• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva su sveta različita

Autor mondo.rs

Arsen Venger i Žoze Murinjo imaju potpuno različite karaktere, poglede na fudbal, ali njihovo mišljenje uvek izaziva veliku pažnju. Evo šta obojica kažu o transferu Brazilca u PSŽ.

Arsen Venger (67), menadžer Arsenala, i Žoze Murinjo (54), menadžer Mančester junajteda, stari su rivali koji jednostavno drugačije posmatraju sve oko sebe.

Razlog da se ne slože nalaze i u malim i u velikim stvarima, pa otud i ne čudi da imaju potpuno drugačiji pogled na izvesni transfer Nejmara iz Barselone u PSŽ za 222 miliona evra.

Upitan za taj prelazak, Murinjo je rekao da Nejmar nije skup, uprkos vrtoglavom novcu. On je objasnio šta znači pojam "skupo".

"Kada smo doveli Pola Pogbu, rekao sam da nije skup. Skupi su oni koji dođu do određenog nivoa bez određenog kvaliteta. Zato ne mislim da je 222 miliona skupa cena za Nejmara. On je jedan od najboljih igrača na svetu, a uz to je i veoma jak komercijalno. Problem nije Nejmar, problem su posledice", rekao je Portugalac.

Da biste saznali više o tim posledicama, pročitajte kompletno Murinjovo izlaganje.

O istoj temi ovog četvrtka govorio je i Arsen Venger. Naravno - potpuno suprotno.

"Taj transfer je iza svake računice i izvan razuma. Za mene, to je posledica vlasništva i to je potpuno promenilo izgled fudbala u poslednjih 15 godina. Kada je zemlja vlasnik kluba (Katar - PSŽ), onda je sve moguće", rekao je Francuz.

"Poštovanje finansijskog fer-pleja onda postaje veoma teško, jer imate različite načine ili različite interese iz kojih bi država htela da je predstavlja takav igrač. To jednostavno ne može da opravda toliko ulaganje i nešto je što nije logično za ovu igru", dodao je Venger.



Menadžer Arsenala naglasio je i...

"Osim toga, nismo više u dobu u kojem možete da razmišljate po sistemu 'Investiraću to, vratiće mi se'. Izvan toga smo. Današnji novac uzrokuje mnogo više strasti, ponosa, interesovanje javnosti i to se više ne može racionalizovati. Izgleda kao da se inflacija ubrzava. Prošle godine smo 'preskočili' granicu na 100 miliona i samo godinu kasnije prelazimo i granicu od 200 miliona. Kada pogledate da je Trevor Frensis 1979. godine prvi 'probio' obeštećenje od milion (kada je prelazio iz Notingem Foresta u Birmingem), to se takođe činilo nelogičnim. Sve to vam pokazuje koliki smo put prešli i koliko smo daleko odmakli. Koliko je fudbal postao veliki. To je izvan računice i izvan racionalnosti".

Nejmar će godišnje, bez poreza, zarađivati bar 30 miliona evra.

"To više nije uporedivo sa normalnim životom. Ne gledate na te brojke kao na apsolutne vrednosti. Fudbal je već dugo izvan normalnog društva, a brojke su postale kao u NBA ligi. Ne može se porediti".

Francuz je potom dao možda i najbolju definiciju formiranja cena današnjih igrača.

"U ovo doba, fudbaler vredi onoliko koliko može da priušti klub koji ga kupuje. Rekao bih da cena igrača zavisi od identiteta kupca. Ne možete to ubaciti u kontekst tržišta. Cenu igrača sada određuje finansijski potencijal kupca", profesorski zaključio je Venger. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC