• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen Dan fudbala i prijateljstva u BiH

Autor mondo.ba

Rivali, ali i prijatelji - klinci Sarajeva i Željezničara, te Borca i Rekreativa razmijenili narukvice prijateljstva.

Desetine hiljada djece i odraslih učestvovalo je u srijedu u manifestacijama širom svijeta kojima je globalno obilježen Dan fudbala i prijateljstva, a na inicijativu i podršku međunarodnog projekta za djecu "Fudbal za prijateljstvo“, koji organizuje kompanija Gazprom – zvanični partner FIFA Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018.

Među 200 gradova u kojima je obiježen Dan fudbala i prijateljstva bili su i Sarajevo i Banjaluka.

Bosansko-hercegovački fudbalski klubovi Borac i Rekreativo u Banjaluci, i Sarajevo i Željezničar u Sarajevu, organizovali su druženje mladih igrača uz simboličnu razmjenu Narukvica prijateljstva koje simbolizuju devet vrijednosti koje projekat promoviše.

Ambasadori projekta iz Bosne i Hercegovine su Aiman Šemdin, mladi fudbaler – vezni igrač FK Željezničara iz Sarajeva i Marko Stjepanović, mladi novinar a i fudbaler OFK Lauš iz Banjaluke.

"Drago mi je što ću baš ja predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Rusiji i braniti boje Tima prijateljstva Ajkula  na Svjetskom šampionatu Fudbal za prijateljstvo. Još ne mogu da vjerujem da sam baš ja odabran. Dan fudbala i prijateljstva mi je sad posebno važan jer smatram da mi u svojim zemljama i gradovima trebamo biti primjeri kako se njeguje fer play i prijateljstvo. Zato mi, iz FK Željezničar i naši vršnjaci iz FK Sarajeva danas razmjenjujemo Narukvice prijateljstva. Žao mi je što svi oni ne idu sa mnom, volio bih da je to moguće", rekao je Aiman Šemdin.

“Fudbal je moja velika ljubav i zato mi je učešće u ovogodišnjem projektu jako važno i vrijedno. Borac i Rekreativo su danas, na Dan fudbala i prijateljstva i pokazali na djelu sve najvažnije vrijednosti koje projekat Fudbal za prijateljstvo promoviše i to me dodatno inspiriše da budem najbolji mogući ambasador - mladi novinar, predstavnik svojih vršnjaka iz BiH u Rusiji”, ozbiljno je rekao Marko Stjepanović.

Treneri i fudbaleri ova četiri bosansko-hercegovačka kluba posebno su uživali u događaju tokom koje su mladi fudbaleri, na oba terena, razmijenili Narukvice prijateljstva.

"Ponosan sam na Aimana kao njegov trener, kao i njegovi drugari iz cijelog omladinskog pogona. Naš moto u ekipi je da je tim ispred pojedinca, a to su dječaci pokazali kad je Aiman izabran za ambasadora BiH. Mogu samo da pošaljem poruku dječacima koji se bave i koji ne sportom, da treniraju bilo koji sport, stiču radne navike, uče pravila ponašanja i grade prijateljstva", naglasio je trener omladinskog pogona FK Željezničara.

”Drago mi je što danas, kao dva vječna rivala, razmjenjujemo Narukvice prijateljstva, jer je sport upravo to prijateljstvo, druženje. Sport spaja države, narode, pojedince, gradove. Veoma sam ponosan što danas ovo organizovali da pokažemo šta zapravo sport znači za djecu, da je to za njih igra i da na ovim osnovama grade svoju budućnost u vrijednostima prijateljstva i mira, poštovanja i tolerancije. Danas su ovi dječaci pokazali da su pravi simboli ovih vrijednosti”, rekao je Elvis Imširović, trener omladinskog pogona FK Sarajeva.

”Mladi momci iz Borca i Rekreativa susretom i razmjenom Narukvica prijateljstva pokazali su da fudbal spaja i da ih njihovi klubovi uče pravim vrijednostima, upravo onima koje promoviše i projekat. Izuzetno mi je zadovoljstvo biti dio ovog projekta, posebno jer će dvojica dječaka iz BiH imati priliku da putuju u Moskvu i steknu dragocjena iskustva, a vjerujem, prije svega, i prijateljstva. Fudbal je spojio prvo Marka i Aimana, koji se nisu znali, a uskoro će dobiti i prijatelje iz cijelog svijeta. Drago mi je sto ce Marko iz Banjaluke imati priliku da kao mladi novinar izvještava sa ovako jednog velikog svjetskog događaja”, rekao je predsjednik FK Rekreativo iz Banjaluke i jedan od članova bh. tima Fudbala za prijateljstvo Goran Arbutina.

Međunarodni dan fudbala i prijateljstva ustanovljen je 2014. godine, od strane mladih ambasadora međunarodnog društveno-odgovornog projekta za decu Fudbal za prijateljstvo, zvanično podržanog od strane obje najznačajnije fudbalske organizacije - FIFA i UEFA.

Tokom ovog dana, svako ko uvažava i živi po osnovnim vrijednostima ovog projekta – jednakosti, poštovanja za kulture drugih i suživot u miru - vezuje oko ruke plavo-zelenu Narukvicu prijateljstva, simbol projekta. Plavi končić na narukvici predstavlja mirno nebo, a zeleni – fudbalski teren, prostranstvo dostupno svakome.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC