• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Puca balon nastao 2017. godine": Skupocjenim transferima je ODZVONILO!

Autor mondo.ba

Marko Belinaco, novinar i finansijski ekspert, vjeruje da je fudbalu kakav poznajemo došao kraj

 Ekonomista Belinaco nema više skupocjenih transfera Izvor: Guliver/Getty images/iStock/ArtemSam

Pandemija korona virusa privremeno je obustavila fudbalska takmičenja širom svijeta, a trajna "mjera" koju bi virus Covid-19 mogao da izazove zove se obustavljanje basnoslovnih transfera kakvima smo posvjedočili tokom prethodnih transfer-pijaca.

Upozorio je na ovo Marko Belinaco, finansijski ekspert, koji je u intervjuu za špansku novinsku agenciju EFE podvukao da će evropski fudbalski velikani morati racionalnije da se ponašaju prema novcu kada uslijedi ekonomska kriza nakon pandemije.

Možda će vas zanimati

Ekonomista i novinar lista "Il Sole 24 Ore" ističe da će skupocjeni transferi, veći od 100 miliona evra, nakon završetka pandemije, biti stvar prošlosti, a da ne govorimo tek o primjeru iz 2017. godine, kada je Nejmar po cijeni od 222 miliona evra Barselonu zamijenio Parizom.

Odmah nakon tog, Pari sen Žermen je izvršio još jedan transfer od kojeg vam se, kad vidite cifre koje su u opticaju, zavrti u glavi.

Kilijan Mbape se iz Kneževine preselio u francusku prestonicu za iznos od 180 miliona evra (prvo na pozajmicu te 2017. godine a onda za stalno godinu dana kasnije), pri čemu dolazimo do podatka da su "sveci" prilikom samo dva transfera "istresli" više od 400 miliona evropskih novčanica za samo dva igrača!

Dva pomenuta prelaska pokrenula su lavinu na Starom kontinentu.

Blaugrana je nakon toga tri puta premašila cifru od 100 miliona evra, privukavši u svoj tabor Usmana Dembelea (Borusija Dortmund), Filipea Kutinja (Liverpul) i Antoana Grizmana (Atletiko Madrid).

"Jorgandžije" su na račun Benfike uplatile 127 miliona kako bi dovele mladu zvijezdu portugalskog fudbala Žoaa Feliksa, a vrijeme nije gubio ni Juventus, koji je oborio rekord u italijanskom fudbalu kada je prije skoro dvije godine po cijeni od 112 miliona privolio jednog od najboljih fudbalera današnjice, Portugalca Kristijana Ronalda, da nakon devet godina napusti Madrid i život nastavi u Torinu.

Ipak, što smo gledali takve transfere – gledali smo, tvrdi Belinaco, koji istomišljenika ima u vidu nekadašnjeg prvog čovjeka Bajerna Ulija Henesa.

"Balon nastao nakon spektakularnog Nejmarovog transfera u Pari sen Žermen moraće da pukne. Situacija da klub izdvoji 100 miliona evra za, na primjer, Dembelea više nećete vidjeti. Pretpostavke su da će vrijednosti fudbalera na svjetskom tržištu pasti za najmanje 30 procenata i kad klubovi izvrše reviziju računa, a to će morati da urade, teško je očekivati da ćemo prisustvovati vraćanju stvari na staro", istakao je italijanski finansijski ekspert.

Kad su transferi u pitanju, čak deset prvih na vječnoj listi dostiže iznos od bar 100 miliona evra.

Tek 11. mjesto donosi "pad", a radi se o transferu iz 2009. godine, kada je Kristijano Ronaldo završio misiju na Old Trafordu i počeo da "gradi svoju imperiju" na stadionu Santijago Bernabeu. 

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC