• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda u 2019: Titula, elita, Miloje, Deki... Ali i "pojačanja", 0:6...

Autor Jovan Terzić

Iza crveno-belih je još jedna prilično zanimljiva godina. Prisetimo se šta se sve dešavalo.

 FK Crvena zvezda u 2019. događaji Izvor: MONDO/MN Press

U 2019. godini fudbaleri Crvene zvezde ponovili su uspehe iz 2018. - osvojili titulu u prvenstvu Srbije i plasirali se u Ligu šampiona - međutim, kraj godine doneo je jednu veliku promenu.

Sa klupe je otišao Vladan Milojević, najuspešniji trener crveno-belih u 21. veku i jedan od najuspešnijih u, sada već 75-godišnjoj, istoriji kluba. Umesto njega je angažovan Dejan Stanković, ljubimac navijača i svetski poznato ime, ali bez trenerskog iskustva.

Videćemo šta će ova promena doneti i hoće li klub nastaviti stazom koju je utabao Milojević sa svojim saradnicima, a dok čekamo, evo i podsećanja na najznačajnija dešavanja vezana za Crvenu zvezdu u godini za nama.

Kao i 2018, MONDO je ponovo bio redovan putnik po Evropi sa crveno-belima...

JANUAR

- Godinu smo započeli intervjuom sa jednim od pomoćnika Vladana Milojevića - Milanom Kosanovićem, koji je rezimirao 2018. i pričao o duelima sa Liverpulom, Pari Sen Žermenom, Napolijem...

- Nažalost, 5. januara dočekala nas je vest da je preminuo Dragoslav Šekularac, legendardni dribler i druga "Zvezdina zvezda". Jedan od najboljih fudbalera kroz istoriju ne samo naše zemlje, već čitave Evrope.

- Na Božić smo objavili intervju sa Dejanom Joveljićem, kog smo posetili u rodnoj Bijeljini. Mladi napadač je u međuvremenu, sredinom juna, prešao u Ajntraht Frankfurt.

- Miloš Vulić je i zvanično promovisan u novog fudbalera crveno-belih, a Miloš Degenek otišao u Al Hilal iz Saudijske Arabije.

- Nekoliko dana kasnije angažovan je još jedan igrač kruševačkog Napretka, Aleksa Vukanović, dok je Nikola Stojiljković prešao u Majorku.

- Slavoljub Srnić je ostvario transfer u španski Las Palmas, a Dejan Meleg prosleđen na pozajmicu u grčki Levadijakos. Od letos je u niškom Radničkom, takođe privremeno.

- Zoran Popović je sjajnim odbranama na pripremama u turskoj pokazao da je adekvatna zamena Milanu Borjanu.

- Poslednjeg dana januara, Marko Marin je otkrio da je u dogovoru sa klubom odbijena fantastična ponuda iz Katara za njegov transfer.

FEBRUAR

- Stari poznanik Ludogorec je savladan 3:1 u Antaliji, a bugarski klub ponovo će biti rival crveno-belima ove zime, takođe u poznatom turskom letovalištu (1. februar).

- Drugog dana drugog meseca u godini saopšteno je da će Milan Borjan produžiti ugovor. Istog dana stigla je i informacija da su Milan Gajić i Mirko Ivanić prihvatili da potpišu za crveno-bele.

- Husref Musemić je poželeo titulu svom bivšem klubu...

- Ričmond Boaći nam je pričao o novoj frizuri, kao i zašto je izabrao Zvezdu pre Španije kada je 2017. došao iz italijanske Latine.

- Tokom zimskih priprema u Turskoj prvi put su se pojavile priče o mogućem odlasku Vladana Milojevića, kojih je do kraja godine i konačnog rastanka bilo sve više... Tada, međutim, nije želeo da govori na temu navodne ponude iz Saudijske Arabije.

- Nenad Milijaš je gostujući u podkastu "Sve u 16" dao jedan od svojih poslednjih intervjua kao fudbaler Crvene zvezde. Po završetku sezone je ozvaničio kraj karijere i posvetio se trenerskom poslu. Bio je u stručnom štabu Vladana Milojevića, a gledaćemo ga i uz Dejana Stankovića.

Mondo podcast Sve u 16 - gost Nenad Milijaš - YouTube VIDEO
Izvor: MONDO

- Tokom vožnje kroz Beograd u crveno-belom tramvaju, 15. februara, Branko Jovičić je potvrdio da je produžio ugovor.

- U prvoj takmičarskoj utakmici 2019. godine, Vojvodina je ubedljivo savladana (4:0). Potom je savladan i Radnik iz Surdulice (1:0).

- Marko Gobeljić je obnovio ugovor, a Nikola Krstović iz Zete potpisao za Zvezdu.

- Prvi stranac kapiten u istoriji kluba, Mičel Donald, posetio je trening nekadašnjih saigrača 25. februara.

- Uoči 159. "večitog derbija" najavljen je dolazak Dejana Stankovića na stadion "Rajko Mitić". Pitanje da li je već tada imao u planu da postane trener...

MART

- Duel sa Partizanom, 2. marta na "Marakani", završen je bez pobednika - 1:1.

- Mladost je savladana u Lučanima 3:1, a igrači su na Dan žena, 8. marta, delili ruže po Beogradu.

- Protiv Zemuna, 9. marta, upisana je pobeda 4:0 i obeležen 49. rođendan Vladana Milojevića. Bila je to 52. uzastopna pobeda crveno-belih u domaćem prvenstvu, što je nacionalni rekord.

/Zvezdin put do rekorda: Spartak najčešća žrtva/

- Mladi levi bek, Aleksa Terzić, prodat je Fiorentini.

- Marko Marin je produžio ugovor do juna 2021, a zatim i Milan Rodić na godinu dana duže.

- U četvrtfinalu Kupa Srbije savladan je Radnik 2:1, a zatim i Rad u prvenstvu 3:0. Bila je to 100. utakmica Vladana Milojevića na klupi crveno-belih.

- Za kraj meseca, Mačva je pobeđena 2:1, a bio je to Milojevićev duel sa kumom na klupi gostiju iz Šapca, Darkom Tešovićem.

APRIL

- U pobedi protiv OFK Bačke (3:1), Vujadin Savić je postigao svoj prvi gol za Zvezdu u takmičarskoj utakmici. Filip Stojković je, međutim, rekao da mu ne priznaje pogodak.

- Pobedom nad novosadskim Proleterom (4:0) napravljena je uvertira u plej-of, a utakmicu je obeležio fenomenalan gol Marka Marina.

- U derbiju za titulu, Radnički iz Niša 13. aprila rutinski je savladan 3:0, a zatim je Mladost iu Lučana ubedljivo pobeđena u prvoj utakmici polufinala Kupa (4:1).

- Nizu igrača koji su početkom 2019. produžili ugovore pridružio se i Dušan Jovančić.

- Posle 57 utakmica bez poraza u Superligi, stigao je kraj fantastične serije. Čukarički je 20. aprila slavio na Banovom brdu 3:2.

- Prekid pobedničkog niza nije poremetio Zvezdine fudbalere, koji su pet dana kasnije savladali Partizan 2:1 u 160. "večitom derbiju".

MAJ

- "Petardom" protiv Vojvodine 1. maja u Novom Sadu, crveno-beli su tri kola pre kraja došli na korak od titule. Potom su pobedom protiv Mladosti 1:0 "overili" drugi uzastopni naslov prvaka Srbije, ukupno jubilarnu 30. titulu u istoriji kluba.

- Skupština FS Srbije većinom glasova usvojila je predlog da se Crvenoj zvezdi upiše titula iz 1946. godine.

- U revanšu polufinala Kupa, Zvezda je u Lučanima odigrala 0:0 i zahvaljujući beogradskih 4:1 prošla u finale.

- Na svečanosti Zajednice superligaša, Marko Marin je proglašem najboljim igračem srpskog prvenstva, a Vladan Milojević trenerom.

- Utakmicom protiv Napretka (3:0) proslavljena je 30. titula državnog prvaka, druga uzastopna.

Crvena zvezda proslava 30. titule
Izvor: MONDO portal

Delije su, po običaju priredile spektakularnu koreografiju i pirotehnički šou, ali im je slavljeničku povorku na Kalemegdan upropastio nezapamćen pljusak.

- Sa Vladanom Milojevićem na klupi, Crvena zvezda je do ove sezone u domaćem prvenstvu osvojila 202 od mogućih 222 bodova. Ove polusezone je od maksimalnih 60 na 55 osvojenih!

- Sportski direktor Mitar Mrkela je 20. maja potvrdio da će Vladan Milojević ostati trener crveno-belih.

- U finalu Kupa, 23. maja, Partizan je slavio 1:0.

JUN

- Izabrana su potencijalna rešenja za novi izgled stadiona.

- Kao prvo pojačanje za tekuću sezonu predstavljen je Radovan Pankov. Nedugo potom stigao je i golman Nikola Vasiljević iz Radnika.

- Na početku letnjih priprema, u Austriji, savladan je Vindišgarsten (7:0).

- 20. juna osnovan je Klub malog fudbala Crvena zvezda.

- Španski vezista Hoze Alberto Kanjas je prvi stranac koji je letos stigao među crveno-bele. A posle neubedljivih partija, mogao bi da bude i prvi koji će ih napustiti...

- Milan Pavkov se nije dogovorio sa Đangsuom, pošto navodno Kinezi nisu poštovali dogovor oko obećane plate.

- Uprkos vrlo dobroj partiji, crveno-beli su u Austriji poraženi od Zenita 0:1.

JUL

- Žander i Tomane su stigli na "Marakanu", a Jirka i Meleg otišli u Niš. Najavljen je i rastanak sa Čaušićem.

- Postavljena je nova travnata podloga na stadionu "Rajko Mitić", a onda i semafor.

- Neuobičajeno, Vladan Milojević je dao intervju u kom je bio vrlo oštar prema svojim igračima. Na taj način je i najavio rastanak sa pojedinima.

- MONDO je i 2019. bio sa Crvenom zvezdom u Litvaniji, gde je godinu dana ranije rival takođe bila Suduva. Ovaj put, dočekala nas je kiša... Evropska premijera za 2019. prošla je bez golova.

- Zanimljiv doček imao je Brazilac Žander na promociji.

- Između dve utakmice sa Suduvom, klub je napustio Vujadin Savić.

- Litvanski šampion savladan je 2:1, a utakmici na najvećem srpskom stadionu posle 19 godina uživo je prisustvovao i Ljubiša Tumbaković, nekadašnji trener Partizana, sada selektor Srbije. Utakmicu je obeležio i žestok faul Marka Gobeljića, koji je polomio nogu protivničkom igraču. Posetio ga je potom u Urgentnom centru.

- Na startu Superlige savladan je Javor (2:0), ali je utakmicu obeležila loša poseta.

- Pred kraj jula usledila je lepa vest za navijače Zvezde: Povratak Miloša Degeneka.

- Dvomeč sa Helsinkijem u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona bio je povod da se Dejan Stanković za MONDO priseti svojih okršaja sa finskim klubom iz vremena kada je kao tinejdžer nastupao za Zvezdu.

- Novi semafor na "Marakani" najavio je 2:0 za crveno-bele, a baš tako je i bilo - 2:0, golovima Boaćija i Pavkova!

- Pobeda nad Helsinkijem pala je u senku zbog teške povrede Branka Jovičića.

- Lepa Tatjana Šajković tokom leta bila je u centru pažnje Zvezdinih konferencija za medije.

- Radnički iz Niša savladan je 2:0, a MONDO se našao i u avionu za Helsinki.

- Zvezda je eliminisala finskog šampiona, ali ovo gostovanje brzo je zaboravljeno... Prvenstveno zbog poraza, zatim incidenta ispred stadiona, a onda i na tribinama. Pamtićemo, ipak, interesantne uslove za gledanje utakmice na stadionu Helsinkija.

AVGUST

- Tokom gostovanja u Finskoj bilo je priče o povratku Darka Lazovića u Crvenu zvezdu, međutim, nekadašnji kapiten je to demantovao u izjavi za MONDO.

- Početkom avgusta iz Rada je stigao mladi vezista Njegoš Petrović.

- Uoči utakmice sa Kopenhagenom, kolega iz Danske pričao nam je šta može da se očekuje od tamošnjeg šampiona.

- Prvi susret Zvezde i Kopenhagena završen je remijem 1:1, a obeležio ga je sporan penal za goste.

- Uvertira revanšu u Danskoj bila je pobeda protiv Mladosti (2:0), u kojoj je Vulić postigao prvenac, a debitovali Tomane, Petrović i Krstović. Bila je to i jubilarna 100. utakmica Milana Borjana za Zvezdu.

- Bili smo i u Kopenhagenu, gde smo svedočili jednoj od najluđih penal serija u istoriji fudbala!

Pogledajte iz drugog ugla slavlje Zvezdinih fudbalera u Kopenhagenu.
Izvor: YouTube/Crvena zvezda

- Utakmicu u Danskoj obeležili su hladnokrvni Milan Borjan i Radovan Pankov.

- Posle iscrpljujućeg gostovanja, usledila je još jedna drama na strani. Ovaj put u Subotici, ponovo sa srećnim krajem po Zvezdine fudbalere - 3:2.

- Posle dosta neizvesnosti i uloženog truda, na "Marakanu" je 18. avgusta stigao Argentinac Mateo Garsija.

- MONDO je uživo ispratio i gostovanje u Bernu, gde je duel Jang bojsa i Crvene zvezde završen remijem - 2:2. U glavnom gradu Švajcarske okupio se veliki broj Delija, a među njima i Gonzo iz Bazela. Posle utakmice dogodio se manji incident, kada je članica Zvezdinog PR tima, Tatjana Šajković, pogođena flašicom vode.

- Revanš u Beogradu izazvao je kilometarsku kolonu navijača koji su došli da kupe ulaznice, a dan pre utakmice u centru pažnje neočekivano se našao tenk postavljen na platou ispred severne tribine. Veče kasnije bio je glavna atrakcija, kao i trubači pred stadionom.

- Euforija među navijačima prenela se i na igrače, koji su ponovo odigrali nerešeno sa Jang bojsom - 1:1 i drugi put uzastopno plasirali se u Ligu šampiona. Slavlje se sa stadiona prenelo i na ulice...

- Žrebom je odlučeno da Zvezda u Ligi šampiona bude u grupi sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom. Posebnu pažnju izazvao je susret sa atinskim crveno-belima, zbog prijateljstva navijača dva kluba. Pisali smo o tome koji su sve fudbaleri i košarkaši nastupali i za jedne i za druge.

- Pred kraj avgusta, Filip Stojković je napustio crveno-bele, a klub je otkupio ugovor Miloša Degeneka.

- Vojvodina je u derbiju 7. kola savladana 2:1.

SEPTEMBAR

- Prvi dan devetog meseca u godini počeo je vešću da je Radživ Van La Para novi fudbaler Crvene zvezde, kao i, za naše uslove, prilično visokim cenama ulaznica za Ligu šampiona. I jedno i drugo kasnije su se ispostavili kao pogrešne odluke.

- Radovan Pankov nam je pričao o svojoj hladnokrvnosti, gostovanju u Bernu i pozirao ispred - tenka.

- Inđija je pobeđena u Beogradu 2:1 posle dosta uzbuđenja. Crveno-beli su priznali da je penal iz kog su stigli do izjednačenja pogrešno dosuđen.

- Iznenada, u tim se 15. septembra vratio Mohamed El Fardu Ben, kom je kao i Pavkovu propao transfer...

- Za duel Zvezde i Bajerna određen je škotski sudija koji je morao da proda kuću zbog dugova.

- O gostovanju u Minhenu razgovarali smo sa čuvenim Miodragom Belodedićem, a na put smo išli autobusom.

- Naravno, obišli smo čuveni Olimpijski stadion i potom otišli na okupljanje navijača u centru grada, gde je bio Han, Delija iz Južne Koreje.

- Dobro su se držali crveno-beli, ali je Bajern iskoristio neiskustvo Milojevićevog tima i pobedio 3:0. Posle utakmice pričali smo sa Hasanom Salihamidžićem i videli koliko je legendardni (sada već bivši) predsednik Bajerna, Uli Henes, popularan.

- U 161. "večitom derbiju" Partizan je kao domaćin slavio 2:0, s tim da je Sudijska komisija FSS kasnije ocenila da je Zvezdi pogrešno poništen gol pri rezultatu 0:0.

- Već u narednoj utakmici Zvezda se vratila na pobednički kolosek, savladavši Voždovac 3:1, uz povratnički nastup i gol Bena, zatim je savladana i Mačva 3:1 uz prvenac Kanjasa.

OKTOBAR

- Zajedno sa fudbalerima Olimpijakosa doputovalo je i nekoliko hiljada navijača grčkog kluba. Sa nekima smo razgovarali, a sve ih ispratili u povorci od centra Beograda do stadiona "Rajko Mitić".

- Iako su gosti vodili 1:0 na poluvremenu, Zvezda je preokrenula i pobedila Olimpijakos 3:1. Nažalost, mnogi koji su te večeri došli na stadion nisu ostali do kraja da pozdrave fudbalere.

- Majstorskim pogotkom Marka Marina iz slobodnog udarca u nadoknadi, Zvezda je slavila u Kruševcu 1:0.

- Fudbalerima Crvene zvezde nije bilo dozvoljeno da na Kosovu odigraju utakmicu Kupa Srbije protiv Trepče, ali je novinarima bio dozvoljen odlazak u Kosovsku Mitrovicu, gde su nas ugostili kolega Rajko i njegovi prijatelji.

- Utakmica sa Trepčom odigrana je u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, a crveno-beli su bili raspucano - 8:0.

- Pehar namenjen svetskom šampionu 1991. konačno je stigao na "Marakanu" 18. oktobra 2019.

- Uvertira putu u London bila je pobeda nad Radom 3:1.

- Pred utakmicu Totenhem - Zvezda razgovarali smo sa novinarom poznatog engleskog lista "The Sun".

- U Londonu nas je, očekivano, dočekalo kišovito vreme. Veče pre utakmice posetili smo milijardu funti plaćen stadion, na kom je Totenhem savladao crveno-bele 5:0.

- Prisustvo Zvezdinih navijača na stadionu u Londonu, uprkos zabrani UEFA, izazvalo je veliko interesovanje medija i problem Totenhemu.


- Ceh za poraz u Londonu platio je Radnik u Surdulici. Bilo je 5:0 za Zvezdu u jubilarnoj 50. utakmici Miloša Degeneka za crveno-bele. Brojne simpatije na ovom gostovanju pokupio je jedan mališan.

- TSC je pobeđen u Beogradu 3:1. 

NOVEMBAR

- Pobeda 2:0 protiv Proletera u Novom Sadu bila je jubilarna 100. za Vladana Milojevića kao trenera Zvezde.

/Svih 100 Vladana Milojevića: Od Florijane preko Liverpula do Proletera/

Izvor: MONDO/MN Press

- Zvezda TV, zvanična klupska televizija, pokrenuta je 4. novembra.

- Navijači Totenhema bez incidenata karakterističnih za Engleze pili su pivo u centru Beograda i čekali utakmicu Lige šampiona protiv Zvezde, a mi smo razgovarali sa jednim od njih - Perijem - koji nas je likom podsetio na golgetera Lester sitija, Džejmija Vardija.

- Imala je Zvezda svoje šanse, ali nije ih iskoristila. Totenhem je ponovo slavio, ovaj put 4:0. Još jednom su Delije priredile spektakularnu koreografiju, koja je gostujućeg trenera Maurisija Poketina podsetila na Argentinu.

- Posle neuspeha na međunarodnoj sceni, usledio je i prvi remi u Superligi ove sezone - 1:1 protiv Javora. Poraza u Ivanjici goste je spasio Milan Jevtović pogotkom u 87. minutu.

- Namučili su se crveno-beli da savladaju Mačvu i plasiraju se u četvrtfinale Kupa. Bilo je 1:0. Potom je i Radnički pobeđen 2:0 u Nišu.

- Pred dolazak Bajern Minhena u Beograd razgovarali smo sa čuvenim Darkom Pančevom. Osvrnuo se nekadašnji golgeter Zvezde i na kvalitet tima iz 1991, odnosno na poređenje sa reprezentacijom Hrvatske koja je igrala finale Svetskog prvenstva u Rusiji.

- I Bajernovi navijači zabavljali su se u beogradskim kafićima, a na stadionu su napunili "kavez" između zapadne i južne tribine.

- Iako je Bajern slavio 6:0, navijači Zvezde pesmom su ispratili svoje fudbalere.

- Voždovac je savladan 2:0.

DECEMBAR

- Mučila se Zvezda u Lučanima, ali je pobedila 1:0. Sjajno dodavanje Marina i precizan šut Bena presudili su Mladosti.

- Pobedu protiv Spartaka iz Subotice 3:1 ulepšale su "makazice" Tomanea.

- Pred utakmicu odluke kada je u pitanju Evropa razgovarali smo sa Predragom Đorđevićem.

- MONDO je bio i u Atini, a putovanje autobusom počelo je - gozbom. O tome šta se može očekivati od domaćeg tima, pričao nam je kolega iz Grčke.

- Očekivano, bratski odnos navijača dva kluba značio je i celodnevnu žurku na ulicama:

- Veselo je bilo i na tribinama, a burno na terenu. Olimpijakos je pobedio 1:0 golom iz penala koji je u finišu utakmice skrivio Žander. Prethodno je u prvom poluvremenu Tomane propustio šansu da sa bele tačke donese prednost Zvezdi, kojoj je u ovoj utakmici odgovarao i remi.

- Za kraj prvog dela sezone savladan je Čukarički 3:1. Utakmicu je obeležio spektakularan gol gostujućeg igrača, Luke Stojanovića, sa centra igrališta.

- Milan Borjan je proglašen najboljim igračem Zvezde u 2019. godini, a Tomaneove "makazice" izabrane su za najlepši gol.


- Pre nego što je i zvanično napustio klub, Vladan Milojević se prisetio raznih anegdota sa Zvezdinih evropskih utakmica.

- Zvaničnu ostavku pre trenera podneo je operativni direktor Stefan Pantović.

- Vest o odlasku Vladana Milojevića i dolasku Dejana Stankovića postala je zvanična na Svetog Nikolu, 19. decembra. Održana je i konferencija za medije.

- Milojević je ispraćen aplauzom, a Dejan Stanković dočekan na isti način.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC