• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milošević o važnom savjetu ser Aleksa i klopovskoj filozofiji Partizana

Autor Mladen Šolak

Trener crno-bijelih održao posećeno predavanje trenerima u Beogradu. Govorio o svojim princima, formiranju fudbalske filozofije i o "dvije najveće boljke srpskog fudbala".

 Savo-Milosevic-Partizan-predavanje-trenerima-Aleks-Ferguson-Jirgen-Klop-filozofija-stil-igre Izvor: MONDO/ Mladen Šolak

Savo Milošević završio je prošlog vikenda svoju prvu "punu" polusezonu na klupi Partizana, a ujedno i prvu u ulozi šefa stručnog štaba.

Poslije velike igračke karijere i višegodišnjeg rada u Fudbalskom savezu Srbije na mjestu direktora, on je prošlog proljeća prihvatio poziv crno-bijelih i počeo da stvara Partizan po svojoj zamisli.

Minule sezone osvojio je Kup, ove uveo ekipu u grupnu fazu Lige Evrope i minuti su ga dijelili od evropskog proljeća. Zato će Milošević 2019. pamtiti po uspješnom trenerskom početku, a godinu na izmaku završio je i današnjim predavanjem kolegama u organizaciji Centra za edukaciju fudbalskih trenera FSS.

Možda će vas zanimati

U beogradskom hotelu "Mladost", on je napravio kratak osvrt na svoje odluke, principe i na stečena iskustva u ovoj godini. Počev od donošenja odluke da postane trener..

"Moram reći da je iskustvo rada kao direktor mladih kategorija FSS jedno od ključnih stvari zbog kojih sam se opredijelio za trenerski posao. Proces stvaranja fudbalera je jako delikatan. Ne možete vjerovati koliko je bitno da znate proces šta se sve dešavalo u njihovom razvoju od 10. do 18. godine. I kada birate igrače, morate znati njihove vrline, mane i procjena mora biti jako ispravna. Sve što pogrešite vidjeće se na terenu".

"Takođe, u odluci mi je pomogao i moj rad u UEFA, gdje sam bio u komisiji za omladinski fudbal i u tehničkoj komisiji UEFA. Analizirao sam utakmice Lige šampiona i Lige Evrope, do 2016. sam analizirao EURO u Francuskoj sa najvećim stručnjacima i između ostalog predsjednik komisije bio je Aleks Ferguson i imao sam privilegiju da lično s njim analiziram utakmice. Dakle, i to što sam prisustvovao izvoru fudbalskih informacija u Evropi i što sam mogao da pratim trendove i razvoj igre, dovelo je do toga da odlučim da se bavim trenerskim poslom".

Partizanov trener posebno pamti jedan savjet koji je dobio od čuvenog "ser Aleksa".

"Ferguson mi je rekao jako bitnu stvar, da ako hoćete da analizirate igrača na osnovu samo jedne stvari, to je njegov prvi dodir. U tome vidite sve - i kako se namjestio i kako je primio loptu i da li je imao ideju šta će dalje.. Sve je to prvi dodir. Sve to nas navodi na razmišljanje koliko je brzina važna i to ne samo brzina trčanja već i donošenja odluka, izvođenja tehničkih elemenata...".

Objašnjavajući svoj trenerski pristup, Milošević kaže da još nije izgradio svoju "fudbalsku filozofiju".

"Nemam još fudbalsku filozofiju, imam je u obrisima. To je možda nešto do čega jednog dana možda uspijem da dođem. Ključ mog fudbalskog razmišljanja rekao sam odmah na početku. Ko je htio da sluša, mogao je da čuje odmah da ću insistirati na brzini i da ću probati da igru FK Partizan koliko je moguće približim evropskoj igri".

Poznati treneri u publici - Tumba, Grof, Stanoje...

Predavanjima trenera "vječitih rivala" u Beogradu prisustvovali su Ljubiša Tumbaković, Marko Pantelić, Ljupko Petrović, Aleksandar Stanojević, Miodrag Božović, Darko Tešović, Gordan Petrić, profesor Aleksandar Janković, Zoran Bata Mirković, Radovan Ćurčić, Milovan Rajevac, Zoran Popović, Milovan Đorić, Lazar Veselinović, Bratislav Živković, Dragan Aničić, Neško Milovanović, Zoltan Sabo, Predrag Rogan, Dragan Ivanović, Bane Vukašinović...

Kada "vrati film" na početak sezone, Milošević kaže da mu je bilo jako teško da poslije osvojenog Kupa napravi radikalnu promjenu i da "precrta" 10 igrača. Ipak, naglasio je da su te promjene bile neophodne.


"Ne smijete da budete subjektivni. U junu smo precrtali 10 igrača i to nije mala stvar. Ljudski, možete da pretpostavite koliko je meni bilo teško da im to kažem u oči. Ti su momci dobri profesionalci, fudbaleri i nemaju neku veliku krivicu. To nije bilo lako, ali bilo je potrebno da se donese ta odluka".

Promjene u radu, koje je tokom ljeta uveo sa saradnikom za pripremu igrača, profesorom Markom Stojanovićem, nazvao je "revolucionarnim".

"Insistirali smo na snazi. Na brzinu ne možete da odgovorite sporošću. Ne možete da pošaljete na vuka jagnje ili ovcu. Da bismo se približili evropskom fudbalu, prva ideja je bila da povećamo brzinu. A prije toga je bilo potrebno da se fizički pripremimo. Da bismo još pojačali efekat brzine, morali smo da budemo dobro 'namješteni', da smanjimo distancu".

Prema Miloševićevom mišljenju, srpski fudbal ima dva lako uočljiva, najveća problema.

"Godinama sam govorio da su dvije najveće boljke srpskog fudbala - duel igra i ničija lopta. I kada smo uspjeli da povećamo brzinu i da skratimo distance povećali smo agresiju, a sa tim i broj duela, broj oduzetih lopti... Kada to saberete, dođemo do toga da je veći broj postignutih golova iz pozitivne tranzicije, pri oduzetoj lopti na sredini ili na protivničkom dijelu i završnici. Do toga nismo došli slučajno".

Milošević je naglasio da su osnovni principi moderne igre - trka, agresija, duel, borba za 'drugu loptu' i insistiranje na kratkoj distanci. "Ti principi se ne mijenjaju, bez obzira na protivnika i oni važe protiv koga god da igramo. Bez tih principa nema iole ozbiljnog fudbala".

"Najbitnija stvar je selekcija, morate da birate igrače koji to mogu da izvedu. Zato smo se borili da dovedemo brze igrače, da imamo eksplozivnost. Ne možete na Mars sa fićom. Zato je najbitnije bilo selektirati takve igrače i mislim da smo u dosta utakmica pokazali da smo uspjeli da malo bolje izbalansiramo te brzine".

Milošević i saradnici ulažu napor da crno-bijeli igraju direktan fudbal, po uzoru na Liverpul.

"Mi smo ekipa koja voli posjed, a opet smo i direktna ekipa i više se može pričati o klopovskoj filozofiji. Najbolje utakmice smo odigrali u onima u kojima smo se opredijelili da nemamo posjed. Dakle, određujete se na osnovu protivnika. Protiv AZ-a smo imali posjed 35 ili manje odsto. To su taktičke finese i to je u najkraćem suština".

S obzirom na i dalje jak utisak revanša protiv AZ-a i pada u finišu, kolege su pitale Miloševića za taktičku pripremu tog meča i za izmjene uoči finiša.

"Što se tiče zamjena, moja je odgovornost uvijek i oko toga nema nikakve priče. Nisam htio da tražim olakšavajuću okolnost i mislim da je način na koji smo primili prvi gol bio žestok udarac. Da smo primili gol iz prethodne prečke, ne bi bio takav efekat. Ekipa je otišla psihološki 'dole' u tom momentu". 

Milošević je objasnio i dodatni uzrok tog pada.

"Znamo objašnjenje, a to je da smo doveli ekipu do određenog limita. Igrali smo iznad svojih mogućnosti i imali smo faze u kojima smo padali. Nemoguće je da pet mjeseci izdržite u kontinuitetu, a padovli su nam bili strmoglavi. Kad se igrači naviknu na te brzine, onda ćemo u većoj mjeri moći da se suprotstavimo ozbiljnim ekipama. To je put".


Takođe, trener crno-bijelih govorio je i o taktičkom pristupu toj utakmici. Na tom mhestu je još jednom podvukao da je njegov zadatak bio da preuzme odgovornost i da sačuva ekipu, koja je do pred kraj "perfektno" radila dogovoreno.

"Svhesno smo AZ-u prepustili poshed, jer su u zadnjoj liniji 'namhešteniji'. Prepustili smo im poshed i znali da pri svakoj oduzetoj 'drugoj' lopti imamo dovoljno brze igrače da dođemo 'gore'. Tako smo direktno dali gol, a drugi smo dali tako što smo prepoznali kad da igramo visok pritisak. Naravno, taj taktički plan je suština svega i igrači su ga prepoznali i ispoštovali 85 minuta do perfekcije. Dali su maksimum i bilo je logično da preuzmemo odgovornost".

"Trebali su nam igrači i za poslije tog meča. I još nam trebaju", dodao je Milošević uz osmijeh i tako završio prvi dan seminara, u kojem je zanimljivo predavanje održao i Zvezdin trener, Vladan Milojević.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC