• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemci će prvi zaigrati fudbal: To nije hrabrost, već borba za opstanak!

Autor Mladen Šolak

U Bundesu planiraju da izađu na teren za nekoliko nedelja. Dok smišljaju kako će to do kraja izvesti, znaju koliko će ih koštati ako ne zaigraju. A koštaće mnogo!

 Bundes-liga-korona-virus-nastavlja-se-sezona-TV-prava-navijaci Izvor: Matthias Balk/dpa via AP/Tanjug

Dok širom Evrope još nema naznaka kada će fudbaleri moći da napuste stanove, u Nemačkoj su igrače klubova iz Bundesa 1 i 2 već okupili u trening centrima. Tako je za njih završen period potpune samoizolacije, jer je plan da početkom maja ponovo počnu da igraju i da dovrše sezonu 2019/20.

Do srede uveče, u Nemačkoj je virusom korona zaraženo 110.698 osoba (peti najveći broj u svetu), a preminulo je 2.192, što pokazuje da se da država daleko najbolje na kontinentu bori protiv virusa koji je paralisao čitav svet.

Možda će vas zanimati

Na primer, u Velikoj Britaniji je zaraženo do sada 60.733 ljudi, ali je preminulo čak četiri hiljade više (7.097).

Naravno, u Nemačkoj i dalje ostaju oprezni, ali su ipak javili fudbalerima Bundesa i "Cvajte" (prve i druge lige) da se odazovu trenerima i da počnu da rade grupno - uz mere predostrožnosti i stroga pravila.

Na primer, u Bajernu rade u privremenim svlačionicama za po dvojicu igrača, u grupama, bez fizičkog kontakta, zagrljaja, bilo kakvog pozdrava... Ukratko, bave se beskontaktnim fudbalom, koliko je moguće igrati taj sport bez kontakata.

Na taj način, igrači će se uvoditi u trening za nastavak sezone, koji je i dalje neodređeno zakazan za početak maja. Tada bi fudbal zvanično trebalo da se vrati u žestoko uzdrmanu Evropu, a podrazumeva se da će utakmice biti igrane bez prisustva publike.

Rukovodstvo Bundeslige procenilo je da je za svaku utakmicu neophodno prisustvo 240 osoba, uključujući igrače, trenere i lekarsko osoblje, kao i sudije i tehnički sektor. Zato su u rukovodstvu lige već formirali dve radne grupe koje bi trebalo da se bave organizacijom - prva će da ustanovi pravila odigravanja svakog kola, a druga će biti zadužena za plan higijene na treninzima i utakmicama.

Uz to, zvaničnici će morati da obrate pažnju i šta će da rade ako neki igrač bude pozitivno testiran na koronu

"Ideja je da pružimo sigurnost igračima, njihovim porodicama i čitavom društvu", rekao je prvi operativac Bundesa Kristijan Zajfert.

Prema trenutnom planu, ideja je da utakmice budu igrane na svim stadionima, a da prvenstva u prvom i drugom nemačkom rangu budu završena do kraja juna. Razlog za takvu žurbu je nesporna odlučnost tamošnjeg sistema da se što brže obračuna sa virusom i da se vrati normalnom životu, ali uz to fudbalere požuruju i veoma teške finansijske posledice prekida sezone.

Zajfert je rekao da će gubitak zbog eventualnog otkazivanja dalje takmičarske 2019/29 u Nemačkoj iznositi čak 750 miliona evra. To je vrtoglava cifra, ali je i dalje niža od milijarde, koju će Španija i tamošnja liga i klubovi izgubiti ako ne budu dovršili sezonu.

Naravno, postavlja se pitanje kad će i kako moći da nastave da igraju u Primeri, dok je u Španiji u poslednja 24 časa život izgubilo 628 osoba, a od početka pandemije čak 14.673.

"U ovom trenutku, svi se borimo da preživimo", rekao je Zajfert.

"Polovina drugoligaša biće u velikoj opasnosti od bankrotstva ako sezona bude otkazana, a ozbiljne probleme će imati i klubovi u Bundesu do prve petorke", objasnio je on.

Nemci će sigurno izgubiti blizu 100 miliona evra zato što će igrati pred praznim tribinama, a vlasnik TV prava "Skaj" još nije isplatio poslednju ratu godišnjeg ugovora, "tešku" čak 300 miliona evra.

"Posmatrano kratkoročno, rekao bih da prelazni rok sledećeg leta neće postojati. Dogodiće se kolaps. Neki agenti će iznenada shvatiti da će morati da rade naporno, ili bar da rade. A neke lige će shvatiti da novac nije nešto što automatski pada svakog meseca sa neba", upozorio je Zajfert.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC