• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nema izručenja državljana BiH, pa ni Mamića"

Autor mondo.ba

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić komentarisao je slučaj Zdravka Mamića koji se nalazi u na teritoriji BiH, u Međugorju, a kojem je Županijski sud u Osijeku izrekao nepravomoćnu kaznu u trajanju od šest i po godina.

 Dragan Mektić: BiH ne izručuje svoje državljane, pa tako i Zdravka Mamića Izvor: Samir Cacan/MONDO

Mediji u Hrvatskoj su navodili da je Mamić pobjegao u BiH uoči same presude, a sam je istakao da osim hrvatskog posjeduje i bh. državljanstvo.

"Ustavom BiH je propisano, ne možemo isporučiti svog državljanina. To ne znači da je kraj njegove odgovornosti. Ako, primjera radi, bude presuđen na 10 godina, Hrvatska dostavlja svoju presudu BiH i BiH može izvršiti presudu", naveo je Mektić prije izicanja presude Mamiću, prenio je "N1".

ŠOK NA "MAKSIMIRU"

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Uprava GNK Dinamo je nakon presude aktualnom savjetniku kluba Zdravku i bivšem treneru Dinama Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću poslala saopštenje u kojem se navodi da su presudom šokirani te kako vjeruju da će više pravosudne hrvatske i evropske instance presude poništiti, prenijela je agencija "Anadolija".

"Šokirani smo današnjom odlukom Županijskog suda u Osijeku kojom su nepravomoćnom presudom na zatvorske kazne osuđeni naši sadašnji i bivši radnici Zdravko Mamić, Zoran Mamić i Damir Vrbanović", saopšteno je iz zagrebačkog kluba.

"Ogorčeni smo činjenicom da je sudsko vijeće podleglo pritiscima i donijelo presudu koja se ne temelji na provedenim dokazima i utvrđenom meritumu stvari, nego je očigledno posljedica materijalnih i procesnih grešaka, koji nisu zabilježeni u dosadašnjoj sudskoj praksi, pri čemu su od samog početka učesnici ovog sudskog postupka bili izloženi medijskoj histeriji, u kojoj su prekršeni neki od osnovnih i temeljnih postulata vladavine prava - presumpcija nevinosti, prema kojoj je svako nevin dok mu pravomoćnom sudskom presudom nije utvrđeno drugačije".

Iz uprave kluba sa "Maksimira" poručuju da vjeruju u nevinost svojih kolega te kako im daju punu podršku u njihovoj daljnjoj pravosudnoj borbi te kako se nadaju da će više sudske i pravosudne instance Republike Hrvatske pa i Evropske unije u žalbenom postupku uvažiti argumente i "nepobitne činjenice koje govore u prilog tome da ovo nije bilo pravično suđenje" te da će biti pravilno i zakonito uvaženi materijalni dokazi koji govore o tome da njihove kolege nisu prekršile zakon.

Poručeno je kako će sva rukovodeća tijela i zaposlenici GNK Dinamo nastaviti raditi na "još boljem i kvalitetnijem Dinamu, koji će i u idućoj sezoni biti sportski uspješan i finansijski stabilan".

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u srijedu su nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 miliona kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna te ih je osudio na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i po godina.

Pernar je osuđen na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.

Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza, tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv kapitena hrvatske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića te pokrenulo istragu protiv reprezentativca i igrača Liverpula Dejana Lovrena te Modrićeve tašte Vesne Juraić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC