• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PONOS: Srebrni jubilej Fudbalskog saveza RS (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Krovna kuća fudbala Republike Srpske nizom svečanosti obilježiće 5. septembra 25 godina uspješnog rada.

 Jubilej Fudbalski savez Republike Srpske slavi 25 godina postojanja Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Fudbalski savez Republike Srpske (FS RS) obilježava 25 godina postojanja, a proslava srebrnog jubileja počela je danas u banjalučkom Banskom dvoru svečanom dodjelom nagrada za 34 pojedinca, koji su učestvovali u osnivanju Saveza 5. septembra 1992. godine.

Kao osnivači Saveza, priznanja su dobili: Zlatko Kelečević, Branko Lazarević, Rodoljub Petković, Slobodan Stanivuković, Milada i Željko Stanišić, Branimir Miletić, Gojko Vujnović, Tomislav L. Marić, Josif Pelc, Bogdan Petković, Zoran Granolić, Nebojša Krčmar, Lana Popović, Milorad Šipka, Drago Kelečević, Dragan Batar, Anđelko Grahovac, Vinko Perić, Dragoljub Obradović, Srboljub Markušić, Damjan Pajić, Zoran Jovanić, Stojan Malbašić, Grujo Bjeković, Blagoja Šipka, Ranko Cvijić i Vladimir Zrilić, dok su posthumno priznanja dodijeljena Dragutinu Žižiću, Jelenku Radonjiću, Draganu Kaurinu, Zdravku Vidoviću, Velimiru Sombolcu i Dani Babiću.

Izvor: MONDO


Takođe, nagrađeno je i 15 klubova, osvajača trofeja u Prvoj ligi Republike Srpske, te Kupu RS, za postignute rezultate i afirmaciju FS RS, i to: Borac (Banjaluka), Rudar Prijedor, Kozara (Gradiška), Modriča Maksima, Jedinstvo (Brčko), Radnik (Bijeljina), Rudar (Ugljevik), Boksit (Milići), Sloga (Trn), Slavija (Istočno Sarajevo), Leotar (Trebinje), Drina (Zvornik), Mladost (Velika Obarska), Krupa (Krupa na Vrbasu) i Laktaši.

"Željeli smo posebnu pažnju i zahvalnost da iskažemo osnivačima Fudbalskog saveza Republike Srpske. To su pojedinci, koji su pokrenuli ovu priču, te kolektivi, šampioni u Prvoj ligi RS i osvajači Kupa RS, koji su na svoj način proslavili fudbal i FS RS u regionu i šire", rekao je predsjednik FS RS Mile Kovačević.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Prvi čovjek Saveza istakao je da je fudbal Srpske danas prepoznatljiv, kako u regionu, tako i šire.

"Fudbalski savez Srpske danas je daleko iznad početne pozicije. Ozbiljna smo asocijacija, koju čini 380 klubova, sa 25.000 registrovanih fudbalera, sa šest nivoa takmičenja i prepoznatljivi smo ne samo na našim područjima, nego i šire, u sjedištima UEFA i FIFA", dodao je Kovačević.

Fudbalski savez Republike Srpske u četvrt vijeka postojanja imao je samo tri predsjednika.

Prvi predsjednik bio je Branko Lazarević iz Bijeljine, zatim pokojni dr Milan Jelić iz Modriče, nakon čije je iznenadne smrti 30. septembra 2007. u predsjedničku fotelju sjeo Mile Kovačević, koji je i danas prvi čovjek saveza.

Mile Kovačević i Branko Lazarević
Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Lazarević se prisjetio osnivanja Saveza, sad već davne 1992. godine. Tada je formiran prvi sportski savez na prostoru Republike Srpske, a prvo organizovano takmičenje bio je Kup Republike Srpske 1994. godine.

"Imam osjećaj da tog 5. septembra prije 25 godina, u ovim istim prostorijama, kada sam postao predsjednik, nisam vjerovao da će sve ovoliko trajati. Jer, tada su bile neke druge okolnosti, neke koje niko ne želi. Tada smo došli iz Bijeljine ovdje, upoznali se, onako u uniformama, kao da smo na nekom ratnom zadatku. Međutim, još tada sam rekao da put od 1.000 kilometara počinje jednim korakom. Evo, mi već 25 godina koračamo. Nadam se da će oni koji nas naslijede nastaviti istim putem", poručio je Lazarević.

Centralna svečanost biće održana u utorak od 18 časova u Banskom dvoru, gdje će biti nagrađeno pet laureata.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC