• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 EURO 2020 kvalifikacije BiH Italija UŽIVO
 EURO 2020 kvalifikacije BiH Italija UŽIVO

''Azuri'' nemilosrdni u Zenici: Manćinijev tim potvrdio klasu

Reprezentacija Italije zadržala je stoprocentnu uspješnost u grupi J kvalifikacija za EURO 2020 savladavši u Zenici ekipu BiH rezultatom 0:3

U meču bez rezultatskog značaja kako za jedne, tako i za druge, večeras su se u Zenici sastali BiH i Italija. Gostujući sastav, zahvaljujući perfektnom nizu u prethodnih osam kola, još ranije je obezbijedio plasman na EURO 2020, dok su ''zmajevi'' tokom dana ostali i bez posljednjeg promila šanse za taj uspjeh, s obzirom da su Finci rezultatom 3:0 savladali Lihtenštajn i obradovali naciju prvim odlaskom na jedno veliko takmičenje.

U takvoj postavci stvari, bolje su se snašli Manćinijevi igrači, koji su istim rezultatom došli do trijumfa nad bh. reprezentacijom, kojoj ostaje mogućnost da se u martu sljedeće godine, kroz baraž Lige nacija, bori za mjesto među evropskom elitom...

BiH – ITALIJA 0:3 (0:2)
/Aćerbi 21, Insinje 37, Beloti 53/

Ovom pobjedom Italijani ne samo da su zadržali maksimalan procenat uspješnosti u grupiJ (devet pobjeda), uz impozantnu gol-razliku (28:3), već su postali i novi heroji nacije!

Naime, nikad nijedna generacija fudbalera sa ''čizme'' nije uspjela da ''spoji'' deset pobjeda, a to je pošlo za rukom igračima kojima komanduje Roberto Manćini i koji, bez ustezanja može da se konstatuje, važe za jednog od glavnih favorita za tron na predstojećem šampionatu Starog kontinenta!

BiH je na krilima skoro do posljednjeg mjesta ispunjenog Bilinog polja ''pokazala zube'' i zaprijetila gostima u prvih 15 minuta, ali Italijani ne bi bili to što jesu da se nisu brzo oslobodili pritiska ''zmajeva'' i vrlo brzo preokrenuli tok stvari onako kako im odgovara.

Preuzeli su Manćinijevi puleni kontrolu nad utakmicom i već u 21. minutu došli do prednosti. Federiko Bernardeski je u prvih 20-ak minuta dobro djelovao po desnoj strani, ali je kod vodećeg gola Italijana član Juventusa ''probio'' lijevu stranu bh. tima, uposlivši Nikola Barelu, koji ostavlja loptu za Frančeska Aćerbija.

Dribling, precizan šut – Ibrahim Šehić je bio nemoćan...

Reprezentacija BIH je večeras upisala prvi poraz na ''Bilinom polju'' još od septembra 2014. godine. Tad je u Zenici, u kvalifikacijama za EURO 2016, trijumfovao Kipar rezultatom 1:2.

Osam minuta prije odlaska na odmor, Lorenco Insinje je uduplao prednost na asistenciju Belotija, koji je svoju partiju krunisao pogotkom u 53. minutu, kada je odličnim udarcem matirao istrčalog i neodlučnog Šehića za konačnih 0:3.

BiH se tako na neslavan način oprostila od domaće publike u ovom kvalifikacionom ciklusu, a isti će zaključiti 18. novembra, kada će gostovati Lihtenštajnu.

GRUPA J – 9. kolo

Jermenija – Grčka 0:1 (0:1)
/Limnios 35/

Finska – Lihtenštajn 3:0 (1:0)
/Tuominen 21, Puki 64 pen, 75/

BiH – Italija 0:3 (0:2)
/Aćerbi 21, Insinje 37, Beloti 53/

TABELA: Italija 27, Finska 18, Grčka 11, Jermenija 10, BiH 10, Lihtenštajn 2.

Autor mondo.ba
22:39

Kraj utakmice

Završen je meč u Zenici, Italijani su trijumfovali rezultatom 0:3...

22:34

Manćini promijenio golmana!

Selektor Italije izvršio je dvije izmjene u finišu meča. Umjesto Lorenca Insinjea, na terenu je Gaetano Kastrovili, a ''izvadio'' je i Điđija Donarumu, te među stative poslao Pjerluiđija Golinija.

22:32

Užasan pokušaj Hodžića

Izuzetno loš pokušaj Armina Hodžića pet minuta prije kraja... Našao se bh. fudbaler na pet metara iskosa od gola Italijana, ali je loptu poslao - nebu pod oblake!

22:24

Žuti karton za Kovačevića

Prvi igrač sa žutim kartonom u BiH postao je Adnan Kovačević, zbog prekršaja nad Andreom Belotijem.

22:21

Bernardeski na klupu ispraćen aplauzima

Posljednjih 15 minuta, na terenu će provesti Stefan El Šaravi, koji mijenja Federika Bernardeskija, kojeg je publika na ''Bilinom polju'' ispratila aplauzom.

U ekipi BiH, umjesto Miralema Pjanića, koji se žalio na povredu, u igri je Mato Jajalo.  

22:15

22:11

Drugi žuti karton za ''azure''

U ekipi Italije, u 65. minutu, javnu opomenu je dobio Leonardo Bonući. To je drugi žuti karton za Italijane – prvi je, podsjetimo, dobio Federiko Bernardeski još u prvom poluvremenu.

22:08

Dupla promjena u bh. sastavu

Dvostruka izmjena u reprezentaciji BiH u 61. minutu. Umjesto Edina Višće i Muhameda Bešića, kojeg je publika na klupu ispratila salvom zvižduka, na terenu su Armin Hodžić i Elvis Sarić.

22:05

Kvržićev pokušaj

Pokušao je sad član Rijeke da ugrozi Donarumu, ali to nije prošlo uspješno.

22:01

Navijači razočarani i ogorčeni

U ovim trenucima mnogo je povika sa tribina razočaranih bh. navijača, a na meti su kako igrači, tako i selektor Prosinečki...

22:00

0:3 na semaforu ''Bilinog polja''

GOOOL, Italija ima ogromnih 0:3!

Asistent kod drugog gola Italijana Andrea Beloti prihvatio je jednu loptu koju je sa gostujuće polovine uputio Nikola Barela, a potom odličnim udarcem prevario istrčalog Šehića i ''ispisao'' 0:3 na semaforu!

21:50

Počelo drugo poluvrijeme

Prije nekoliko trenutaka startovalo je drugih 45 minuta na ''Bilinom polju''...

21:47

21:36

Kraj prvog poluvremena, 0:2

Završeno je prvo poluvrijeme utakmice na zeničkom ''Bilinom polju'' - Italijani vode 0:2 golovima Frančeska Aćerbija i Lorenca Insinjea...

Dobro su puleni Roberta Prosinečkog krenuli u meč, atakovali ka golu u prvih petnaestak minuta, a onda su ''azuri'' pokazali zašto su bez poraza u ovoj kvalifikacionoj grupi. U potpunosti su Manćinijevi igrači preuzeli kontrolu nad dešavanjima na terenu, iskoristili dvije greške bh. defanzivaca i na odmor otišli pri ubjedljivoj prednosti...

21:29

Neće lopta u gol...

U sjajnoj šansi se našao defanzivac Korone Adnan Kovačević, ali je Đanluiđi Donaruma, zajedno sa defanzivnom linijom, otklonio opasnost ispred gola. Odlična je to prilika bila za bh. tim da se vrati u utakmicu odmah nakon drugog primljenog pogotka...

21:26

Insinje za 0:2!

GOOOL! Italijani su uduplali prednost!

Andrea Beloti je dobro djelovao po desnoj strani terena, a potom ostavio loptu za Insinjea, koji ''lukavo'' šutira i u 37. minutu primorava Šehića na kapitulaciju. 

''Azuri'' grabe ka devetoj pobjedi u kvalifikacijama i desetoj u nizu u zvaničnim utakmicama...

21:23

I opet taj pas...

Na isteku 36. minuta, mogla je BiH ponovo da iskreira dobru priliku, ali Krunić nije na pravi način poslao loptu ka Džeki...

21:20

21:19

U kornerima - 5:4

Do sad je izvedeno devet kornera, a u prednosti su bh. reprezentativci.

21:15

21:12

Bernardeski ''požutio''

Prvi žuti karton na utakmici pokazan je jednom od najboljih pojedinaca u taboru Italijana na večerašnjoj utakmici.

21:10

Vode Italijani

GOOOL!

Od 21. minuta, Italija vodi na ''Bilinom polju''!

Bernardeski je sad napravio pometnju na lijevoj strani, uposlivši potom Nikola Barelu koji je ostavio loptu za Frančeska Aćerbija koji se driblingom oslobađa čuvara i lako pogađa mrežu iza Šehićevih leđa!

21:06

Šansa za Bernardeskija

Italijani su se oslobodili početnog pritiska bh. reprezentacije i polako uspostavljaju kontrolu. U 18. minutu Bernardeski se ubacio iz drugog plana, ali je Šehić bio na mjestu.

21:03

Evo i Italijana

Prvi put su se večeras ''javili'' Italijani - i odmah izgledna šansa, u 15. minutu!

Federiko Bernardeski je sa desne strane odigrao povratnu loptu u sredinu za Lorenca Insinjea koji šutira, ali se Zoran Kvržić beskompromisno postavio i odličnim ''blokom'' spriječio goste da eventualno duđu do vođstva u Zenici!

20:59

Pokušaj kapitena!

Pokušao je u 13. minutu Edin Džeko sa distance, odlučio se na šut sa više od 30 metara, ali Donaruma nije ''spavao''.

20:56

Bičakčić!

Nakon prvog kornera za BiH, Ermin Bičakčić je bio u stopostotnoj šansi - šutirao je glavom, a čuvar mreže Milana Điđi Donaruma izbacio loptu krajnjim naporom preko gola!

Bosna i Hercegovina nošena velikom podrškom publike za sad bolja od Manćinijevog tima...

20:54

Ponovo je falio dobar završni pas

Opet je BiH krenula u atak, ali opet završni pas nije bio onakav kakav navijači očekuju. Sa loptom je bio Muhamed Bešić, ali je pogriješio...

20:49

BiH prijeti!

Počela je utakmica, a ''zmajevi'' su zaprijetili već nakon 30 sekundi!

''Slavljenik'' Višća je povukao loptu, a potom odugovlačio sa pasom prema Džeki, pa se napadač Rome našao u ofsajdu. 

Mogla je to da bude dobra šansa za domaće!

20:47

Jubilej Edina Višće

Sadašnji član Bašakšehira večeras igra jubilarni, 50. meč u dresu reprezentacije BiH.

20:42

Sjajna atmosfera u Zenici!

Stadion ''Bilino polje'', uprkos činjenici da bh. tim više nema šansu da se kroz kvalifikacije domogne plasmana na EURO 2020, ispunjen je skoro do posljednjeg mjesta!

20:38

Sastavi ekipa

Selektori Prosinečki i Manćini su na teren od prvog minuta poslali sljedeće igrače:

BiH: Šehić, Bičakčić, Kvržić, Kolašinac, Bešić, Višća, Pjanić, Džeko, Cimirot, Kovačević, Krunić

ITALIJA: Donaruma, Emerson, Tonali, Florenci, Žoržinjo, Beloti, Insinje, Aćerbi, Barela, Bonući, Bernardeski.

20:36

Italijani i potraga za rekordom

Igrači kojima komanduje Roberto Manćini su na posljednjih devet utakmica upisali isto toliko pobjeda i izjednačili rekord generacije iz 1939. godine, koju je trenirao dvostruki svijetski prvak (1934. i 1938.) Vitorio Poco.

Manćinijev tim ima šansu da postane PRVI kojem je pošlo za rukom da naniže bar deset trijumfa, a o tome više pročitajte OVDJE.

20:31

Finci slave - prvi put na velikom takmičenju!

Finska je večeras ''opijena'' fudbalskim slavljem - seniorska reprezentacija je PRVI PUT izborila nastup na jednom velikom takmičenju!

Izabranici Markua Kanerve rutinski su savladali Lihtenštajn (3:0) i ''zmajevima'' odmakli na nedostižnih osam bodova, pa će tako puleni Roberta Prosinečkog svoju ''ulaznicu'' za smotru najboljih evropskih fudbalskih selekcija tražiti u martu, kroz baraž Lige nacija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije