• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" ispustili 2:0, Pjanić junak i tragičar!

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je vodila 2:0 protiv Grčke na poluvremenu, da bi u nastavku "heleni" uspjeli da stignu do boda nakon što je direktan crveni karton zaradio Miralem Pjanić u jubilarnoj 10. međusobnoj utakmici.

U okviru drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će 2020. godine biti odigrano u 12 evropskih gradova, izabranici Roberta Prosinečkog su ispustili drugu pobjedu nad Grčkom u istoriji!

BiH - GRČKA 2:2 (2:0)

Imali su "zmajevi" dva gola prednosti nakon sjajnih prvih 15 minuta meča u kojem su se u strijelce upisali Edin Višća nakon sjajne i uigrane akcije, i Miralem Pjanić, "bombom" iz slobodnog udarca, da bi u nastavku iz jedanaesterca u 64. minutu smanjio Kostas Fortunis, a onda se, u istom minutu vezista Juventusa, od junaka pretvorio u tragičara.

Žestoko je Pjanić đonom startovao na protivnika, a sudija iz Holandije Deni Mekenli mu pokazao direktan crveni karton.

Brojčanu prednost na terenu, Grci su iskoristili u 85. minutu pogotkom Dimitrisa Kolovosa za konačnih 2:2.

Slično kao i u prethodnim kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, BiH je bila na korak od trijumfa, ali se opet nije radovala pobjedi nad Grčkom. I treći put uzastopno Grci su uspjeli da se vrate iz nokdauna, a ovog puta su nadoknadili čak dva gola poslije furioznih 15 minuta "zmajeva".

Najprije je u 10. minutu poslije kornera Miralema Pjanića iz drugog pokušaja goste "načeo" Edin Višća, da bi pet minuta kasnije vezista Juventusa iz slobodnog udarca sa 25 metara majstorski pogodio mrežu golmana Odiseasa Vlahodimosa.

U stilu Brazilca Žuninja Pernambukana, s kojim je tokom karijere zajedno nastupao u Olimpiku iz Liona...

Tek nakon tog drugog pogotka, Grci su počeli "stidljivo" da igraju fudbal, a prvu šansu imao je Fortunis u 22. minutu, ali nije bio precizan. Probao je do odlaska na odmor i Donis glavom, međutim, dobro je intervenisao Ibrahim Šehić.

U nastavku su "zmajevi" prepustili inicijativu gostima, koji su smanjili u 64. minutu iz jedanaesterca, koji je skrivio Toni Šunjić oborivši Fortunisa, a isti igrač je bio neumoljiv sa "bijele tačke".

A onda u istom minutu novi ŠOK za 12.000 navijača u Zenici, koji je Pjanića od heroja pretvorio u tragičara! Arbitar iz Holandije Deni Mekeli je asu Juvea pokazao direktan crveni karton Pjaniću zbog grubog faula!

Samo dva minuta kasnije, mogao je Sead Kolašinac poslije lijepog dodavanja kapitena Edina Džeke da razriješi sve dileme, ali je pogodio samo spoljni dio mreže.

Uslijedila je kazna Grka u 85. minutu kada su brojčanu prednost na terenu iskoristili pogotkom Kolovosa, a do kraja su čak mogli i do potpunog preokreta jer je gol Šehića bio pod opsadom do posljednjeg sudijskog zvižduka.

Ipak, ostalo je 2:2 pa sada poslije dva meča BiH i Grčka imaju po četiri boda, dva manje od Italije koja je s maksimalnim učinkom.

GRUPA J

Jermenija - Finska 0:2 (0:1)
/Jensen 14, Soiri 78/

BiH - Grčka 2:2 (2:0)

/Višća 10, Pjanić 15 - Fortunis 64, Kolovos 85/BiH - Grčka

Italija - Lihtenštajn 6:0 (3:0)
/Sensi 17, Verati 32, Kvaljarela 35p, 45+3p, Kin 70, Pavoleti 77/

TABELA: Italija 6, Grčka 4, BiH 4, Finska 3, Jermenija 0, Lihtenštajn 0.

TOK UTAKMICE

- kraj - 

89. minut - Izmjena u sastavu BiH, umjesto kapitena Edina Džeke u igri je Amer Gojak.

85. minut - GOOOOL! IZJEDNAČENJE! Rezervista Dimitris Kolovos je pogodio Šehićevu mrežu! Muk na "Bilinom polju"!

80. minut - Prva izmjena za BiH. Umjesto Harisa Duljevića u igri je Deni Milošević.

79. minuta - Šehić je dva puta odbranio sjajne šanse grčke selekcije i spasio "zmajeve". 

69. minut - Sjajna šansa za BiH, Džeko je uposlio na lijevoj strani Seada Kolašinca, koji je šutirao u spoljni dio mreže. 

65. minut - Direktan CRVENI KARTON za Miralema Pjanića zbog grubog starta!

...
Izvor: Dailymotion/visionhd

64. minut - GOOOL! Grci su smanjili rezultat - 2:1. Siguran sa "kreča" pogodio je Kostas Fortunis.

63. minut - PENAL za Grčku! Toni Šunjić oborio je Fortunisa i holandski arbitar je pokazao na bijelu tačku.

54. minut - Fortunis je probao sa distance, ali pored Šehićevog gola.

51. minut - Grčka se pokušava vratiti rezultatski u meč, ali njeni napadi su zasad bez konkretnih šansi, što na drugoj strani ostavlja dosta prostora za polukontre i kontre.

46. minut - Sudija iz Holandije Deni Makeli dao je znak i nastavljena je utakmica na "Bilinom polju". 

BiH je sjajno odigrala prvih 45 minuta i više nego zasluženo ima dvostruku prednost, a moglo je da bude i više golova u grčkoj mreži.

U prvih 20 minuta kao na traci ređale su se šanse pred gostujućim golom, a dvije su realizovali Edin Višća (10. minut) i Miralem Pjanić (15).

Prvi poslije uigrane akcije iz kornera, a drugi nakon potcjenjivačkog stava golmana Grčke koji je stavio samo jednog saigrača u živi zid da  brani "slobodnjak" Miralema Pjanića. Iako na više od 25 metara udaljenosti, za vezistu Juventusa takva situacija bila je "zicer".

- poluvrijeme - 

40. minut - Pomalo je pao tempo kod "zmajeva", što su iskoristili Grci i zamalo smanjili, ali je jedan od grčkih napadača zakasnio u mat-poziciji ispred Šehića.

33. Nova prilika ispred Ibrahima Šehića, koji je uspio da odbrani udarac glavom Anastasiosa Donisa, iako je lopta pogodila Ervina Zukanovića i promijenila smjer. 

28. minut - Nakon akcije Edina Džeke, Višća je bio u prilici, ali se odlučio na asistenciju u peterac, gdje nije bilo nikog od njegovih saigrača iz BiH.

22. minut - Prva šansa za Grčku, u kojoj se našao Kostas Fortunis, ali je šutirao visoko iznad prečke.  

15. minut - GOOOOL! "Zmajevi" su udvostručili prednost majstorskim pogotkom Miralema Pjanića iz slobodnog udarca! 

13. minut - "Zmajevi" su propustili još dvije solidne šanse. Ponovo je Višća bio glavni akter, a potom i Muhamed Bešić, ali ostalo je 1:0.

10. minut - GOOOL! BiH vodi protiv Grka! Strijelac je Edin Višća! Iz uigrane akcije nakon kornera Miralema Pjanića, koji je prizemnim centaršutem omogućio Višći da šutira. As Bašakšehira je prvi put bio izblokiran, ali je iz drugog pokušaja poslao loptu u mrežu - 1:0.

5. minut - Bez uzbuđenja zasad na "Bilinom polju".

1. minut - Počeo je meč u Zenici, srećno "zmajevi".

- Intonirane su himne Grčke i BiH, gostujuća himna je dočekana zvižducima, a navijači "zmajeva" horski su otpjevali "Jednu jedinu" iako himna BiH zvanično nema tekst.

...
Izvor: Dailymotion/viralwebclips

NAJAVA

Izabranici Roberta Prosinečkog na zeničkom "Bilinom polju" dočekuju selekciju Grčke, koju su samo jednom savladali u dosadašnjih devet međusobnih mečeva, a sudeći po (ne)zainteresovanosti grčke javnosti, večeras bi to moglo da se dogodi drugi put poslije 22. marta 2013. godine kada su slavili rezultatom 3:1.

Selektor "zmajeva" je otkrio karte još u ponedjeljak najavivši da će u odnosu na otvaranje kvalifikacija protiv Jermenije na "Grbavici" (2:1) u sastavu biti četvorica novih igrača i da je optimista.

S druge strane, grčki šef struke Angelos Anastasijadis zbog povreda neće moći da računa na Kostasa Manolasa, Kirijakosa Papadopulosa, Panajotisa Recosa, Vasilisa Torosidisa, Konstantinosa Stafilidisa, Lazarosa Hristodolopulosa i Dimitrisa Pelkasa, ali je uprkos svemu takođe istakao da očekuje pobjedu u Zenici.

A već od danas počelu su da pristižu rijeke navijača u žuto-plavom i nesumnjivo će "Bilino polje" biti ispunjeno do posljednjeg mjesta.

BiH: Šehić, Bičakčić, Šunjić, Zukanović, Kolašinac, Cimirot, Bešić, Pjanić, Višća, Duljević i Džeko. Selektor: Robert Prosinečki

GRČKA: Vlahodimos, Bakakis, Siovas, Buhalakis, Zeca, Fortunis, Donis, Papastatopulos, Kurbelis, Samaris, Kutris. Selektor: Angelos Anastasiadis

Anketa

Ko pobjeđuje?

  • BiH

    54.84% (17)

  • Grčka

    29.03% (9)

  • Remi

    16.13% (5)

Ko pobjeđuje?

Rezultati

GRUPA J

Jermenija - Finska 0:2 (0:1)
/Jensen 14, Soiri 78/

BiH - Grčka

Italija - Lihtenštajn

TABELA: Italija 3, Grčka 3, BiH 3, Finska (+1) 3, Jermenija (+1) 0, Lihtenštajn 0. 

 Robi saopštio sastav: Imamo četiri promjene

Grci: Nemamo strah, idemo na pobjedu

Grčki mediji pred meč sa BiH: Loša aura i bijeda

"Zmajevi" i Grci - posljednji "klinč" u Zenici

Krunić: Idemo dalje, na pobjedu protiv Grka

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slavco

Bahi Topalbešireviću, prema svemu sudeći, definitivno nije dobro! Pomozite mu ljudi!

MILOŠ

SJAJNI HELENI EXTRA IGROM U DRUGOM POLUVREMENU URADILI ISTO ŠTO I BH U PRVOM DIJELU PRAVA JE ŠTETA ŠTO NISU SLAVILI.

Sead

Koji je trenutni rezultat

Žak !

@Sead koji će biti, bih neide na evropsko, već sad se zna

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC