• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za MONDO iz Engleske: Novinar "Sana" o Totenhemu, Zvezdi i Bunji

Autor Jovan Terzić

Martin Lipton, izvještač poznatih engleskih novina sa utakmica Totenhema govorio je za naš portal o predstojećem duelu Lige šampiona.

Teško gostovanje čeka Crvenu zvezdu ovog utorka u 3. kolu Lige šampiona, ali koliko teško?

Totenhem je u krizi rezultata, ali je i aktuelni viceprvak Evrope. Zvezdina igra nije za oduševljavanje, ali ekipa bilježi sjajne rezultate.

Možda će vas zanimati

 O onome što bi moglo da nas čeka u Londonu u utorak od 21.00 razgovarali smo sa Martinom Liptonom, novinarom koji prati Totenhem za čuveni "San" i koji je tokom karijere izveštavao sa pet Svjetskih i četiri Evropska prvenstva, kao i dve Olimpijade.

"U Totenhemu sigurno imaju velika očekivanja od obe utakmice sa Zvezdom. Jasno je da su apsolutni favorit, ali moraće ozbiljno da shvate obje utakmice. Pogotovo drugu, u Beogradu, da im se ne bi dogodilo ono što i Liverpulu, koji je previše opušten otišao u Srbiju", smatra ovaj iskusni engleski novinar, koji je i autor knjige "Vajt Hart Lejn: Slavne godine Sparsa 1899-2017", u kojoj se govori o čuvenom Totenhemovom stadionu koji je nedavno zamijenjen novim.

Lipton se slaže da su londonski "pijevci" u krizi, mada ne misli da će ih to spriječiti da prođu u osminu finala.

"Trebalo bi da Totenhem prođe grupu. Nije dobro počeo, ali ima još dovoljno utakmica da se isprave kiksevi. Prvih 45 minuta protiv Bajerna je bilo odlično, imali su nekoliko prilika, ali je Bajern iz svakog šuta dao gol. Zaslužio je pobjedu u toj utakmici, ali ne tako ubjedljivu kao što je 7:2".

BUNJEVČEVIĆ ME JE PODSEĆAO NA SAUTGEJTA

Jedini igrač koji je nastupao i za Zvezdu i za Totenhem je Goran Bunjevčević. Nažalost, Bunja više nije sa nama, ali sjećanje na sjajnog defanzivca ne blijedi. "Sjećam se Gorana Bunjevčevića. Njegov transfer plaćen je 5.000.000 funti, što je bio veliki novac u to vrijeme. Uvijek me je podsjećao na Gereta Sautgejta. Tehnički je bio odličan, međutim, fizički nije bio dovoljno snažan za Premijer ligu. Za razliku od Nemanje Vidića. To ga je, nažalost, koštalo da više igra, pošto je često bio povrijeđen, ali je nesporno da je bio sjajan igrač", smatra Lipton.

Pitali smo ga u čemu je problem, da li je loše odrađen ljetni prelazni rok ili trener Poketino ne donosi prave odluke ili igrači ne ispunjavaju njegove želje. 


Ili je zaista do navodne seks afere u koju su umiješani djevojka Kristijana Eriksena i njegov saigrač Jan Vertongen.

Na ovo posljednje se samo nasmijao, a zatim rekao:

"Vjerovatno je od svega pomalo. Totenhem ima mnogo odličnih igrača u timu, pa je trener prinuđen da često mijenja. Problem je i to što neki znaju da će uskoro otići iz kluba, pa nisu dovoljno motivisani, dok su neki igrači očekivali da će trener biti smenjen i nisu se nadali da će dobiti podršku klupskog rukovodstva".

Po Liptonovom mišljenju, Maurisio Poketino zaslužuje maksimalno poverenje čelnika kluba.

"Klub želi da zadrži Poketina, data mu je podrška i mislim da je to ispravna odluka. On je potpuno transformisao Totenhem i od osrednjeg tima napravio finalistu Lige šampiona. Zaslužio je povjerenje iako trenutna situacija nije na očekivanom nivou".


Poslije eliminacije iz Liga kupa od četvrtoligaša Kolčestera, "pijevci" su pobijedili Sautempton 2:1, ali su onda "očerupani" u duelu sa Bajernom - i to kod kuće (2:7) - pa ih je pobijedio i Brajton (3:0), a u subotu je bod iz Londona odnio Votford (1:1).

"Igra protiv Brajtona bila je najgora Totenhemova u posljednjih pet godina, tako da sada očekujem reakciju. Raduje što se Kejn nalazi u dobroj formi, odigrao je odlično i za reprezentaciju, dao dva gola, pa se očekuje da brzo 'proradi' i ostatak tima", najavio je Lipton u razgovoru koji smo vodili pred duel sa Votfordom, tako da mu se očekivanja i nisu baš ostvarila.

Nadamo se da neće Zvezda biti ta koja će dobiti ceh za sve prethodne neuspjehe Poketinovih izabranika u posljednje vrijeme.

"Teško je porediti timove, Totenhem je mnogo bogatiji i mnogo više ulaže u igrački kadar, ali sigurno da Zvezda ima dobar tim čim se nalazi tu gdje je. Sjećam se Marina. Nije mnogo igrao u Čelsiju, ali sada je glavni igrač Crvene zvezde i sigurno će biti jako motivisan da se pokaže u najboljem svjetlu na ovom gostovanju", smatra naš kolega.

"SAMO ŠTO NISAM ZAPLAKAO NA NOVOM STADIONU".

Martin Lipton je napisao knjigu o "Vajt Hart Lejnu", ali daleko od toga da je ravnodušan kada je u pitanju novi Totenhemov stadion. "Nevjerovatan stadion! Jako dugo idem na utakmice, ali kada sam prvi put kročio na ovaj stadion, samo što nisam zaplakao. Vidjećete i sami kada dođete na utakmicu. Taj stadion je simbol kluba. 'Vajt Hart Lejn' ima posebno mjesto u mom srcu, ali ovo je korak u budućnost. Totenhem mora da ima ovakav stadion da bi bio konkurentan drugim velikim klubovima. Ono što je jako bitno, to je činjenica da se klub nije selio. 

Crvena zvezda i Totenhem već su odmjeravali snage kroz svoju istoriju. Bilo je to 1972. godine u dvomeču osmine finala UEFA kupa.

"Pijevci" su slavili 2:0 u Londonu, a crveno-bijeli 1:0 u Beogradu. 

"Gledao sam golove sa Zvezdine utakmice protiv Olimpijakosa, a baš ovih dana sam pustio i 'hajlajtse' mečeva iz 1972. I dalje ne znam kako je u beogradskom revanšu ostalo samo 1:0 pored svih šansi koje je Zvezda imala. Bio je to odličan tim", prisjetio se Lipton i dodao: 

"Srbija i danas ima veoma talentovane igrače, ali je problem što zbog ekonomske situacije jako brzo odlaze iz zemlje. Žao mi je što je tako, jer onda i reprezentacija pati iako ima jako dobrih igrača u njoj. Nije mi jasno kako je hrvatska reprezentacija toliko bolja, kada razlika u kvalitetu nije velika".  

Gostovanje Zvezde u Londonu ovog utorka ne privlači toliku pažnju engleske javnosti kao prije dvije godine kada je domaćin bio Arsenal zbog činjenice da je navijačima crveno-bijelih zabranjena prodaja ulaznica za duel sa Totenhemom, te ih neće biti u velikom broju na stadionu.

Baš kao i prije godinu dana u Liverpulu.   

"Šteta je što neće biti i Delija, jer su gostujući navijači važan dio fudbala i doprinose atmosferi. Znam da ih je bilo mnogo protiv Arsenala i sigurno bi opet došli u velikom broju, ali UEFA mora na neki način da uvede red na tribine", zaključio je naš sagovornik.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC