider na tabeli.

Naravno, postoje i daleko dublji razlozi zbog kojih Partizan ne liči na ono što Stanojević hoće. "Nerviram se, zato što smo nemoćni u odbrani i u napadu. Znate moj stil, način igre, furiozno, dinamično, nismo spremni za taj način igre. Nisu igrači ni imali pripremni period kako sam želio. Kad sam htio da treniram tako, po pet-šest igrača nije moglo da prati ritam", rekao je već na početku sezone trener crno-bijelih.

Taman kada su prestale priče o loše odrađenom pripremnom periodu, za koji je Stanojević isticao da mu je falilo najmanje nedjelju dana da dovoljno dobro spremi ekipu, trener Partizana je primijetio mane igračkog kadra koji ima. Nije sve bilo u spremi fudbalera, nešto je i u tome što se po karakteristikama oni njemu uglavnom ne sviđaju. Možemo i da nabrajamo - Mateuš Saldanja, Aldo Kalulu, Ksander Severina, pa vjerovatno i trenutno povrijeđeni Jung Džun Goh igrali su samo zato što nije imao ko drugi.

Slušali smo više puta od početka sezone da će nešto morati da se mijenja u igračkom kadru Partizana, ali ono što je za sada urađeno nije dovoljno. Prije svega, nije dovoljno igrača otišlo iz kluba - iako je jasno da će Saldanja, Severina i kapiten Svetozar Marković na nekom drugom mjestu nastaviti svoje karijere. Stanojević je morao da "čisti" brže, efikasnije i bez osvrtanja na to kakvu bi potencijalnu štetu u evropskim kvalifikacijama napravio.

Ako je već Aleksandar Stanojević izjavio "Prvo pravim tim, pa rezultate", onda je velika misterija zašto nije "pravio tim" tokom evropskih kvalifikacija. Pet poraza u šest evropskih mečeva, od kojih je jedan bio debakl protiv Ukrajinaca (6:2), nisu poslužili Partizanu da sklopi kockice i sastavi ekipu za nastavak sezone. Mogao je Partizan da gubi i daleko ubjedljivije, ali da to ima neki drugačiji smisao - da se nezadovoljnima zahvali na saradnji, da ulogu dobije Stjepanović ili da neki od ostalih bonusa igra i evropske mečeve a ne samo da bude na terenu kad mora, u Superligi.

To je ono takmičenje u kojem je Partizan odgodio dva uzastopna kola kako bi se pripremao za Evropu. Ako se prvo "pravi tim", onda Evropa ne može da bude prioritet za ekipu koja nije po ukusu trenera koji je vodi. Aleksandar Stanojević nije u Partizanu od juče i nije prvi put na klupi crno-bijelih. Imao je dva daleko uspješnija mandata, a u ovom trećem radi od sredine jula - čak dva i po mjeseca.

U međuvremenu je stigao niz pojačanja na stadionu u Humskoj. Đorđe Jovanović vraćen je na pozajmicu iz Bazela prije imenovanja novog šefa struke, a zatim je Stanojević dobio Milana Lazarevića, Vukašina Đorđevića, Nihada Mujakića, Marija Jurčevića, Kervina Arijagu, Stefana Kovača, Žoaa Grimalda i Zubairu Ibrahima. Fale im samo golman i ofanzivni vezni za jedan potpuno novi tim. Pitanje je trenutka kada će u Partizan zvanično stići Lazar Romanić, ofanzivac Železničara iz Pančeva.

Da li Partizan u ovom trenutku izgleda kao tim kojeg je pojačao gotovo dvocifren broj igrača? Zubairu Ibrahim će možda biti pojačanje za nekoliko godina, Žoao Grimaldo na terenu izgleda kao da fudbal ne shvata ozbiljno, a mladi Đorđević nije bio ni u kombinaciji za evropske mečeve - dok mu je sa druge strane opadala minutaža u Superligi. Šta reći za Đorđa Jovanovića koji je u Evropi odigrao 74 od mogućih 570 minuta?! I to u situaciji kada Mateuš Saldanja bira utakmice, Aldo Kalulu ne doprinosi timu, a pozajmljeni fudbaler Bazela na tri meča Superlige postiže tri gola i direktno učestvuje u osvajanju bodova...

Nevjerovatnu situaciju Partizan ima i kada je riječ o dva defanzivna mjesta u veznom redu. Novajlija Kervin Arijaga ustalio se kao "šestica", Stefan Kovač tek treba da se ustali kao "osmica", a kako sada stvari stoje partije njih dvojice gledaće sa klupe ili tribina čak četvorica fudbalera koji igraju baš u toj liniji tima. Mnogi su zaboravili da postoji Frenk Kanute, nešto svježiji u pamćenju su Aleksandar Šćekić, Leonard Ovusu i Mateja Stjepanović. Ako neko od njih nije potreban Partizanu - a bar dvojica nisu - mogao bi možda i da ode iz kluba? Da ne pričamo o tome što je prinudno u toj liniji tima iz meča u meč bio Gajas Zahid, jer je i na poziciji koja nije njegova bolji od saigrača koji je češće igraju.

Bez obzira na to što će pojedini igrači dovedeni ovog ljeta postati nosioci Partizanove igre u nastavku sezone, mora da se uputi kritika stručnom štabu. Utisak je da su uloge mogle da budu podijeljene i ranije, odnosno da se Stanojević odlučnije rastane sa onima za koje je već prije dva mjeseca znao da mu nisu potrebni. Ovako je desetak utakmica pušteno niz vjetar, a crno-bijeli i dalje nemaju kristalno jasnu startnu postavu.

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladan

Stanojka zna najbolje, ne damo se, ne damo seee!

Gz

Partizanu su potrebne promene od A do Š i to pod hitno. Naravno zbog kaskanja za promjenama već nas 2 god nema u Evropi. I prošla i ova, ova pogotovo su bolne do koske. Ne 5 već 6, 6 utakmica je odigrao i svih 6 izgubio (2:1; i 2:2 produžetci) to je poraz jer smo ispali iz LE. Mi nemamo rukovodstvo kluba, nemamo Upravu, nemamo ni krštena trenera, igrači su posebna priča. Stranaca malte ne 20 a 1 jedini da vredi nečemu što se izdvaja od domaćih nema. Pola ih je i lošija od domaćih. Naravno znam ja da se to svjesno radi Partizanu ali krivicu snose ljudi legende i pošteni prijatelji Partizana a ima ih. Morali su to davno stopirati i prekinuti propadanje sad je možda ne možda već sigurno kasno. Od Partizana nema ništa niti će dugo i zadugo biti išta a možda se i ugasi što je najbliža opcija. Naravno ne sad odmah ali sasvim sigurno u dogledno vreme.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC