• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milinkoviću, novinari ne daju golove!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Da li će Zoran Milinković ostaviti dublji trag u Borcu nego njegovi prethodnici iz Srbije na klupi crveno-plavih?

 Komentar Zoran Milinković i njegov učinak u FK Borac Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Istorija je svim narodima svijeta „učiteljica života“, osim našem (ili našima), pa su se tom nakaradnom maksimom poslije rata u Bosni i Hercegovini uglavnom vodili i čelnici banjalučkog Borca.

Ko god da je zasjeo na rukovodeću fotelju u „Velikanu iz Platonove“, govorio je o „našoj djeci“, igračima iz cijele Krajine, domaćim stručnjacima, proizvodnji fudbalera, a onda bi se kopernikanski zaokrenuo i doveo neko „zvučno“ trenersko ime da zavede red, rad i disciplinu (i doveo ponekog fudbalera sa sobom), s obzirom na naš „lako ćemo“ mentalitet.

U posljednjih nekoliko godina, brojni treneri iz Srbije su preuzimali crveno-plavi tim i iz „ljubavi“ mjerenoj hiljadama evra mjesečno prema klubu sa Gradskog stadiona, autoritativno vodili ekipu ka boljem sutra, a to sutra je najčešće bilo ka dnu tabele ili nižem rangu takmičenja.

Kad bi rezultati pritisnuli i kola kretala nizbrdo, onda bi se čelnici ponovo sjetili nekog banjalučkog eksperta poput Vlade Jagodića, koji je u takvim situacijama četiri puta dolazio u Borac i spasavao šta se spasti moglo iako je na Gradskom stadionu od tih istih uprava doživio sijaset neprijatnosti i nezasluženih otkaza.

Čovjek koji je jedini donio titulu Borcu u Premijer ligi BiH, svakako nije osoba koja je zaslužila takav tretman u „Velikanu“, ali „Historia (u nas) NJET magistra vitae“, kako smo i kazali na samom početku.

Sjetimo se na primjer neuspjeha trenera iz Srbije Petra Kurćubića ili Aleksandra Janjića između čijih mandata na klupi Banjalučana je „uskakao“ Željko Vranješ, kao vojnik kluba kakav je bio i Jagodić, pa spasavao koliko je mogao sve promašaje svojih prethodnika, a bogami i nasljednika.

Vranješ je na početku sezone naslijedio najmlađeg trenera u 90 i kusur godina Borca Vuleta Trivunovića, koji je ne tako davno pobijedio u finalu Kupa Banjaluke ekipu Krupe, doduše na penale, tadašnji četvrtoplasirani tim Premijer lige BiH, i to sa šampionskom ekipom iz Prve lige Republike Srpske.

Poznati su razlozi zbog kojih je Trivunović ustupio mjesto Vranješu, ali je u emotivnom istupu na odlasku pomenuo jednu staru rečenicu stratega Sarajeva Husrefa Musemića, po kojoj je „ljudima u Borcu g++++ iz Srbije uvijek ljepše mirisalo“.

Istina, aktuelni trener crveno-plavih Zoran Milinković nije selektirao igrače, ali nije ni riješio probleme u igri Borca pod Vranješom zbog kojih je angažovan.Naprotiv! Gledano iz sadašnje perspektive čini se da je Vranješov Borac igrao neuporedivo bolje od Milinkovićevog!

To uostalom dokazuju i rezultati, ali i postignuti i primljeni golovi.

Popularni "Kiza“ je po dolasku na klupu banjalučkog kluba zabilježio poraz na „mračnom“ debiju u Širokom Brijegu (2:0), a potom više sretno nego spretno stigao do minimalnih pobjeda nad Radnikom i Slobodom, izvukao bod protiv šampiona Zrinjskog u Mostaru, a onda i dva puta po 2:0 izgubio od Krupe, jednom u prvenstvu i sinoć u osmini finala Kupa BiH.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Trener Krupe, Slobodan Starčević koji je u karijeri bio igrač, šef struke i sportski direktor Borca,  očitao je lekciju Milinkoviću iz taktike, discipline i kompaktnosti ekipe, pa je Beograđanin mogao jedino da pruži ruku i sportski čestita kolegi iz „bosanskog Hofenhajma“.

Što je i učinio na konferenciji za štampu, da bi se potom naljutio na novinare zbog legitimnog pitanja „da li razmišlja o ostavci s obzirom da Borac igra lošije nego u prvih šest kola“ kad je Vranješ vodio tim.

„Ja sam kriv za sve probleme Borca“, sarkastično je odgovorio i dodao da „sedmoj sili“ nema namjeru da odgovori! Kao da su novinari krivi za lošu igru i neefikasnost Borca, a ne on, njegov stručni štab, fudbaleri ili klupsko rukovodstvo.

Da parafraziram Neleta Karajlića iz kultne serije Top lista nadrealista: „Gospodine, ne dajemo mi golove, mi samo pišemo vijesti“!

Možda ponajbolji osvrt na partiju crveno-plavih protiv Krupe, dali su „Lešinari“ starom pjesmicom „o opštenju sa najvažnijom sporednom stvari na planeti“.

I nisu samo oni razočarani napustili Gradski stadion u Banjaluci već i ljubitelji fudbala na zapadnoj tribini uz brojne ružne povike ka ekspertu iz Srbije uz turobna lica i atmosferu sa sahrana.

Ali nije tako bilo na predstavljanju Milinkovića krajem avgusta, široki osmijesi i obećanja o napadačkom fudbalu, pregrštu golova i atraktivnoj igri.

"Moje ekipe su uvijek igrale ofanzivno, težiću da tako bude i u Borcu. Najviše sam koristio formaciju 4-3-3, da ekipa ima ofanzivni karakter. Naravno savremeni fudbal je takav da ekipa mora da igra u oba pravca", rekao je Milinković na predstavljanju banjalučkoj javnosti.

A kako stvari stoje, njegov pravac bi uskoro mogao da bude potpuno suprotan, prema Rači, ako već u subotu Borac ne pobijedi GOŠK u 13. kolu Premijer lige BiH.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

...

Moramo mnogo da radimo haha

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC