• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije fudbal svuda stao: Sve što ste željeli da znate o Premijer ligi Krima

Autor Dušan Ninković

Predstavljamo vam najmanje poznatu Premijer ligu u Evropi.

 Premijer-liga-Krima-Rusija-Ukrajina-rat-Donjeck-Donbas-fudbal-Krim Izvor: MN PRESS

Ne tako davno na ovoj teritoriji je vođen rat, a sada se igra fudbal, uprkos virusu korona koji je paralisao mnoge evropske lige. U pitanju je Krim i tamošnja Premijer liga.

Nosi ime isto kao takmičenje u Bosni i Hercegovini, Engleskoj i Rusiji, a pod uticajem je ove posljednje zemlje. Čini je osam klubova, od kojih su samo dva donekle finansijski stabilna. Danas su odigrana dva meča.

Možda će vas zanimati

Pod jakim ruskim uticajem, osam najboljih klubova sa Krima već pet godina se takmiče za šampiona. Država nije međunarodno priznata, šampion nema izlaz u evropske kupove ili nešto tome slično, ali fudbal ne smije da stane. Čak ni kada Evropom vlada epidemija virusa.


Tako su danas odigrani mečevi Inkomport - Krimteplica (0:0) i TSK Simperofolj - Okean Kerč (0:2). Kako vam ovi rezultati ne znače ništa, isto kao i nama, pozabavićemo se pozadinom priče, odnosno govoriti o samoj fudbalskoj ligi na Krimu.

Zbog sukoba Ukrajine i Rusije, na ovoj spornoj teritoriji fudbalsko takmičenje organizuje UEFA. Iako je bilo pokušaja da se timovi sa ove teritorije uključe u fudbalsku piramidu Rusije, to nije dozvoljeno. Takođe, neki od timova sa ovih prostora su igrali profesionalni fudbal u Ukrajini, što je prestalo da bude praksa prije nekoliko godina.

Najbolji primjer za to je Tavrija iz Simferopolja, koja je ljubiteljima ukrajinskog fudbala poznata još iz ranijih vremena. Tada su igrali fudbal u Ukrajini, a zatim je klub ugašen nakon što su na Krimu počele borbe. Osnovan je novi tim, koji se zove TSK i koji je trebalo da se takmiči u trećem rangu ruskog fudbala.

Umjesto toga, TSK je jedan od osam članova ''elitnog'' fudbalskog ranga na Krimu. Sličnu priču je imao i Sevastopolj, a zanimljiv je i primer Kiziltaša koji je postojao i prije 2014. godine, ali kao futsal klub iz Jalte.


Prva sezona u kojoj se fudbal na Krimu igrao nevezano za ukrajinska takmičenja je 2014. godina, koja je bila eksperimentalna. Tada je 20 ekipa uzelo učešće, a najbolji među njima je bio Sevastopolj. Ipak, za zvanični početak lige uzima se naredna sezona.

Uspostavljena su pravila koja i danas važe, sa osam timova u ligi i prethodna sezona je praktično uzeta samo kao kvalifikaciona. Od tada je Sevastopolj osvojio dvije titule namijenjene šampionu, dok su po jednom prvaci bili TSK i Jevpatorija.

Prvenstvo se igra ''u četiri kruga'', pa će tako biti odigrano ukupno 28 kola. Mečevima koji su odigrani danas, a koje smo pomenuli ranije u tekstu, kompletirano je 17. kolo. Sada da bacimo pogled na tabelu.

Bivši šampion Jevpatorija ima priliku da se ponovo domogne tog priznanja i skine sa trona Sevastopolj. Trenutno su prvoplasirani, sa 44 boda i čak 13 više od TSK-a. Na trećem mjestu je Krimteplica, sa istim brojem bodova, četvrti je Sevastopolj, a peti Kiziltaš.

Na dnu tabele je veoma zanimljivo, pošto tri posljednjeplasirane ekipe dijeli samo jedan bod. ''Fenjer'' drži Inkomsport, koji je nakon ove runde na toj poziciji sa 10 osvojenih bodova. Pobjeda Okeana iz Kerča im je omogućila da skoče sa posljednje pozicije i sa 11 bodova se izjednače sa ekipom koja se zove Favorit VD Kafa i osnovana je u aprilu 2018. godine!

Fudbalske mečeve u najvišem rangu fudbala na Krimu posmatra između 300 i 3000 gledalaca, a mnogi od ovih klubova jedva preživljavaju. Po informacijama lokalnih medija, novac za takmičenje uglavnom obezbjeđuje ministarstvo sport Rusije, kom je u interesu da ova liga bude aktivna, kada već nisu dobili dozvolu da timovi igraju ruska takmičenja.

Lokalni fudbalski randici se bore za drugačije uslove takmičenja i smatraju da imaju puno pravo na članstvo u UEFA. To bi timovima donijelo šansu da igraju u evropskim takmičenjima, ali i da privuku na sebe pažnju iz drugih dijelova svijeta. Ovako je Premijer liga Krima poluprofesionalno takmičenje, sa samo osam ekipa, u kom su strani fudbaleri prava rijetkost.

Ukoliko smo vas zainteresovali za ovo neobično fudbalsko takmičenje, pa želite da se dublje upustite u analizu dešavanja na Krimu, slijedi najava narednog kola. Fudbaleri Favorit VD Kafe će dočekati Krimteplicu, Okean i Inkomport igraju derbi začelja, Sevastopolj i Jevpatorija će odmjeriti snage u duelu bivšeg i budućeg šampiona, dok dan kasnije, 22. marta, Kiziltaš čeka TSK na svom terenu.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC