• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ono što nisu uspjeli Litmanen i Hipija, jeste Puki – Finska ide na EURO!

Autor mondo.ba

Finska pobjedom nad Lihtenštajnom izborila plasman na svoje prvo veliko takmičenje! Puki i društvo igraće na EURU, Norveška lako protiv Farskih ostrva, ali čeka (k)iks Rumunije i Švedske.

SUOMI, SUOMI... čuće se sljedećeg ljeta sa tribina tokom Evropskog prvenstva.

Možda će vas zanimati

 Prvi put u istoriji reprezentativci Finske igraće na EURU, pošto su pobjedom 1:0 nad Lihtenštajnom definitivno obezbijedili drugo mjesto na tabeli Grupe J, ispred Grčke, Jermenije, BIH i Lihtenštajna, koji se u petak držao do 20. minuta.

Već u sljedećem minutu Finska je probila blok crveno-plavih, koji su se u pojedinim trenucima branili sa desetoricom u šesnaestercu, a Jase Tuominen postigao svoj prvenac u dresu Finske.

Nakon 1:0 na poluvremenu, stvari je u svoje ruke uzeo Timu Puki i sa dva pogotka u nastavku ispisao najsjajnije stranice u istoriji finskog fudbala.

 Finska – Lihtenštajn 3:0 (1:0)
/Tuominen 21, Puki 64 penal, 75/

Finska je tako konačno izborila plasman na jedno veliko takmičenje poslije „bezbroj“ kvalifikacionih ciklusa i generacija igrača koje su propustile da se upišu u istoriju.

Nije to uspjelo ni možda najboljoj generaciji Finske sa Jarijem Litmanenom i Samijom Hipijom, fudbalerima koji su osvajali Ligu šampiona, ali su velika reprezentativna takmičenja pratili samo preko TV ekrana.

Selekcija u kojoj su bili i Anti Niemi, Timu Tainio i Mikael Forsel nije se proslavila u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002 koje je završila na trećem mjestu u grupi. Ništa bolje Finci nisu prošli ni u kvalifikacijama za EURO 2004. Završili su četvrti, iza Italije, Velsa i tadašnje Srbije i Crne Gore, koja ih je porazila 2:0 na startu kvalifikacija golovima Kovačevića i Mijatovića, a potom doživjela debakl 3:0.

Nekoliko puta u istoriji Finska je zaustavljena samo korak od velikog takmičenja. Evropsko prvenstvo 1980. izmaklo im je za JEDAN bod, Mundijal 1986. za dva, a samo jedan gol dijelio ih je od plasmana na EURO 2008. U kvalifikacijama u kojoj su se ponovo sastali sa „orlovima“ i upisali poraz i remi, Fincima je bila potrebna pobjeda u Portugalu u posljednjem kolu, ali je taj duel završen bez golova i Kristijano i društvo otišli su na EURO.

Nakon bezuspješnih pokušaja da se dokopaju velikih takmičenja mijenjali su se selektori, jedno vrijeme bio je tu i Roj Hodžson, a onda je u decembru 2016. godine na klupu "sova“ sjeo Marku Kanerva, kojme je dva puta prije toga povjerena uloga privremenog selektora.

U naredne tri godine Kanerva je stvorio vrlo dobar tim od igrača koji uglavnom nastupaju u skandinavskim ligama i Holandiji, a samo četvorica u „Ligama petice“.

Prvo ime ove selekcije je napadač Norvič sitija Timu Puki koji je protiv Lihtenštajna stigao do učinka od 24 postignuta gola u reprezentativnom dresu. Ispred njega je samo legendarni Jari Litmanen sa 32.

Osam golova Puki je postigao u kvalifikacijama za EURO 2020, koje su Finci počeli porazom 2:0 od Italije, a onda upisali tri pobjede identičnim rezultatom protiv Jermenije, BIH i  Lihtenštajna, da bi potom u vrlo važnom meču savladala Grčku minimalnim rezultatom.

Nade Finaca za istorijski plasman na EURO pomalo su uzdrmali porazi od Italije i BIH, ali je onda Finska sa 3:0 savladala Jermeniju i stigla do "meč lopte“ koju je iskoristila u petak uveče.

Selekcija Finske obezbijedila je drugo mjesto u Grupi J iza Italije, a ispred Grčke koja je danas savladala Jermeniju 1:0, te BIH, koja večeras igra protiv Italije meč bez rezultatskog značaja.

Plasmanom na EURO 2020 selekcija Finske "ispala" je iz plej-ofa Lige nacija, pa će umjesto nje protivnik Škotske u plej-ofu biti reprezentacija Bugarske.

 Norveška je lako i ubjedljivo pobijedila Farska ostrva, ali trijumf 4:0 ne donosi mnogo, ukoliko joj se ne poklope rezultati na ostalim utakmicama grupe F, odnosno na meču Rumunija – Švedska koji je na rasporedu od 20.45 časova.

Pobjeda bilo koje od ove dvije selekcije znači da Norveška i definitivno otpada iz borbe za drugu poziciju, dok bi ih remi ostavio u igri, ali pod uslovom da i Rumunija i Švedska ne pobijede u posljednjem kolu.

Takav ishod možda je i realan za Rumune koji će igrati protiv Španije, koja bi večeras protiv Malte i matematički trebala da obezbijedi prvo mjesto, ali teško je vjerovati da Švedska neće pobijediti Farska ostrva.

EURO 2020, kvalifikacije

Grupa J

Jermenija – Grčka 0:1 (0:1)
/Limnios 34/

Finska – Lihtenštajn 3:0 (1:0)
/Tuominen 21, Puki 64 penal, 75/

Od 20.45

BIH – Italija

TABELA: Italija (-1) 24, Finska 18, Grčka 11, Jermenija 10, BIH (-1) 10, Lihteštajn 2

Parovi posljednjeg kola: Grčka – Finska, Lihtenštajn – BiH, Italija - Jermenija

Grupa F

Norveška – Farska ostrva 4:0 (2:0)
/Reginiusen 4, Fosum 8, Sorlot 62, 65/

Od 20.45

Rumunija – Švedska

Španija – Malta

TABELA: Španija 20, Švedska 15, Rumunija 14, Norveška (+1) 14, Farska ostrva (+1) 3, Malta 3

Parovi posljednjeg kola: Malta – Norveška, Španija – Rumunija, Švedska – Farska ostrva

Grupa D

Od 20.45

Danska – Gibraltar  

Švajcarska – Gruzija

Isrska slobodna

TABELA: Irska 7 12, Danska 12, Švicarska 11, Gruzija 8, Gibraltar 0

Parovi posljednjeg kola: Irska – Danska, Gibraltar - Švajcarska

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC