• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oni su neporaženi završavali mundijale, mnogi nisi stigli do "Boginje"

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Znate li podatak koje selekcije nisu doživjele niti jedan poraz na svjetskim prvenstvima? Rezultati bi mogli da vas iznenade...

 Svjetsko prvenstvo neporaženi na mundijalima kroz istoriju Izvor: Guliver/Getty Images/Harold Cunningham/Stringer

Svjetsko prvenstvo u fudbalu jedan je do najpraćenijih i najiščekivanijih događaja u svijetu sporta i održava se svake četiri godine.

Do sada je odigran 21 turnir, a ukupno osam različitih reprezentacija uspjelo je da se okiti titulom šampiona svijeta, odnosno prigrli popularni pehar "Zlatna boginja".

Možda će vas zanimati

Naravno, najuspješnija je selekcija Brazila sa pet titula, dok trofej sa posljednjeg Mundijala 2018. u Rusiji brani selekcija Francuske.

Ali, znate li podatak koje selekcije nisu doživjele niti jedan poraz tokom planetarnog prvenstva?

Rezultati bi mogli da vas iznenade, a jedino na Svjetskom prvenstvu 1954. godine dogodilo se da nema "neokrznutih" reprezentacije, sve su doživjele bar jedan neuspjeh.

No, krenimo redom.

URUGVAJ 1930 (Urugvaj)

Prvo Svjetsko prvenstvo održano je 1930. godine u Urugvaju, a domaćin je na kraju izašao kao pobjednik.

Samo 13 selekcija uzelo je učešće, a jedna od njih bila je i Jugoslavija.

Na kraju, osvajač zlatne medalje, logično, bio je jedini neporaženi sastav. Urugvajci su slavili 1:0 protiv Perua, zatim 4:0 u duelu sa Rumunijom, nakon čega je uslijedio ubjedljiv trijumf protiv Jugoslavije 6:1.

U borbi za trofej savladana je Argentina 4:2.

SP Urugvaj 1930.
Izvor: YouTube/FIFATV

ITALIJA 1934 (Italija)

Četiri godine kasnije, na Mundijalu u Italiji, turnir je odigran u nešto izmijenjenom formatu.

Nastupilo je 16 selekcija, tako da se igralo po nokaut sistemu. I ovdje je kasniji osvajač turnir završio bez poraza, a ponovo se zlatu radovao domaćin.

Italijani su savladali Sjedinjene Američke Države 7:1, igrali neriješeno sa Španijom 1:1, da bi u ponovljenom susretu savladali "furiju" minimalcem 1:0.

Istim rezultatom slavili su u polufinalu protiv Austrije, da bi u finalnom meču, tek nakon produžetaka, savladali Čehoslovačku 2:1.

FRANCUSKA 1938 (Italija, Austrija)

Prva selekcija koja je uspjela da odbrani titulu na svjetskom prvenstvu postala je Italija.

Na SP u Francuskoj 1938. godine format se nije mijenjao u odnosu na turnir četiri godine ranije, pa je ponovo učestvovalo 16 reprezentacija.

Italijani su do trofeja savladali Norvešku, Francusku, Brazil i Mađarsku, a zanimljivo da su turnir bez poraza završili i Austrijanci.

Naravno, ovaj podatak treba uzeti s rezervom, s obzirom da Austrija nije ni nastupila na ovom SP.

Samo par mjeseci prije početka turnira, Njemačka je anektirala Austriju, pa je njihov protivnik u osmini finala, Švedska, u narednu rundu prošao bez borbe.

BRAZIL 1950 (Brazil)

Drugi svjetski rat zaustavio je fudbal širom svijeta, pa je naredni mundijal odigran tek 1950. godine.

Brazil je ugostio 13 selekcija, a Urugvaj je stigao do svog drugog trofeja.

Bolivija je na startu turnira deklasirana 8:0, nakon čega je uslijedio remi sa Španijom 2:2, a zatim pobjede protiv Švedske 3:2 i Brazila 2:1.

Izvor: Bongarts/Bongarts

ŠVAJCARSKA 1954 (Zapadna Njemačka)

Kako smo već naglasili, Mundijal u Švajcarskoj 1954. jedini je turnir u istoriji na kojem niko nije uspio da izbjegne poraz.

Titula je pripala Zapadnoj Njemačkoj, koja je u finalu slavila protiv Mađarske 3:2.

Ipak, na putu do meča za trofej, "skalp" Nijemcima uspjeli su da uzmu upravo Mađari, koji su u grupnoj fazi takmičenja slavili čak 8:3.

Ali, fudbaleri Zapadne Njemačke sve su nadoknadili u "revanšu", te stigli do svog prvog pehara na svjetskim prvenstvima.

ŠVEDSKA 1958 (Brazil)

Naredni turnir protekao je u potpunoj dominaciji Brazila, koji je trijumfom 5:2 protiv Švedske u finalu prigrlio pehar i zlatne medalje.

Pele i društvo na šest mečeva ostvarili su pet pobjeda, a jedino je Engleska uspjela ostati neporažena (0:0) u duelu sa Brazilcima.

ČILE 1962 (Brazil)

Te 1962. godine, mundijal se vratio na tlo Južne Amerike, a ponovo su Brazilci bili najbolji.

U finalu je savladana Čehoslovačka 3:1.

I na ovom turniru ostvaren je identičan učinak kao četiri godine ranije u Švedskoj - pet pobjeda i remi (u grupnoj fazi Brazil i Čehoslovačka igrali 0:0).

Engleska - Urugvaj 1966. godine
Izvor: Getty Images/Hulton Archive

ENGLESKA 1966 (Engleska)

Jedan od najuzbudljivijih turnira odigran je 1966. godine u Engleskoj, kada je domaćin stigao do svog prvog, te do sada jedinog trofeja u istoriji.

Briljirali su Englezi, u grupi prvo remizirali protiv Urugvaja 0:0, a zatim savladali Meksiko i Francusku identičnim rezultatom 2:0.

U nokaut fazi, prvo je minimalcem eliminisana sjajna Argentina, zatim Portugal 2:1, te na kraju Zapadna Njemačka 4:2 poslije produžetaka (u regularnih 90 minuta bilo je 2:2).

MEKSIKO 1970 (Brazil)

Sjajni Brazilci nastavili su sa fenomenalnim nastupima na planetarnim turnirima i u Meksiku 1970. godine, gdje su zabilježili treći mundijal bez poraza.

Ovaj put uspjeli su nadmašiti prethodna dva turnira na kojima su trijumfovali, pa su ostvarili svih šest pobjeda.

U finalu su bili bolji od Italije 4:1, te tako stigli do trećeg uzastopnog pehara.

Izvor: Evening Standard/Hulton Archive

ZAPADNA NJEMAČKA 1974 (Škotska)

Svjetsko prvenstvo 1974. godine u Zapadnoj Njemačkoj obilježila je domaća selekcija, koja je uspjela da prekine dominaciju Brazila.

Ipak, na putu ka trofeju pretrpljen je i jedan neuspjeh, i to poprilično bolan.

Istočna Njemačka savladala je komšije 1:0 u grupnoj fazi, pa je Zapadna Njemačka sa druge pozicije u grupi prošla u narednu fazu takmičenja.

U novoformiranoj grupi ostvarene su sve tri pobjede (Jugoslavija 2:0, Švedska 4:2, Poljska 1:0), dok je u finalu nadigrana Holandija 2:1.

Ipak, prvi put u istoriji dogodilo se da selekcija koja turnir završi bez poraza ne dođe do samog kraja.

Iako nisu uspjeli da prođu čak ni prvu grupu, Škoti su uzdignuta čela napustili Dortmund i Frankfurt.

Slavili su Ostrvljani 2:0 protiv Zaira (današnji DR Kongo), a zatim remizirali sa Brazilom (0:0) i Jugoslavijom (1:1), ali četiri osvojena boda bila su nedovoljna da se izbori naredni krug, s obzirom da su u novonastalom krugu Jugoslavija i Brazil imali bolji međusobni skor.

U nezaboravnom meču Jugoslavija je deklasirala Zair 9:0, dok su Brazilci simpatičnim Afrikancima uspjeli da daju svega tri gola.

Jugoslavija - Zair 9:0
Izvor: YouTube/ fiebremundialista

ARGENTINA 1978 (Brazil)

Iako je Mundijal 1978. godine okončao tek na trećem mjestu, Brazil je jedini neporažen završio turnir.

Kasniji osvajač turnira Argentina u grupi je doživjela neuspjeh od Italije (0:1), da bi sve nadoknadila u preostalim mečevima i pobjedom nad Holandijom 3:1 (poslije produžetaka), stigla do prvog naslova prvaka svijeta.

Brailci su u grupi igrali 1:1 sa Švedskom, 0:0 sa Španijom, te slavili 1:0 protiv Austrije, da bi u novoj grupi ostvarili dva trijumfa i remi (Peru 3:0, Argentina 0:0 i Brazil 3:1).

To je bilo dovoljno tek za drugu poziciju, pa je Brazil morao igrati meč za treće mjesto (u borbi za bronzu savladana Italija 2:1), dok je Argentina otišla u finale zbog bolje gol-razlike.

ŠPANIJA 1982 (Italja, Kamerun, Engleska)

Na Mundijalu 1982. godine čak tri selekcije turnir su okončale bez poraza, a jedna od njih bila je Italija, koja je postala novi šampion svijeta.

Italijani su u uvodnoj grupi remizirali sa svim rivalima. Igrali su 0:0 sa Poljskom, a 1:1 sa Peruom i Kamerunom, da bi učinak popravili u novoj grupi, gdje su slavili protiv Argentine 2:1 i Brazila 3:2.

U polufinalu je savladana Poljska 2:0, a zatim u meču za trofej Zapadna Njemačka 3:1.

Iako nije prošao ni grupnu fazu, Kamerun takođe nije imao poraz. Afrikanci su takođe sve tri remija - (Peru 0:0, Poljska 0:0, Italija 1:1), ali tri boda bila su dovoljna tek za treću poziciju, te je turnir za njih bio završen.

S druge strane, Englezi jesu prošli grupu, ali su sa dva remija u novoformiranoj grupi eliminisani sa turnira.

Poslije tri trijumfa u grupi (Francuska 3:1, Čehoslovačka 2:0, Kuvajt 1:0), uslijedili su neriješni ishodi sa Zapadnom Njemačkom i Španijom, oba puta bez golova.

MEKSIKO 1986 (Argentina, Meksiko i Brazil)

Mundijal se 1986. vratio u Meksiko, a Argentina je drugi put u istoriji postala šampion svijeta.

Osim njih, turnir bez poraza okončali su i domaćin Meksiko, te Brazil.

Obje selekcije eliminisane su u četvrtfinalu, i tako nakon penala, Meksikanci od Zapadne Njemačke, a Brazilci od Francuske.

ITALIJA 1990 (Italija i Zapadna Njemačka)

Zapadna Njemačka trijumfalno je okončala turnir 1990. godine u Italiji, koji je zajedno sa domaćinom završila bez poraza.

Nijemci su u finalu slavili protiv Argentine 1:0, koja je prethodno, nakon penala, u polufinalu bila bolja od Italije.

Izvor: Guliver/Getty images/Bongats/Lutz Bongarts

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE 1994 (Brazil)

Nakon dugog posta, Brazil je 1994. godine u SAD-u stigao do četvrte "Boginje".

Pritom je ostao nepobijeđen.

Brazilci su u grupnoj fazi ostvarili dva trijumfa i remi, zatim u nokaut dijelu eliminisali domaćina SAD, zatim Holandiju i Švedsku, da bi nakon penala protiv Italije osvojili titulu šampiona.

FRANCUSKA 1998 (Francuska, Italija, Belgija)

Francuzi su pred domaćom publikom podigli pehar 1998. godine, i to svoj prvi u istoriji, ali su uz "trikolore" turnir neporaženi završili još Italija i Belgija.

Italijani su do četvrtfinala došli preko Čilea (2:2), Kameruna (3:0), Austrije (2:1) u grupi, te Norveška (1:0) u osmini finala, da bi nakon penala u četvrtfinalu morali da čestitaju Francuzima.

Belgijanci, s druge strane, sa tri remija (Holandija 0:0, Meksiko 2:2, Južna Koreja 1:1) nisu uspjeli da prođu grupnu fazu takmičenja.

JUŽNA KOREJA/JAPAN 2002 (Španija, Brazil, Republika Irska)

Prvi šampionat svijeta koje su zajedničkim snagama organizovale dvije države, Japan i Južna Koreja, pripao je Brazilcima.
Do petog, ujedno i posljednjeg pehara, Južnoamerikanci su stigli sa maksimalnim učinkom od svih sedan pobjeda.

Takođe, turnir bez poraza okončali su Španija i Republika Irska.

Španci su prvo eliminisali Irce na penale, u osmini finala, da bi zatim u četvrtfinalu doživjeli sudbinu prethodnog rivala. Iz dalje trke izbacio ih je jedan od domaćina, Južna Koreja.

Izvor: Guliver/Getty Images/Andreas Rentz

NJEMAČKA 2006 (Njemačka, Engleska, Argentina, Italija, Francuska, Švajcarska)

Čak šest selekcija turnir u Njemačkoj 2006. godine završilo je bez neuspjeha.

Osim Italije, koja je podigla svoj četvrti trofej, Njemačka, Engleska, Argentina, Francuska i Švajcarska nakon penal lutrije morali su da čestitaju svojim rivalima plasman u narednu fazu.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA 2010 (Novi Zeland)

Najprijatnije iznenađenje Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici bio je Novi Zeland.

Uprkos činjenici da je Španija postala svjetski prvak (u finalu poslije produžetaka savladana Holandija 1:0), "furija" je na putu ka trofeju imala poraz.

Već u prvoj meču grupne faze Švajcarci su ih iznenadili i savladali 1:0, da bi zatim uslijedile pobjede protiv Hondurasa 2:0 i Čilea 2:1 i spletom okolnosti Španci su zasjeli na prvo mjesto grupe H.

Do pehara su, zatim, stigli sa četiri uzastopna trijumfa rezultatom 1:0.

Ipak, jedini neporaženi sastav na turniru bio je Novi Zeland, koji je u grupi protiv Paragvaja, Slovačke i Italije zabilježio tri remija - 1:1 protiv Slovačke i Italije, te 0:0 protiv Paragvaja.

Ali, to nije bilo dovoljno da se izbori nokaut faza.

BRAZIL 2014 (Holandija, Kostarika, Njemačka)

Njemačka je bila pobjednik Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu, te uz Holandiju i Kostariku nije dozvolila protivniku da slavi.

Ipak, za razliku od Nijemaca, koji su u nezaboravnom polufinalu deklasirali domaćina Brazil 7:1, a zatim u finalu na produžetke bili bolji od Argentine 1:0, Kostarika i Holandija eliminisani su na penale.

Kostarikanci su ispali od Grka u osmini finala, dok su Holanđani bili blizu meča za trofej, ali ih je u polufinalu zaustavila Argentina.

Izvor: Guliver/Getty Images/Harold Cunningham/Stringer

RUSIJA 2018 (Španija, Danska, Francuska)

Tri selekcije posljednji odigrani mundijal prije dvije godine u Rusiji završile su "neokrznute".

Novi svjetski šampion Francuska, te Španija i Danska bile su neporažene.

Francuzi su do druge titule svjetskog šampiona stigli pobjedom u finalu 4:2 protiv Hrvatske, dok su Španci i Danci zapeli u osmini finala, gdje su ih nakon penala izbacili Rusija i kasniji finalista Hrvatska.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC