• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dejo o "usta škrbava": Ne pamtite me po tome VIDEO

Autor mondo.rs

Dejan Savićević o antologijskom snimku pred meč Hrvatska - SR Jugoslavija u Zagrebu pre 20 godina.

 Hrvatska-SR-Jugoslavija-2-2-Dejan-Savicevic-o-usta-skrbava Izvor: MN Press/arhiva

Dejan Savićević, reprezentativac SR Jugoslavije, na ulicama Zagreba, dan pred utakmicu sa Hrvatskom, 9. oktobra 1999. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Holandiji.

Bila je to prva utakmica reprezentacija Hrvatske i SR Jugoslavije (koju su tada činile Srbija i Crna Gora) posle rata u bivšoj Jugoslaviji i mnogo, mnogo tenzija.

Savićević je davao izjavu jednom novinaru, ispred hotela gde su bili smešteni reprezentativci SR Jugoslavije.

"Ko su oni? Pa, pričamo o Hrvatima, ne o Makedoncima, nemamo šta ponavljati", rekao je Savićević, odgovarajući na pitanje reportera.

"Ti si gov*o!", začuo se glas sa ulice.

"Je**m te u usta te je** u ta usta škrbava, pi*ko jedna! Dođi ovamo, pi*ko jedna, popu*i ga malo, purgeru", uzvratio je spremno Savićević tom muškarcu koji mu je dobacio.

A potom je nastavio izjavu o utakmici, kao da se ništa pre toga nije dogodilo. "... prema tome, šta da ti kažem, to što mislimo mi, a to što misle oni... bitno je da se utakmica završi".

Snimak pogledajte OVDE

Ovaj snimak postao je antologijski i danas se prepričava, a neretko se i upotrebljavaju psovke koje je tada Savićević odgovorio. Ironično, tu psovku su nedavno upotrebile i pristalice Crvene zvezde koja je bila upućena upravo njemu, legendi kluba - Savićeviću, a sve zbog utakmice reprezentacija Crne Gore i tzv. Kosova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Izvor: MN Press/arhiva



Dvadeset godina od pomenute utakmice Hrvatska - SR Jugoslavija, Dejan Savićević je u intervjuu "Nedeljniku" govorio i o toj situaciji, koja je postala "istorijska".   

"Autor tog dokumentarnog filma bio je kod mene dva dana u Beču. Završio sam mu da priča sa Peđnim (Mijatović) roditeljima, da snima po Podgorici... Mi smo igrali u Zagrebu, a njemu niko nije hteo da da intervju od igrača. Ja sam bio na klupi za rezerve i znao sam da neću igrati. On me je zamolio i ja pristanem. Pričam, pričam... i neki čovek počne da me vređa. Okrenem se i vidim - čovek metar i 65. I izleti mi sve to...", rekao je Savićević.

Nastavio je prisećanje:

"Kažem ja tom što je snimao: 'A ovo ćeš otkinuti' (iseći u montaži, op. aut.). On mi kaže: 'Ma, nema problema'. Možete misliti šta sam njemu onda rekao, kad je objavio sve to".

Savićević ne želi da ostane upamćen po tome.

"Dosta je mojih trofeja, utakmica, golova, a treba da me se sećaju kako vređam uličarski. Ali, kad tebe neko uličarski napadne, moraš da reaguješ, a ako ne reaguješ, onda nisi ni čovek", rekao je "Dejo".

Prisetio se još jednog slučaja:

"Isto me je jedan, primitivno doduše, napao zbog Slobe Miloševića (nekadašnji predsednik Srbije i SR Jugoslavije). Te da sam 'Slobino đubre', da sam 'služio Miloševiću'. Ja se okrenem i pitam ga: 'Druže, šta ti je? Ja, koji sam podržao Mila Đukanovića devedesetih, kakve ja imam veze sa Slobom'. Ti si, kaže on, igrao za Slobinu reprezentaciju'. E, ako je to što sam igrao, e onda jesam. Ma, sve su to gluposti".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC